zondag 11 november 2012

Bezuinigen volgens de krant

In diverse huis-aan-huis-krantjes heb ik al onderstaand plaatje zien staan:Als je de bedragen ziet van de besparingen, dan moet toch iedereen gaan denken "yes, dat moet ik ook"... niet soms?

Maar heb je de bedragen wel eens bij elkaar geteld? Alle pijlen die hier staan - behalve de zonnepanelen - hebben betrekking op gasverbruik. Die bedragen bij elkaar geteld is € 1.980,-.

In hetzelfde artikel staat dat een gemiddeld huis 1.600 m3 gas verbruikt en een slecht geïsoleerd huis 2.200 m3 gas. Laten we eens uitgaan van een zeer slecht geïsoleerd vrijstaand huis (volgens het Nibud verbruikt een vrijstaand huis ongeveer 2.350 m3) dat per jaar 3.000 m3 gas verbruikt. Heel veel dus. Die 3.000 m3 komt overeen met € 1.950,- (à € 0,65 volgens datzelfde artikel).

Dat slecht geïsoleerde huis heeft natuurlijk al van bovenstaande punten slecht geregeld. Als de eigenaren nu al deze maatregelen gaan uitvoeren, besparen ze dus € 1.980,- terwijl ze maar € 1.950,- verbruiken... Dat gaat dus niet, dus ik vind dat deze besparingen dus ook erg optimistisch gesteld zijn. Dit zijn absolute maximum besparingen, wanneer je de allerslechtste isolatie hebt...
Daarbij zijn de investeringen van al die maatregelen maar liefst: € 16.400,-

Dan de zonnepanelen. Kloppen die gegevens een beetje met de realiteit?
Een systeem va 1400 Wattpiek, met een investering van € 3.400,- (dat klopt wel redelijk denk ik; zal wel iets minder kunnen zijn) levert jaarlijks € 260,- op (stroomprijs € 0,22 p/kWh).
Laten we er maar weer van uitgaan dat de panelen perfect op het zuiden liggen met een perfecte hellingsgraad etc. dus jaarlijks 1.400 kWh terugleveren en salderen. 1.400 x € 0,22 = € 308,-. De € 260 is 85% van het totaal. Dat is dus wel reëel gesteld op die manier.

Laag rendement van zonneboiler

Wat wel mooi te zien is, is dat een zonneboiler een relatief hoge investering vraagt (€ 3.000,-) en per jaar slechts € 80,- bespaart. Dat is dus een terugverdientijd van 37,5 jaar...
Het goed isoleren van het dak kost iets meer: € 4.500,-, maar bespaart per jaar € 650,-, oftewel dat heb je terugverdiend in 7 jaar.

Spouwmuurisolatie

Iets waar ik bij ons nog steeds mee zit. Is onze spouwmuur goed geïsoleerd of niet. Er is iemand komen kijken, maar die heeft geen proefboringen gedaan of zo om echt te kijken hoe het er uit ziet. Alleen bij de aanbouw even onder de pannen gekeken.
De investering van spouwmuurisolatie is € 1.400,- en levert jaarlijks € 550,- besparing op. Dat heb je dan dus in minder dan 3 jaar terugverdiend. Áls de besparingen reëel zijn tenminste!!
Wij hebben dit jaar een verbruik - voor de verwarming - van ongeveer 700 m3 (rest is koken, douchen en bad). Dat is € 455,-. Met een nieuwe hele goede spouwmuurisolatie kan ik dus nooit of te nimmer die € 550,- besparen. Bij ons zal dat aanzienlijk minder zijn. Het zou wel kunnen zijn, dat daarna de koudeval die er nog steeds is wel minder is...

Zoals al eerder gezegd laat ik in december een keer warmtefoto's maken om te kijken waar de warmte blijft en hoe de kou binnenkomt.

Het plaatje en de info uit het krantearikel hebben als bron www.milieucentraal.nl

14 opmerkingen:

 1. Wij hebben zelf een eigen tussenwoning.
  Bij ons in de rij zitten ook nog steeds huurwoningen.
  De woningbouwvereninging is deze huizen op het moment aan het isoleren,dak,spouw en vloerisolatie.
  Ook voorziet de wbv ze van 3 of 6 zonnepanelen.
  Wij hebben momenteel een gasverbruik per jaar van 1580m3 (twee volwassenen).
  Omdat wij het allemaal zelf moeten betalen doen wij alles natuurlijk niet tegelijk (bij de huurhuizen komt er trouwens maar liefst minimaal 48 euro huur bij,afhankelijk van het aantal zonnepanelen).
  Wij willen in de komende jaren ook nog de spouw,vloer en het dak goed gaan isoleren.
  Waar zijn wij mee begonnen,
  Dit jaar hebben wij de woning voorzien van dubbel glas,HR met 4 plussen erachter dus dat zit al goed en daar voel je echt al verschil in met het oude dunne dubbele glas en boven hadden we zelfs nog enkel glas.
  Het eerst volgende project is nog steeds de zonnepanelen al ben ik gisteren weer eens door iemand aan het twijfelen gebracht,deze persoon zou ook graag zonnepanelen willen maar vertrouwd het niet helemaal met het salderen,stel dat ze daar aan gaan morrelen dan valt de complete investering van de zonnepanelen als een kaartenhuis in elkaar... nu is het toch zo dat je overdag bv 22 of 23 cent krijgt voor de opgewekte stroom en wanneer je de stroom zelf nodig hebt in de avond je deze terug koopt voor het zelfde bedrag dacht ik?
  Ik moet denken aan de auto met energie-label A en lage uitstoot van 103gkm die nu belastingvrij is maar vanaf 2014 mag je het volle pond gaan betalen... tja zegt de overheid,iedereen gaat zo'n zuinige auto rijden en dat kost de staat veel belasting dus einde regeling... zal het zo ook niet gaan met de panelen straks?,iedereen panelen en dan mist de staat enorm veel energiebelasting.. ik moet er niet aan denken om zo m'n investering te gaan verliezen...
  Kijk kom ik met dit verhaal bij een leverancier van zonnepanelen dan krijg ik denk ik geen eerlijk antwoord,hij wil tenslotte verkopen.
  Ik hoop dat iemand weet of er iets van zekerheid is omtrent de zonnepanelen..
  Verders lijkt mij dat isolatie natuurlijk zeker een goede investering is,daar is echt winst uit te halen, winst met zekerheid minder verbruiken is minder betalen,logisch al zijn het toch weer flinke investeringen en ik heb helaas geen mooie geldboom in de tuin staan...


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Goed dat je met isolatie bezig bent. Het besparen op verwarming is een zeer belangrijke kostenpost. Méér dan stroom bij de meesten. Een gasverbruik van 1.580 m3 (= ca. € 1.030,-) terugbrengen naar bijvoorbeeld 800 m3 zou zomaar per jaar € 500,- uitmaken. Die pakt niemand je meer af, voor de rest van de tijd dat je in die woning zit.
   Overigens verbruiken wij - wel op een zuinige manier - slechts 1.000 m3 (met 4 personen)...

   Zonnepanelen kan inderdaad anders uitpakken.
   Op dit moment is het (bij mij met een ferraris-wieltjes-meter) heel simpel. Op zonnige dagen loopt de meter acheruit, 's avonds vooruit. Op het eind van het jaar is de meter maar een paar kWh's vooruit (of misschien achteruit) gelopen. Over die afgenomen kWh's betaal je. Er wordt dus niet gekeken hoeveel je hebt verbruikt en hoeveel teruggeleverd, gewoon naar de meterstand van eind van het jaar en het verschil met de stand van begin dit jaar.

   Letop: bij een digitale en/of slimme meter wordt er wel bijgehouden hoeveel je op welk moment verbruikt cq. levert.

   Wat de regering gaat doen kan niemand voorspellen. Vandaag zeggen ze dit, morgen dat en dan komt de volgende regering en die zegt weer wat anders. Ook leveranciers kunnen hier niks van zeggen. Ik denk dat het onoverkomelijk is dat er een ander belastingstelsel gaat komen voor wat betreft de energie, want inderdaad: ze krijgen steeds minder.

   Blijven wachten is denk ik echter ook niet handig. Maar als je met je geld moet kiezen: (nog meer) isoleren of zonnepanelen, zou ik eerst fors isoleren. Als er dan nog over is zonnepanelen (ofschoon wij het andersom hebben gedaan en alles zo'n beetje in één jaar). ;)

   Verwijderen
 2. Ik ben maar meteen eerlijk,alles in een jaar zouden we niet kunnen betalen,dus isoleren van de spouwmuren,dak,vloer en dan nog eens zonnepanelen.
  Ik weet natuurlijk ook niet in wat voor een soort huis u woont,vrijstaand,twee onder één kap,misschien ook midden in een rij?
  Het verbruik van 1000m3 met 4 personen dat is echt heel laag,ik mag aannemen dat dit is nadat u alles heeft geisoleerd.
  Wat is nou eigenlijk het beste... als je overdag bent werken om dan de verwarming op bv 15 graden te zetten of is het beter om hem op 18 graden te zetten zodat het in de avond sneller warm is in huis?
  Ik heb er net nog een discussie over met mijn vriendin,ze laat overdag vaak de verwarming op 18 graden..jawel voor onze twee perzische katten..ha,ha..die kunnen niet tegen de kou zegt ze dan en ja ga maar eens met haar in discussie..mijns inziens kunnen die beesten met hun vacht goed tegen de kou al zoeken ze overdag wel de verwarming op om tegenaan te liggen.
  Op de zonnepanelen terug te komen, wij hebben ook een meter met een wieltje die dan terug gaat draaien dus daar hebben we dan geluk bij al zie ik dat hij nu aardig aan het draaien is,helaas niet zoals bij u terug maar bij ons dus nog vooruit dit omdat de droger aan staat, wel een energieklasse A met ook 4 plussen, een warmtepompdroger,duurder in aanschaf maar we kunnen nu bijna vier keer drogen ten opzichte van één keer met de gewone oude droger.
  Daar heb ik m'n neefje "blij"mee gemaakt met die energieslurper.
  Wat ik me nog wel afvraag is dat wanneer het wieltje terug aan het draaien is met de panelen dat de kWh meter met de stand dan ook terug loopt of is dat niet het geval?
  Ook lijkt het mij het leukste om te besparen met de zonnepanelen omdat je daar wat van kan zien,bv het bijhouden van de opbrengsten overdag,je hebt erg leuke gadgets zag ik, digitale gevallen met de opbrengt enzo,erg leuk,tja dan heb je zelf ook nog wat inplaats van de isolatie die tussen de muren gespoten wordt,leuk voor de rekening dat wel,daar draaid het natuurlijk om maar je ziet er niets van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat niet gaat, gaat niet. Je moet er geen geld voor gaan lenen (vind ik). Wij hadden gewoon de gelegenheid...

   Ook wij hebben een gewoon rijtjeshuis midden in een rij van 24 (half rond in een hofje). Niks bijzonders; huis uit 1990.
   Spoumuur is nog niet optimaal. Moeten we nog een keer iets aan doen. Tevens hebben we ergens nog wat tochtlekken/koudebruggen. Laat ik in de winter naar kijken d.m.v. warmte/IR-foto's.
   Afgelopen donderdag was bij het 5e uur (of zoiets) op TV een onderwerp over iemand die ook veel bezuinigde door gewoon de dikke trui aan te doen en de verwarming op 18 (altijd dus) te laten staan.
   Ook wij (ik) heb de thermostaatinstelling aangepast. Standaard staat die overdag ingesteld op 18 graden; Overdag blijft het dat bijna vanzelf. 's nachts koelt het in de woonkamer nu - met een beetje nachtvorst - af tot 17 graden en zal de thermostaat het opwarmen tot 18 (geen 19 en al helemaal geen 20 graden). Dat is meer dan voldoende. Kinderen zijn op school; ik ben werken; mijn vrouw is thuis bezig of afwezig.
   Ik heb wel alle apparatuur (lees de details in andere blogposts) zo zuinig mogelijk en echt alles uit. Met name sommige lampen kunnen aardig wat stroom verbruiken (maar als je spaarlampen cq. led's hebt zit het daar niet in).

   Wat betreft de meter: ja, niet alleen het wieltje draait naar links (terug), ook de cijfertjes lopen achteruit.
   Onze meterstand stond op 1 januari op ongeveer 29.600 en nu op ongeveer 29.300 (dus 300 kWh lager!). In november en december (omdat de zon minder schijnt) loopt de meter weer iets vooruit.

   Ik zou zeggen kom een keer kijken... Ik woon in Weert. Als dat te ver is, kijk eens op www.duurzameburen.nl (en meldt je aan). Daar zitten allemaal 'duurzame buren' die over hetzelfde nadenken (of al gedaan hebben), met heel veel tips en ideeën. Er zit vast wel iemand in de buurt met zonnepanelen. Moet je wel gaan kijken op een dag dat de zon flink schijnt, want -> geen zon.... geen teruglopende meter (dan genereren ze namelijk zo weinig, dat het nauwelijks te zien is).

   Verwijderen
  2. Wow, dus die cijfertjes lopen ook gewoon terug.
   Dit is dus echt mooi.
   Zou het inderdaad eens willen zien, bij u even komen kijken zit er niet in, ik woon in west brabant, nog net brabant,Steenbergen om precies te zijn.
   Bedankt in ieder geval voor de tips en antwoorden.
   Ik zal mezelf eens kunnen inschrijven op die website.
   Ik zal wanneer ik zonnepanelen laat plaatsen het u laten weten wat het geworden is, zal in het voorjaar zijn.
   Zal het dan ook eens goed bij gaan houden, misschien ook wel via een blog.

