woensdag 14 december 2011

Bezuinigingen tot nu toe

Wat heb ik op dit moment - na ruim een week of twee kritisch kijken naar het verbruik - geleerd? Hoeveel bespaar ik nu, zonder extreem veel of grote investeringen?


Standby stand helemaal uit bij diverse apparatuur (harddisk computer, tv's etc.) ca. 130 kWh
Timers op router en wekkerradio ca. 69 kWh
LED verlichting badkamer ca. 75 kWh
Spaarlamp woonkamer ca. 180 kWh
__________
Totaal ca. 454 kWh

Bij € 0,25 per kWh is dit dus ongeveer € 114,-
De investeringen waren de spaarlamp van € 6,- en de LED-lampen (de grootste post van € 60,- bij elkaar).

Dat is nog niet alles. De verlichting in de woonkamer moet nog worden aangepast. Hierin komt ook nog een besparing van ca. 100 kWh per jaar, afhankelijk van de type en aantal verlichting die we hiervoor gaan kiezen. Uiteraard LED, maar ik heb nog geen passend armatuur gezien dat ons aanstaat.

Blijvende grootverbruikers (150 kWh per jaar of meer) zijn: computer(s), wasmachine, verwarmingsketel, koelkast, TV etc. en de diepvries.

Met al mijn metingen zit ik nu op een totaal van 2.694 kWh voor 2011. Dat is nog niet het totale verbruik, want dat gaat op iets meer dan 3.000 kWh uitkomen, dus ik mis hier en daar nog iets, of ik heb de tijd van bepaalde apparaten te zuinig ingeschat. Dingen als een boormachine, verticuteermachine en nog wat tuinapparatuur heb ik nog niet gemeten. De grasmaaier wel, dat is 350 W, oftewel op jaarbasis ca. 51 kWh.

Verder zullen alle isolatiewerkzaamheden, die nauwelijks iets gekost hebben (alles bij elkaar iets van € 60,-) absoluut iets moeten gaan besparen in het gasverbruik.
Het streven voor 2012 is 1.400 m3 (t.o.v. 1.880 voor 2010; 2011 zal uitkomen op ca. 1.750 m3. Ze zeggen dat het goed isoleren wel tot 30% kan besparen? Daarnaast veel kieren gedicht, met name het dakraam op de zolder, waar je het voelde tochten. Dat is nu al een stuk minder. Het voelt al beduidend warmer aan en dat terwijl de verwarmingsleidingen - die normaal de zolder een beetje verwarmden - helemaal zijn afgedekt en nauwelijks nog warmte afgeven.

Een extra mogelijkheid zou nog kunnen zijn om de zolder dicht te maken, met een klep, net zoals bij een vlizotrap. Is echter veel werk en niet zo praktisch denk ik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten