zondag 21 oktober 2012

Verwarming (afsluiting)

Inmiddels hangen de nieuwe radiatoren enkele weken en hebben ze ook al (een klein beetje) moeten werken. In het begin hebben ze nog enkele dagen staan 'borrelen' op het moment dat de pomp begon te lopen, maar enkele keren ontluchten van de radiatoren heeft dat inmiddels verholpen.

Lekkage?

Daarnaast had ik op één plekje een heel klein druppeltje water bij een knelkoppeling. Ook dat was snel verholpen door alle koppelingen nog een keertje na te lopen. Bleek dat ze toch allemaal nog net een tikje vaster konden. Inmiddels is alles helemaal in orde. Is de druk constant en komt nergens meer lucht uit.

Binnentemperatuur van 19 graden naar 20 graden.

Aangezien het de laatste dagen buiten niet echt koud was, heeft de verwarming nog niet echt hoeven te lopen. Af en toe even om net een beetje extra warmte te krijgen 'voor het gevoel'. Het valt wel op, dat wanneer de ketel dus de hele dag niet loopt (en dus een watertemperatuur heeft van ca. 20 graden) het enige tijd duurt voordat de verwarming merkbaar warmer wordt. Logisch, want het hele systeem moet opgewarmd worden tot (nu ingesteld op) 50 graden. Of dat efficiënt is weet ik niet, maar om de hele dag alles op 20 graden ingesteld te laten staan is natuurlijk nog veel in-efficiënter.

Zodra de (nieuwe) radiatoren echter warmer beginnen te worden, voel je direct warme lucht uit hun lamellen stromen. Op een of andere manier kunnen ze gemakkelijker of sneller hun warmte kwijt.
Vandaag waren we een poos weggeweest en was de binnentemperatuur toen we thuiskwamen 19 graden. Niet koud (buiten was het ook ca. 19 graden), maar net niet behaaglijk om te eten/zitten.
Dus de thermostaat even op 20 graden gezet. Toen deze temperatuur was bereikt, was er 0,156 m3 gas verbruikt.

Handafwas vs. douche

Voor het kleine beetje (hand)afwas, is 0,109 m3 gas verbruikt... Dat vind ik in verhouding dus eigenlijk best veel... Maar misschien ook wel niet. Voor deze afwas is 17 liter water verbruikt. Voor een douchebeurt wordt ca. 30 liter water verbruikt, met 0,17 m3 gas.

Dus:
17 liter water - 0,109 m3 gas (afwas)
19 liter water - 0,111 m3 gas (douche 1)
32 liter water - 0,177 m3 gas (douche 2)

Ja, inderdaad, soms douchen we bijzonder kort... Maar onze douchekop verbruikt in de huidige stand maar 4,8 liter per minuut, dus 19 liter is toch bijna 4 minuten douchen en 32 liter is bijna 7 minuten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten