dinsdag 4 september 2012

Radiatoren vs convectoren

Inmiddels hebben we meerdere aanbiedingen lopen voor het aanpassen van onze verwarming. Of het de lage temperatuur radiatoren moeten worden, of toch gewone weet ik dus nog steeds niet. Warmteservice (www.warmteservice.nl) (vestiging Helmond) raadde me dat af.

Gewone radiatoren

Het verschil in manier van verwarmen kon wel eens heel anders zijn dan we gewend zijn, waardoor we - ondanks de fixe investering - misschien nog altijd geen beter comfort voelen... Daar gaat het ook om. Ik kan zo veel willen... De expert moet mij overtuigen van de beste keuze... ook als dat niet mijn keuze is.

De hele woonruimte, incl. open keuken is ca. 92 m3. Dit zou minimaal (92 x 60 W) = 5.520 Watt moeten zijn. Er hangt in totaal nu 4.100 Watt, waarvan 1.600 Watt in het keuken gedeelte van ca. 12 m3 (met maar één raam). Het woon-/zitdeel van ca. 80 m3 (met één raam én een grote schuifpui) heeft 'maar' 2.500 Watt.

De twee radiatoren aan de woonkant, zou ik kunnen vergroten. Zie de tekening hieronder. Bijvoorbeeld A (is een T22; maken we een T33 van) van 1.500 W naar 2.169 W en B (is een T21; maken we een T33 van) van 986 W naar 1.760 W.
Dan komt er bijna 1.600 W bij voor het woondeel en hangt er in totaal 5.700 Watt. Voldoende volgens de norm.
Maar geeft dit een juiste / voldoende verspreiding van de warmte? Op de plaatsen waar we de zitbanken hebben staan, in de hoek links, is geen radiator. Hier is dus geen directe stralingswarmte van een radiator. Ik overweeg dan ook om bijvoorbeeld radiator A niet te veranderen; B wel van T21 naar T33 en daarnaast een extra radiator tussen de banken te monteren. Dit gaat gemakkelijk door een leiding vanuit radiator B door te trekken. Daardoor komt er in totaal 6.620 Watt te hangen. Ruim voldoende en meer directe stralingswarmte bij de zithoek.
Tussenstappen kunnen natuurlijk ook. In plaats van de radiator die er bij komt te hangen een T33 te nemen, kan het ook een T22 zijn met iets minder opbrengst, maar waarschijnlijk nog altijd voldoende.

Overkill?

Maar misschien is dit een beetje overkill, ofschoon het - naar wat ik allemaal lees - beter is de radiatoren 'oversized' te hebben dan tekort.
Een heel simpel alternatief kan zijn om de huidige radiatoren gewoon te laten hangen en alleen er eentje extra bij te hangen. Dan komt er dus 1.760 W (in geval van T33) of 1.245 W (in geval van T22) bij, bij de huidige situatie, oftewel wordt het totaal dan 5.846 of 5.331 Watt.


 
Links de 'is'-situatie
Rechts de 'soll'-situatie

Grotere T22 radiator of kleinere T33

Wat zou beter zijn... en T33 radiator van 1.500 W of een iets grotere T22 radiator met hetzelfde vermogen? Geen idee. Ik kan me wel voorstellen dat de grotere T22 door het iets grotere oppervlak aan de voorzijde meer directe stralingswarmte zou kunnen hebben dan de T33.

Een extra voordeel wanneer ook de bestaande radiatoren vervangen worden, is dat de nieuwe radiatoren direct worden voorzien van voetventielen, zodat het verwarmingssysteem ook op een juiste manier waterzijdig ingeregeld kan worden.

We wachten nog even enkele voorstellen af, en zullen dan een beslissing moeten nemen.

8 opmerkingen:

 1. Volgmodes aan, ik zit in het zelfde traject, en gezien de kosten wil ik het ook goed doen.

  De Jaga's beloven veel maar kosten ook een aardige duit, als je bv Radsons oid pakt dan kan je voor de helft aan geld klaar zijn.

  En uiteindelijk doen we het om te besparen en het comfort te verhogen maar dan met een redelijke terugverdientijd. (in mijn geval dan)

  gr

  Zeelandzon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens. Ik was een beetje blind gestaard op de Jaga's, maar eigenlijk staan die niet in verhouding.
   En met name de andere manier van verwarmen heeft mij doen besluiten toch voor de Radsons te gaan. Normale (stralingswarmte), maar toch efficiënte verwarming voor relatief weinig investering.

