woensdag 11 januari 2012

nieuwe deuren

Fase twee van de verbouwing: vandaag zijn de voor- en achterdeur volledig vervangen. Moderne kunststof kozijnen met goed geïsoleerde profielen en HR++ glas erin. Dit voelt (qua materiaal) totaal anders aan dan de oude houten deuren uit 1990. Buiten het feit dat het veel massiever en robuuster is, is het veel zwaarder. Je voelt echt dat je een deur dicht doet. Je voelt dat die goed past, sluit, isoleert. Bij de oude deur had ik dat totaal niet.

Meer licht
Daarnaast hebben we door de gekozen indeling in de voordeur veel meer licht in de gang. Bovenlicht met helder glas en één baan helder glas in de deur en twee banen met 'chinchilla' glas. Ook de achterdeur geeft meer licht. De ruit is 15 cm groter dan bij het oude raam. Hier is de maximale maat voor genomen, zonder dat er speciaal veiligheidsglas in moest.

De grootste klus is hiermee geklaard. De gang voelt al direct anders aan. De temperatuur is misschien (nog) niet direct hoger, maar je voelt in ieder geval de tocht niet meer. Dat valt echt op. Kortom: laat de winter maar komen. Het mag van mij gaan vriezen (als volgende week de zonnepanelen maar komen!).

Niks te zien van breekwerk
Voor velen natuurlijk een logische opmerking: als je van binnen of van buiten kijkt, zal niemand zeggen "hé, hier is iets uitgesloopt". Je kunt totaal niet zien dat er een nieuw kozijn of deur in is geplaatst. Enig - klein - nadeel is het vele verfwerk dat door de jaren heen is aangebracht. Doordat de kunststof afwerkstrips niet volledig over het oude houtwerk passen, zie je op sommige plaatsen een stripje van de oude verf terugkomen. Maar dat is een kwestie van zelf bijwerken.
Een ander punt wat we nog moeten doen, is het schilderen van de kozijnen (die dus niet vervangen zijn) op de begane grond. Die hebben nog de oude kleur... Dat wordt een klus voor het voorjaar of de zomer. Ook de houten platen boven de kozijnen (waar de rolluiken op hebben gezeten), zijn nu - omdat ze nu vol in beeld komen - aan een schilderbeurt toe.

Stroomverbruik tijdens de werkzaamheden
Tja, waar gewerkt wordt, wordt stroom verbruikt. Tijdens de werkzaamheden hebben de twee monteurs op de twee dagen ongeveer 8 kWh extra aan stroom verbruikt. Peanuts natuurlijk. De zware zagen en boormachines trekken kortstondig heel wat Wattjes weg. De verwarming heeft weinig 'last' gehad van de kou. Doordat de hele dag alles open stond, hadden we natuurlijk de verwarming uitgezet en toen alle ramen en deuren er weer in stonden, weer rustig laten opwarmen, dus extra gas hebben we denk ik nauwelijks verbruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten