maandag 5 december 2011

Mechanische ventilatie

Als je naar alle apparaten gaat zoeken in huis die stroom verbruiken, dan kom je er toch wel achter dat dat er heel veel zijn.
Veel van die dingen verbruiken niet veel stroom per uur, maar er zijn er wel diverse bij, die 24/7 aan staan. Zo ben ik de mechanische ventilatiepomp helemaal vergeten.
Ons woonhuis is 20 jaar oud, en dat ding zit er dus al in sinds de bouw. Ik kan me zo voorstellen dat die aan vervanging toe zou kunnen zijn, en dat er inmiddels véél zuinigere zijn.
Het is een Rucon MVS-7.
Laat Rucon nog steeds bestaan en op hun website staat nu de MVS-8 als mechanische pomp voor woonhuizen. Met de 3 standen, heeft de laagste stand 7 W/ 22 W / 41 W verbruik. Zou mijn oude dat ook hebben? Oftwel de laagste stand (waar hij de meeste tijd op staat) 7 W, per uur, dag, week, maand, jaar. Dat zijn dus 61 kWh. Niet meegeteld de tijd dat de pomp - tijdens het koken - op de maximale stand staat.

Het blijkt dat in het verleden al meer mensen met die zelfde vraag hebben gezeten, getuige enkele berichten op het alomvattende www. Zie deze pagina bijvoorbeeld. Hierin wordt een ventilatiemotor met een gelijkstroommotor (de Itho CVE Eco-fan 2SP (= Daalderop)). Met perilexstekker leverbaar voor € 172,11 (via www.warmteservice.nl). De pomp verwerkt 325 m3 per uur. Geen idee of dat normaal is.
Volgens de website van Itho is het verbruik van dit apparaat in de laagste laagste stand slechts 1,6 W en in de laagste hoogste stand 10,4 W. Deze waarden zijn met potentiometers zelf in te stellen. Natuurlijk moet het binnenklimaat goed geregeld en geventileerd zijn en moet de ventilatie overdag iets hoger zijn. Je kunt de hoogste stand ook hoger afstellen en verbruikt dan maximaal 41,8 W.

Daarnaast kan ook het geluidsniveau (wat op dit moment niet vreselijk hoog is, maar toch) nog verbeteren.
Eens kijken of ik een dB-meter ergens op de kop kan tikken (via de smartphone misschien?)

Voordat we tot aanschaf overgaan, wil ik natuurlijk wel weten wat de oude van mij verbruikt. Hiervoor zal ik deze week eens enkele kabels anders moeten aansluiten en de meter er tussen hangen.
Kom ik op terug, maar ik denk dat het tijd wordt voor een nieuwe, want 1,6 W voor ca. 18 uur per dag t.o.v. rond de 7 W voor de huidige pomp (schatting volgens de waarde van de website voor een MVS-8) is snel verdiend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten