maandag 3 september 2012

Gemiddeld gas-, water- en stroomverbruik

Na acht maanden is het ook eens tijd om de gemiddelde waarden van gas, water en stroom eens te bekijken, om te zien hoe we tegen het eind van het jaar uit (zouden kunnen) komen.

water gemiddeld per dag 0,494 m3 -> per jaar dus ca. 173 m3
gas gemiddeld per dag 2,638 m3 -> per jaar dus ca. 923 m3
stroom gemiddeld per dag 4,757 kWh -> per jaar dus ca. 1.665 kWh.

Het is natuurlijk een beetje koffiedik kijken, maar voor deze waardes zou ik nu direct tekenen.

Waterverbruik

Het waterverbruik is dus nauwelijks veranderd. Dat is eigenlijk ook logisch, omdat daar het minste in gebeurd cq. veranderd is. Het toepassen van bad of douche is nog steeds hetzelfde. Er wordt iets meer gedoucht dan vorig jaar, maar in het waterverbruik is dat slechts marginaal. Dit wordt pas anders, wanneer we het bad hebben vervangen voor een douche. Dan gaan er ca. 20-30 m3 vanaf denk ik. Niet echt spectaculair... Water kost ca. € 1,- per m3. Dus € 20,-

Gasverbruik

Het gasverbruik voor 2012 wordt nog een lastige om nu al te voorspellen. Als ik de diverse grafieken op de vele blogs bekijk, dan is het verbruik over het algemeen over de laatste 3 maanden (okt/nov/dec) niet zo veel als over de eerste 3 maanden van het jaar. September is nog redelijk warm, daarna begint het duidelijk af te koelen en moet de verwarming bijspringen. Op dit moment staat die bij ons (natuurlijk) nog uit. Ondanks dat het 's nachts al redelijk afkoelt (er was zelfs al 0,5 graden vorst gemeten ergens) hoeft die de komende week/weken nog niets te doen.

Daarnaast zijn er nog enkele aanpassingen die moeten gebeuren. We gaan nog 2 ramen vervangen (dubbel glas wordt HR++ en de aluminium tochtgaten cq. ventilatieroosters in de huidige ramen zijn dan ook vervangen door moderne kunststof) en de verwarming wordt nog aangepast (een blogpost hierover volgt later deze week).
Het zou dus zo maar kunnen, dat het gas (aanzienlijk) lager gaat uitvallen dan de 923 m3.

Wanneer we dan tegen het eind van het jaar ook nog de badkamer zouden veranderen van ligbad naar luxe douche (misschien zelfs met een WTW-installatie), dan wordt het helemaal mooi. Dan wordt niet alleen het waterverbruik minder (maar dat kost niet veel), maar gaan we in gasverbruik ook nog eens behoorlijk omlaag. Een vol bad kost ca. 0,4 - 0,5 m3 aan gas. Een douche slechts een derde hiervan, namelijk ca. 0,15 - 0,20 m3. In principe gaat iedere dag wel iemand in bad. Soms meerdere personen. Dus dat zou op jaarbasis 100 - 150 m3 (€ 103,-) kunnen besparen.

Elektriciteitsverbruik

Tja, daar draait het met de zonnepanelen natuurlijk allemaal om. Halen we het om de meter op 31.12.2012 op 0 te laten uitkomen... Als het verbruik inderdaad 1.665 kWh wordt, dan blijven we er waarschijnlijk zelfs net een beetje onder, omdat de panelen rond dan 1.780 kWh zullen leveren.

2 opmerkingen:

 1. Keurig Baileys! Ik ben met m'n stroomverbruik van 12,25 kWh per dag in 2009 geleidelijk afgedaald naar 6,75 kWh per dag en dat vind ik al een hele prestatie.

  Zojuist de eindafrekeningen weer binnen, voor gas scheelt het maar 51 cent in mijn nadeel maar voor elektriciteit krijg ik maar liefst ruim 200 euro teveel terug. Over het algemeen kloppen 8 op de 10 jaarafrekeningen bij mij niet. Na enig geklaag wordt het uiteindelijk dan wel gecorrigeerd maar ik vind het erg irritant. Het is trouwens voor het eerst in 15 jaar dat de fout in mijn voordeel is.

  Is het stom toeval dat mij dit steeds overkomt of gebeurt dit structureel en ben ik misschien een van de weinigen die z'n jaarafrekeningen controleert?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor veel mensen die zich onvoldoende in de materie verdiepen is de eindafrekening van de energiemaatschappij een warboel aan cijfers. Met alle vaste kosten, meterkosten, prijs per kWh/m3, transportkosten, energiebelasting, btw etc. schiet dat ook niet op. Daardoor is het controleren van verschillende aanbieders ook erg lastig.
  Ik verwacht dat ik eind dit jaar ook wel wat vragen zal oproepen door de zonnepanelen (wellicht kom ik onder de 0) en verregaande reductie in gasverbruik... Laat ze maar komen.

  BeantwoordenVerwijderen