woensdag 3 oktober 2012

Vervliegt gas in HR++ glas?


Op één van mijn berichten over het laten plaatsen van HR++ glas, heeft iemand (helaas anoniem) gemeld dat het gas in HR++ glas binnen 6 jaar vervlogen is en het effect van dit glas dus minder zal zijn.
De reactie is te lezen op: http://mijnzonnepanelen.blogspot.nl/2012/09/ramen-woonkamer.html

Ik heb dit natuurlijk nagevraagd en het volgende antwoord gekregen:

"De spouw moet na productie voor 90% gevuld zijn met gas. Dat wordt ook gecontroleerd. Volgens de norm mag het verlies van gas met de tijd maximaal 1% per jaar bedragen. Dat betekent na 10 jaar dus maximaal 10% verlies. 
De invloed hiervan op de U-waarde is dan ongeveer 0.04 punt, na 10 jaar. Kortom, je verliest met de tijd gas, maar de hoeveelheid hiervan is beperkt, en de invloed op de isolatiewaarde is zeer beperkt. 
Voor de volledigheid: Standaard dubbel glas, zonder gas en zonder coating heeft een U-waarde van ongeveer 2,7 Gasgevuld HR isolatieglas heeft een U-waarde van ongeveer 1,1".

Afhankelijk wat je waar leest en wie je geloofd, zal ieder voor zich moeten oordelen wat hij geloofd. Ik ga er op dit moment van uit, dat dit bericht juist is. HR++ glas heeft dus wel degelijk zin als vervanging van gewoon dubbel glas. Of je de investering wil doen en of het zich terugverdiend zal ook ieder voor zich moeten bepalen.
Ik heb het in ieder geval wel gedaan.

3 opmerkingen:

 1. heb je wel HR++ glas volgens de BRL 2202 en de NEN?
  zie hier:
  http://www.pilkington.com/ebulletin/benelux/ebulletin/classifications.htm
  of google: HR++ classificatie gewijzigd

  Blijft natuurlijk een lastig verhaal, want hoe kun je in godsnaam controleren dat er 1% gas is vervlogen? Bekend is dat het gas vervliegt...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Interessant artikel, maar ben het met anoniem eens. Het blijft lastitg conclusies trekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dankjewel voor dit artikel over de levensduur van hr-glas. Ik hoor voor het eerst dat dit glas op een gegeven moment niet meer isoleert. Wellicht is het een fabeltje. In elk geval is het geen groot verlies.

  BeantwoordenVerwijderen