maandag 15 oktober 2012

Energienota in het nieuws

Vandaag was volop in het nieuws dat veel mensen geen idee hebben hoeveel hun energienota gaat bedragen... of ze bij moeten betalen of dat ze terugkrijgen. In de kranten, op de radio, overal kreeg je het te horen. Daarnaast veel tips over besparingsmogelijkheden. Ook Knooppunt Kranenbarg besteedde er aandacht aan.

Tot eind vorig jaar, kon ik me deze stelling goed voorstellen. Ook ik behoorde tot de consument, die jaarlijks z'n energienota kreeg en alleen naar het laatste cijfertje keek: terugkrijgen of bijbetalen. Hoe en waarom van eventueel meer betalen was niet echt mijn hobby om uit te zoeken.
Je kunt er immers toch niet veel aan doen? Toch?

Inmiddels weet ik wel iets beter. Mijn verbruik hou ik dagelijks bij, getuige alle grafiekjes op dit blog. Ik weet nu precies hoe mijn elektriciteitsverbruik is, wanneer ik waarom meer verbruik, hoeveel gas ik op elk moment verbruik en waarom dit op sommige momenten meer is, én het belangrijkste: ik weet redelijk hoe ik het verbruik van zowel gas als stroom zo laag mogelijk kan houden. Naar mijn mening is de belangrijkste oorzaak van een hoog gasverbruik - of misschien moet ik zeggen: belangrijkste mogelijkheid om gas te besparen - de klokthermostaat. Daar zijn we een slaaf van. Die zorgt dat het warm is, ook al zouden we het helemaal niet koud vinden als die niet aansloeg.

Door je stookgedrag aan te passen (lees blogpost mindergas.nl), kun je volgens mij aanzienlijk besparen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten