donderdag 3 mei 2012

Koelkast Bosch KGE 36 AW40 (4)

De eerste metingen van de nieuwe koel- vriescombinatie van Bosch zijn ook binnen. Op dit moment gebruikt hij nog geen 300 W per dag. Doorgerekend minder dan 100 kWh per jaar.
Ook hiervoor geldt natuurlijk dat de zomer een hoger verbruik zal hebben, maar hoeveel dat is, kan ik pas over 6 of 7 maanden zeggen...

Het A+++ label van de koelkast klopt waarschijnlijk wel redelijk met een verbruik van 150 kWh per jaar.


UPDATE 3 mei 2012
Nog een keer gemeten en na 5 dagen stond de meter op 1,16 kWh. Dat is ongeveer vergelijkbaar met de vorige meting, terwijl de temperaturen wel iets hoger lagen (maar niet veel natuurlijk). Nog steeds bijzonder weinig.
We blijven 'm volgen.


UPDATE 4 april 2012
Afgelopen week heb ik de koelkast 10 dagen aan de meter gehangen om het stroomverbruik te meten. Na exact 10 dagen stond er 2,41 kWh op de meter. Dat is 241 Wh per dag en op jaarbasis zou dit uitkomen op slechts 87,6 kWh t.o.v. de 150 kWh die op de papieren staat.
Nu zal in de zomer het verbruik natuurlijk wel iets hoger worden als het warmer wordt, maar de koelkast staat in een berging, waar geen direct zonlicht opkomt en waar het dus ook niet extreem warm zal worden. Het zit er dus dik in dat het verbruik bijzonder laag zal zijn! Weer wat gewonnen voor de zonnepanelen.

2 opmerkingen:

 1. hallo,
  nav je blog over deze koelkast, was ik overgehaald om deze week dezelfde koelkast te halen. Heb de 8 jaar oude koelkast die volgens de beschrijving 256kwh per jaar verbruikt kunnen verkopen dus al met heeft het ons "maar" 490euro gekost. Maar waar het echt om gaat is het verbruik.

  Wat ik me wel af vroeg nav je meetingen, hoe heb je de koelkast ingesteld? standaard -18 en + 4 ? En waar in huis staat jouw koelkast en wat is de omgevings tempratuur?
  mvg
  Pierre

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De koelkast staat op 5 en -18 ingesteld.
  De koel/vrieskast staat in de berging/aanbouw achter het huis. Hierin zit een kleine verwarming, maar 's winters blijft het hier redelijk fris.

  In de afgelopen winterperiode (waar ik 'm dus met name heb gemeten) heeft 'ie waarschijnlijk weinig hoeven doen.
  Nu, met dit weer, is de berging warmer, omdat warme lucht (overdag als de deur open staat) binnenkomt. Het is echter niet dat het daar bloedheet wordt. Er komt geen direct zonlicht aan.
  Ik heb de koelkast overigens gisteren weer aan de meter gehangen (mede om dus met deze temperaturen het verbruik te kunnen bepalen). Over enkele dagen kan ik daar meer over zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen