zaterdag 10 december 2011

Verwarmingsketel

Vrijdagavond eens kritisch naar de verwarmingsketel gekeken. OK, aan het apparaat is natuurlijk niks te zien, maar nu ik alle leidingen compleet heb geïsoleerd met van die schuimhoezen er omheen én TonZon isolatiefolie, kan daar weinig warmte meer door ontsnappen.
De instellingen van de verwarming heb ik eens onder de loep genomen. De temperatuur van het systeem stond op stand 7 of 8... hiervan heb ik nu 5 gemaakt. Dit heeft niet te maken met de tapwatertemperatuur, die blijft op de correcte stand in verband met de legionella.
Ik denk dat hierdoor de verwarming een stuk zuiniger zou moeten worden, maar ben natuurlijk wel benieuwd of het ook aangenaam blijft in de woonkamer.

Daarnaast veel gelezen over het waterzijdig afregelen van de verwarming, waarbij de uitgang van de radiator wordt geknepen, zodat er minder snel warm water terugstroomt naar de ketel... Dat gaat bij ons niet, aangezien er geen voetventielen aan zitten... Moet ik dus een andere oplossing voor vinden (of ze er tussen gaan zetten).

Daarnaast stond in het boekje van de thermostaat een stukje over de boiler. In de stand tot nu toe, bleef de boiler altijd op temperatuur, ook 's nachts. Nu staat die zo ingesteld, dat zodra de verwarming op nachtstand gaat, ook de boiler niet meer verwarmd wordt. Zodra 's morgens de verwarming weer begint voor te verwarmen, gaat ook de boiler weer mee.
Ik heb eigenlijk geen idee of dit juist meer gas, of juist een besparing met zich mee brengt. Ik ga uit van het laatste.

Het stroomverbruik van de verwarming zou hiermee denk ik ook omlaag moeten... Meter er weer aangehangen en eens kijken wat na 24 uur er nu op staat.

1 opmerking:

  1. inregelen gaat het handigste met de radiator knop. Middels speciale sleutels is daar eea goed af te stellen. De voetventielen zijn een alternatieve manier (die wijzigt zodra je eens de radiator er af haalt voor bv kluswerk).
    leg je vraag voor bij het bedrijf wat bij mij de CV heeft afgesteld: www.cvtuning.nl

    BeantwoordenVerwijderen