zaterdag 6 oktober 2012

Mindergas.nl

Een groot gedeelte van dit blog gaat weliswaar over onze zonnepanelen, maar een niet minder belangrijk deel over het besparen van gas. Aangezien gas ongeveer € 0,60 per m3 kost, is het bijzonder rendabel om hierin zoveel mogelijk te besparen.

Dat hebben we het afgelopen jaar dan ook zeer rigoureus gedaan. Nieuwe kozijnen/ramen boven, nieuwe voordeur en achterdeur, vloerbedekking, isolatie van aangrenzende berging, heel veel tochtgaten opgespoord en geïsoleerd (niet alleen een tochtstripje, maar de boel afbreken en opnieuw opbouwen met echte isolatie ertussen, verlaagde vloer op zolder en verlaagde vloer in de berging, nieuw glas in woonkamer.

Stookgedrag

Daarnaast is stookgedrag natuurlijk iets wat helemaal geen geld kost, maar wat wel direct geld oplevert.
Door de kamerthermostaat eens NIET via de klok automatisch de temperatuur te laten regelen, maar dit handmatig alleen te doen als het nodig is, spaar je bakken met gas - en dus geld - uit.
Wie heeft de thermostaat niet zo afgesteld dat het 's ochtends in huis gewoon 19 (of misschien wel 20) graden is? En dat terwijl - als de isolatie voldoende is - de binnentemperatuur waarschijnlijk niet veel lager zal zijn dan 18 of 18,5 graden (bij ons in ieder geval nog steeds op dit moment.
Als je dus gewoon de thermostaat z'n gang laat gaan, verwarmt die iedere ochtend je woonkamer (en badkamer ook natuurlijk) tot de gewenste temperatuur. Maar vaak is het 's morgens helemaal niet zo van belang of het zo warm is... Vaak is iedereen om 08:00 uur of later toch weg. En in huis werken heeft vaak ook een heel andere gevoelstemperatuur.

Bij ons staat de thermostaat dus op 18 graden afgesteld. Altijd ('s nachts natuurlijk op nachtstand). En op dit moment springt die alleen aan als we zelf bewust de temperatuur wat hoger zetten. Even de verwarming laten draaien en dan ook meteen weer lager.

Dat - en bovengenoemde investeringen - resulteert in de volgende cijfermatige bezuinigingen op het gasverbruik, volgens de website www.mindergas.nl. Echt leuk om daar een account aan te maken en de waarden dagelijks bij te houden.

De rode balken zijn het gasverbruik voor 'overig', dus koken, douchen, bad. Dit staat op mindergas.nl ingesteld op ongeveer 25 m3 per maand. Dus iets minder dan 1 m3 per dag. Het blauw staat voor verwarming. Aangezien vanaf half mei tot bijna eind september de verwarming heeft uitgestaan, is er in juni, juli, augustus en september helemaal geen gas voor de verwarming gebruikt. Aangezien dit bij het invoeren op mindergas niet exact aangegeven kan worden, denkt het systeem daar dat we dus nog iets voor verwarming hebben gebruikt. Ik kan natuurlijk de waarde voor 'overig' iets verhogen, maar over het hele jaar gezien, is het ongeveer 25 m3 per maand.

Dit is een interessante grafiek. Gasverbruik per gewogen graaddag. Heel goed is te zien hoe het verbruik steeds minder wordt. Alle aanpassingen zijn in het begin van het jaar gedaan. Medio januari/februari. Daarna speelt ook het stookgedrag een rol. In het begin waren we hier nog niet echt mee bezig.

De prognose voor 2012. We zouden nu uitkomen op 1.075 m3. We komen van 1.778 m3 (met 0,66 m3/graaddag) over 2011 en 1.885 m3 (0,55 m3/graaddag) over 2010.

Gewogen graaddagen

Het totale gasverbruik zegt nog niet zo heel veel. In 2011 hebben we minder gas verbruikt dan in 2010, maar het verbruik per graaddag was in 2011 juist hoger dan in 2010. In 2011 hebben we in verhouding dus meer gas verbruikt dan in 2010.
Voor 2012 is het verbruik per gewogen graaddag: 0,23 m3/graaddag. Oftewel een vermindering van 63%. En ik verwacht dat deze waarde nog gaat dalen.

Komende week worden in de woonkamer nog nieuwe ramen geplaatst (zie eerder posts) en wordt aan de schuifpui nog iets gedaan.

Wordt ongetwijfeld weer vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten