vrijdag 3 februari 2012

Goed begin februari

OK, het is ijskoud. Het vriest dat het kraakt en iedereen is in de elfstedenkoorts. Voor het gasverbruik dus niet echt optimaal. Voor de zonnepanelen echter des te beter. Als er tenminste geen sneeuw opligt. Tenminste... Vanmorgen lag er een laagje sneeuw op (niet echt veel, maar toch wel duidelijk zichtbaar) en de panelen leverden op dat moment toch nog 233 W.

Zon
Maar natuurlijk als het zo'n mooie koude winterdag is, begint vanaf het middaguur de teller flink te lopen. Op de Sunny Beam kunnen we live zien wat er wordt gegenereerd. Erg aanstekelijk, want je hebt de neiging om er elke 5 minuten op te kijken. Maar dat zal wel door de loop van de tijd minderen...

Gisteren was bijvoorbeeld toonbeeld van een mooie dag. Vanaf 11.30 sprong de levering omhoog, piekte rond 15.00 uur en liep toen weer af. Een mooi bolgrafiekje, met een totale stroomproductie van 5,922 kWh, met een piek van ca. 1,3 kW.
Vandaag was minder. Aanzienlijk minder zon, met een totale productie van 'slechts' 1,672 kWh. De grafiek is veel grilliger over de dag heen (iets betere ochtend) en de piek is veel lager met maximaal 0,6 kW.
De weersverwachtingen blijven vooralsnog redelijk. Koud, maar relatief veel zon. Dat schijnt voor de panelen prima te zijn. Nadeel is natuurlijk dat de zon erg laag staat en dus weinig kracht heeft en slechts korte tijd aanwezig is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten