zaterdag 25 augustus 2012

Jaga Radiatoren

De offerte cq. het voorstel voor aanpassing van onze verwarming bij enkele installatiebedrijven heeft (nog steeds) niet tot - voor mij - adequate voorstellen geleverd.
Het enige wat ik op de mail heb gekregen is één radiator vergroten om de capaciteit van de radiatoren in de woonkamer beter bij de benodigde hoeveelheid vermogen af te stemmen. Eén nieuwe radiator dus.

Lage temperatuur verwarming

In de gesprekken die we hebben gevoerd, heb ik duidelijk gesproken over waar ik mee bezig ben (zonnepanelen, nieuwe ramen en deuren, veel isolatie) en dat ik dus ook bij de verwarming - naast een beter comfort - zeker ook op zoek ben naar lager energieverbruik en dat mij bijvoorbeeld de JAGA lage temperatuur radiatoren zeer aanspreken. Met een watertemperatuur van rond de 50 graden zou dan het maximale uit de HR-ketel worden gehaald.
Hiervan heb ik niks terug gehoord, en dat vind ik jammer. Als ze het een slechte keus vinden, moeten ze dit duidelijk onderbouwen om mij over te halen of mijn mening te herzien. Dat is helaas niet gebeurd.
Ik zal dan ook zelf de JAGA's aanschaffen en zelf (laten) monteren.

Daarvoor heb ik me wel even verdiept in de codes van alle radiatoren... de dikte, enkel of dubbel of driedubbel, lengte en hoogte etc. Een beetje een warboel, maar als je het eenmaal doorhebt, lijkt er toch wel logica in te zitten.
Onze woonkamer is ca. 70 m3. Hiervoor is volgens berekening op http://www.webwidget.eu/drupal/radiator  ca. 4.500 W voor nodig (75 W/m3 bij een temperatuur van ca. 20 graden). De installateur zegt dat er ca. 3.500 W voor nodig is en er hangt op dit moment 'maar' 2.500 W. Veel te weinig dus, dat is zeker.

Ik wil dus minimaal naar een radiator-capaciteit van 4.500 W. Hiervoor worden 2 radiatoren (eentje van 1.500 W en eentje van 1.000 W) vervangen door resp. 2.500 W en 2.000 W.
En dat dus het liefst met lage temperatuur.
Met enig passen en meten komt dat uit op de JAGA TEMPO 50x100x20 (2.425 W) en 60x80x20 (2.086 W). Deze passen precies op de plaatsen van de bestaande radiatoren.
De kosten zijn (bij www.warmteservice.nl - deze zitten over een paar weken ook bij ons in Weert) resp. € 219,- en € 195,- Voor een klein € 500,- (met nog wat los bevestigingsmateriaal) moet ik dus klaar zijn.

Radiatorentypen:Geen opmerkingen:

Een reactie posten