dinsdag 10 januari 2012

nieuwe kozijnen met glas

Vandaag en morgen zitten we de hele dag in de kou. De ramen en deuren worden vervangen. Kortom: het tocht in huis.

07.30 uur; slopen
Met name het slopen is het ergste... Bij het verwijderen van de oude kozijnen, kom je (ik niet, maar de installateur) toch altijd onverwachte dingen tegen. De latten zitten toch anders vast, met te veel schroeven vast, breken af etc. En het is natuurlijk niet blind slopen, maar gecontroleerd slopen... De omliggende muur, behang, tegels, stucwerk etc. moet natuurlijk zoveel mogelijk heel blijven.
 
(het oude kozijn bijna verwijderd)

Op de badkamer liggen de tegels tot tegen het houten kozijn aangelegd. Dat is dus lastig. Als dan het oude houten kozijn bovenin hartstikke vast zit, en er iets grover geweld aan te pas moet komen, laat toch een strip tegels los. De tegels blijven echter grotendeels heel, dus die kunnen we waarschijnlijk gewoon weer terug plakken.

10.30; eerste kozijn erin
Het gaat toch sneller als ik dacht. Als het sloopwerk klaar is en de nieuwe spouwlatten erin zitten, staat het kozijn er zo in. Een paar schroeven en pur en het kan nergens meer naar toe.
(het verschil is hier op de foto's niet echt te zien, maar dit is echt het nieuwe kozijn)
14.00 uur; het glaswerk
Het glas is een verhaal apart. Door de feestdagen etc. was dit lastig te leveren. De installateur heeft dit vanmorgen dus zelf in Duitsland opgehaald en kwam dit rond de middag brengen. Begin van de middag ging het eerste paneel er in.


Het glas is 4 | 12 | 4* | 12 | 4, dus in totaal 36 mm. dik. Zodra het glas er in zat, konden we meteen de dikke extra truien weer uit doen. 
De monteurs verklaarden ons voor gek. Triple glas... De meerprijs op het totaal was echter maar € 140,- dus dat vond ik wel meevallen en is mij de extra isolatie wel waard.
De Ug waarde van dit glas is 0,7 (met argon gas).

Tegen het eind van de middag waren ze klaar en konden we aan de grote schoonmaak beginnen. En er lag toch meer rotzooi en stof dan we vooraf hadden gedacht, anders hadden we wel meer spullen weggestopt, maar goed. Een goede (Dyson) stofzuiger en sopje doen wonderen.

4 opmerkingen:

 1. Ik wist niet eens dat Triple glas bestond, dat moet zeker goede isolatie zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, er is inderdaad triple glas.
  De isolatiewaarde hiervan is weer een stukje beter dan HR++ glas. De verschil in kosten van triple t.o.v. HR was (op de hele projectkosten) zo weinig dat dat een snelle keuze was.

  Isolatiewaarde glas:
  Enkel Glas 5.8 W/m²K
  Dubbel glas 2.8 W/m²K
  Hoogrendementsglas met lucht 1.4 W/m²K
  Hoogrendementsglas met gas 1.1 W/m²K
  Driedubbel glas met gas 0.6-1.0 W/m²K

  De exacte isolatiewaarde hangt dan ook nog af van de dikte van de spouwen tussen het glas.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Naar mijn mening is Triple glas echt geweldig. Het gaat zelden kapot want de weerstaan van dit glas is geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ook ik heb net nieuwe kozijnen met triple glas aangeschaft. Simpelweg omdat mijn oude kozijnen steeds kapot gingen. Sinds deze overstap heb ik geen last meer gehad van kapotte kozijnen!

  BeantwoordenVerwijderen