   Verwijderen
 2. Nou ik ben blij dat ik een "lot genoot" heb gevonden!

  Wij hebben ook heel het huis in het kunstof gezet met Triple HR+++ glas, alles nageisoleerd zover het nodig was in een huis van 1997.

  Van de week de kruipruimte afgepurt, en het Tonzon zeil ligt al klaar om erin te gaan leggen.

  Welke temperatuur ga je stoken? oftewel welke correctie factor heb je gebruikt bij de keus van de Radsons?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja, we zijn in de minderheid denk ik. Zeker met Triple glas ;)

   Met die correctiefactor heb je me beet... Ik had daar wel over gelezen, maar snapte er niet veel van, maar nu je dit zo schrijft (en ik even gezocht heb wat dit inhoud), snap ik het wel. Als ik bij 75/65/20 een radiator van 1000 W nodig heb, dan heb ik bij 55/45/20 een radiator nodig die 1,96x zo groot is...
   Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet zo exact gerekend heb nog (ze zijn ook nog niet besteld). Overigens denk ik aan de Henrad Premium M Eco (niet de Radson)...

   Dat met die correctiefactor moet ik toch nog eens goed berekenen denk ik.

   Verwijderen
  2. Als ik je een tip mag geven, laat een goede warmteverlies berekening maken. Wij hebben dit thuis ook gedaan eerst hadden we voor het kunstof en triple glas ruim 16Kw nodig aan verwarming nu nog maar 9Kw.

   Ik heb ook de Henrads is het vizier, maar wacht op technische info over de voetventielen (die je weer goed moet kunnen instellen ivm waterzijdige balans)

   Er valt veel winst en comfort te boeken, maar dan moet de basis wel goed zijn!

   Verwijderen
  3. Tja, dat valt me van onze installatiebedrijven hier dus tegen. Ze doen helemaal niks. Kijken alleen wat naar de situatie en zeggen dan maar wat. Geen berekening (alleen het aantal m3) en dat x ... W om aan het benodigde vermogen te komen.

   Overigens zei Warmteservice dat de Henrad M Eco geen voetventielen nodig heeft, omdat de waterinvoer thermostatisch geregeld is... (snap ik dus niet wat de invoer te maken heeft met de uitvoer...).
   Snap jij het nog? Waar heb je zo'n berekening laten maken? Gewoon een (goed) installatiebedrijf?

   Verwijderen
 3. Installatie bedrijven draaien momenteel op hun tandvlees dus die willen snel geld in de la en klaar!

  Als je een systeem waterzijdig in wilt regelen (lees alle radiatoren gelijktijdig dezelfde warmte!) dan moet je echt wel voet ventielen hebben om in te regelen. (zie ook www.cvtuning.nl)

  Ik heb een warmte verlies berekening laten maken bij een bouwkundige reken buro incl ISSO-publicatie 51/53/57. (dus volgens de huidige bouwnormering) (google zal jouw vast vertellen wie dat in jouw buurt doet)

  Warmteservice tja.... de goedkoopste zijn ze niet, en hun adviezen... nogmaals tja... Oke ze zijn thermostatisch geregeld op de ingang dus als het koud is kan er als nog teveel water doorheen gaan met een te grote doorstromings snelheid! (wat we niet willen want we willen elke druppel energie kunnen afgeven aan de radiator, en dit voor elke radiator!)

  Nieuwe radiatoren kosten geld, en waarom teveel geld uitgeven voor een te zware radiator als je die geheel niet nodig hebt! en of ik nu een oud huis met kieren en gaten en geen isolatie per m2 uitreken kwa warmte benodigheid of een modernhuis met HR++ en goed geisoleerd, waar zou het verschil zitten ;-)

  Dus heel die m2 berekeningen geloof ik niet zo, werkt wel.. als je de muren en glas etc etc meerekend.

  Ik was nog geen 200 euro kwijt en ik weet EXACT hoeveel warmte mijn huis nodig heeft,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je uitgebreide info. Ik heb inmiddels een bedrijf aangeschreven die een dergelijke berekening zou kunnen maken. Wacht daar dus nog even op voordat ik wat ga aanschaffen wat ik misschien niet nodig heb.

   Verwijderen