dinsdag 27 december 2011

Wekkerradio

De dagen tussen kerst en nieuw worden dure dagen. Maar wel dure investeringsdagen. Geld dat we op de (hele) lange termijn terug moeten verdienen.

De simpelste 'investering' wordt de wekkerradio's (2 stuks) op onze slaapkamer, gecombineerd met een Dect toestel. Hangen allemaal 24 uur per dag aan de stroom en ofschoon de telefoon natuurlijk niet altijd aan het laden is, ga ik er toch van uit dat die adapter toch stroom verbruikt.
Aangezien we vandaag ook een nieuwe koel-vriescombinatie hebben gekocht (zie volgende blogpost) bij de MediaMarkt, zag ik ook een wekkerradiootje liggen van nog geen € 6,99 De oplaadbare batterijtjes worden natuurlijk met een zonnelader opgeladen. De kosten van de 2 wekkerradio's à ca. 4-5 Watt per stuk (is toch weer rond de 50 kWh per jaar, oftewel € 12,50) hebben we dus in een half jaar terugverdiend.
Eigenlijk ongelooflijk hoeveel apparaten we in een huis aan de stroom hebben hangen. Apparaten, die vroeger geen stroom nodig hadden. De wekker had natuurlijk geen radio en was gewoon zo'n opwind-ding en de telefoon was natuurlijk helemaal simpel... met een kabel in de muur. Niks rondlopen door het hele huis.

De Technoline WT-250 haalt zelf de tijd op via een radiosignaal en laat zelfs de temperatuur zien. Dat is al meer dan mijn volgens mij wel 30 jaar oude wekkerradio (die het overigens nog steeds perfect deed). Nu hoeven we zelfs niet aan de zomer- en wintertijd meer te denken.

De stroomadapter van de telefoon doe ik gewoon voorlopig handmatig af en toe insteken. Ik heb nog wel een tijdklokje, maar ik weet niet of dat hiervoor nodig is.

2 opmerkingen:

 1. Allereerst wat een leuke site heeft u gemaakt.
  Wat het idee van de tijdklok betreft, een tijdklok gebruikt volgens mij ongeveer 6 Watt en dit is vaak net meer dan de adapter van de telefoon of andere adapters. Doot het aanschaffen van een tijdklok verbruik je dus niet minder stroom, maar soms eerder meer stroom.
  Dit is net zo als een spaarlamp op een tijdklok.
  Voor de rest is het leuk om te lezen hoe anderen energie besparen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor je reactie. Leuk om te horen dat mijn bezoeker(s) mijn blog leuk of interessant vinden.

  Een tijdklok gebruikt niet zo veel als je vermeld. Wanneer ik een tijdklok in de Voltcraft Energy Check 3000 steek (zonder verdere apparatuur daarbij natuurlijk), dan geeft de meter geen verbruik weer. Dit betekent niet dat er totaal geen verbruik is, want dat is er natuurlijk wel degelijk, maar het verbruik (beter gezegd het opgenomen vermogen, voordat enkele lezers weer zeggen dat ze het niet snappen) zal minder dan 1,5 W moeten zijn. Dat is namelijk de drempelwaarde voor de meter.
  Ook als de meter enkele uren loopt met de tijdklok erin, blijft alles op 0 staan.
  Het loont zich dus wel degelijk om apparatuur hiermee te schakelen. Dingen zoals de TV (met daarbij de DVD, Sattelietontvanger en harddisk recorder) zetten we gewoon met een schakelaar helemaal uit wanneer we de TV 's avonds uitzetten. Maar bijvoorbeeld de ADSL-modem, gaat om ca. 23.00 uur uit en dan pas weer om 07.00 uur aan.
  We gaan overigens in januari om op glasvezel, en ik moet van die provider nog te horen krijgen of ook bij hun de modem 's nachts van de stroom mag...

  BeantwoordenVerwijderen