   Verwijderen
 3. Gisteren tweede paasdag eindelijk "de kogel door de kerk" en zonnepanelen besteld, zaterdag komen ze kijken hoe ze het allemaal gaan doen met het leggen en aansluiten e.d.
  Het gaat een kleine instalatie worden van 7 zwarte panelen, per paneel 200Wp, groter gaat niet want er is te weinig ruimte op het dak (dakramen en nog een schoorsteentje).
  Maar goed, we waren dit jaar weer gezakt in stroomverbruik, vorig jaar was het 1890Kw en nu 1720Kw, best netjes, dat vond de zonnepanelenleverancier ook.
  Het is dus straks niet de gehele rekening weg maar toch hopelijk wel een groot gedeelte...
  Ik heb al aan enexis door moeten geven dat we zelf stroom gaan leveren, wel krijgen we nu een andere meter, die schijnt volgens hun beter te zijn,een slimme geijkte meter..... ik hoop maar dat het echt slim is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Evengoed een prima investering. Als iedereen dat deed... Tja, dan hadden we andere problemen :)

   En 1.720 kWh per jaar is zeker niet veel. Daar komen wij nog net niet aan... Moest er overigens een andere meter in omdat de oude niet achteruit liep? Of 'moest' dat van de energiemaatschappij?

   Verwijderen
  2. De andere meter loopt volgens Enexis wel achteruit maar is niet geijkt,... ik moet het ook maar doen met wat ze bij Enexis zeggen, met de slimme meter zijn we dus beter af volgens hen, normaal zijn de kosten 72 euro maar bij plaatsing van zonnepanelen gaat het niets kosten.
   Binnen nu en drie weken maken ze met ons een afspraak en als het goed is moet de slimme meter vanaf nu binnen 6 weken geplaatst zijn, dat is ruimschoots optijd want de levertijd op de zonnepanelen is 8 tot 10 weken.
   Spannend allemaal, zaterdag weet ik 100% zeker of het door zal gaan, de leverancier/monteur kijkt dan of alles echt mogelijk is.
   Oja... één struikelblok...misschien het vooruit betalen... ik zit net de berekening te bekijkenen en de volgende zin staat me niet echt aan, "Aanbetaling: 30% bij opdracht 70% voor levering" dat doe ik normaal eigenlijk nooit, boter bij de vis zint me meer, ik bedoel als ik een contract teken moet dat toch voldoende zijn lijkt me??....

   Verwijderen
  3. Dat vervangen van je meter door een slimme meter is op zich niet noodzakelijk, maar ik denk niet dat je er slechter van wordt. Al het gedoe wat er over wordt geschreven - en ik doe hier zelf ook wel af en toe aan mee - is het denk ik niet waard. We hebben allemaal baad bij de nieuwe technieken waar we gebruik van maken. Dan zal dit er wel bij horen denk ik.

   Tja, en het vooruitbetalen blijft een eeuwig discussiepunt. Ik moet zeggen dat ik het ook gewoon heb gedaan... Ik had er voldoende vertrouwen in.
   Blijft een eigen beslissing. Succes en ik hoop t.z.t. de foto's en resultaten te zien :)

   Verwijderen
  4. In de toekomst krijgt iedereen zo'n meter volgens een monteur van Enexis dus we zullen er allemaal aan moeten geloven.
   Het vervangen is trouwens morgenochtend al, hoe snel kan het gaan...één uurtje werk, beide meters, stroom en gas... wel schrijf ik morgenochtend de meterstanden nog maar even op, voor de zekerheid.
   Het vooruitbetalen ga ik ook maar gewoon doen, de firma bestaat al erg lang (Verdegro-solar,Etten-Leur).
   Wanneer alles rond is en geplaatst zal ik een foto plaatsen, wordt vervolgd..

   Verwijderen
 4. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zo vandaag was het zover, het plaatsen van de panelen.
  Het ziet er netjes uit, er heeft gelukkig niets tegen gezeten, zelfs het weer niet, nou ja, het is hier in west-brabant zwaar bewolkt maar droog dus dat is heel wat in tegenstelling tot gisteren.
  De opbrengst is momenteel niet echt heftig, rond de 100 watt.
  Maar ja, we hopen op snel beter weer.
  Een foto zou ik best willen plaatsen maar weet even niet hoe.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oja ik kan niet meer inloggen met mijn friendfortwo account, helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je de panelen hebt. Bij reacties in Blogger kun je geloof ik geen foto's meeplaatsen helaas en waarom je met je account niet meer kunt inloggen weet ik niet. Ik heb hier niks veranderd...
   Ben benieuwd naar de opbrengstresultaten.

   Verwijderen