zondag 4 november 2012

Handafwas of afwasmachine

Of iemand met de hand of machinaal afwast, moet natuurlijk iedereen voor zich weten. Als je (beiden) altijd werkt, kan ik me heel goed voorstellen dat je daar geen tijd aan wilt besteden en het machinaal doet. Of wat voor andere reden dan ook. Wat het verschil in water-, gas- en stroomverbruik is, is misschien wel eens leuk om naast elkaar te zetten.

Met de hand afwassen

Eén ding is zeker: met de hand afwassen kost geen stroom (uitgaande van water via een combiketel). Maar wel water en gas.
Na vele afwasjes te hebben bijgehouden, kom ik op een gemiddelde uit van 0,114 m3 gas en 18,9 liter (incl. de vaat vooraf afspoelen) water per afwasbeurt. Gemiddelde totale kosten € 0,10.
Aangezien je bij een handafwas de vaat direct wegwerkt, is dit - bij ons - meestal twee keer per dag. Dat dus 7 dagen per week en 52 weken per jaar.
Daar komt nog een flesje Dreft afwasmiddel bij van 450 ml à € 1,73... Geen idee hoe vaak je daarmee kunt afwassen, maar best wel vaak.We houden het even op 100 afwasbeurten per fles, dus € 0,0173 per beurt. Totaal € 0,1173 per afwasbeurt. Dit wel 2x per dag en 365 dagen per jaar komt neer op € 85,63.

Met de afwasmachine

Om te beginnen is de allergrootste kostenpost natuurlijk de machine zelf. Bijvoorbeeld de AEG FAVORIT 65002 UMOP kost ca. € 869,- (inbouw) met een energielabel van A+.
Stroomverbruik is 1,02 kWh en waterverbruik 11 liter per keer.
Stroomkosten is € 0,255 en water € 0,01661 per keer.
De wastabs verschillen nogal in prijs. Van € 0,34 tot € 0,10 per stuk. Laten we even uitgaan van de goedkoopste, dan komt één wasbeurt met de afwasmachine neer op € 0,37.
Dit zal wel enigszins variëren afhankelijk van het wasprogramma dat er wordt gebruikt. De waarden van de fabrikant zullen wel de maximale zijn, dus in de praktijk is het meestal minder denk ik.

Aangezien je met zo'n machine niet iedere kleine wasbeurt doet, maar het een beetje opspaart (maar ik neem aan toch wel iedere dag één machientje draait?), dan komt dat op jaarbasis neer op € 135,64.
Nemen we de afschrijving van de machine erbij en ervan uitgaan dat deze 20 jaar mee gaat (20 x 365 wasbeurten) komt er per wasbeurt € 0,119 bij. Dus € 0,49 per keer. Over onderhoudskosten of reparatie zal ik het maar niet hebben. Dit soort machines koop je meestal maar één keer en vervangt ze als ze stuk gaan, net als een koelkast of diepvries. Ik bedoel hiermee, dat als een machine 15 jaar oud is, en die is stuk, dan denk ik dat het rendabeler om een nieuwe te kopen in plaats van de oude te laten repareren.

Aangezien niemand telt met afschrijving in zijn eigen verbruik, stel ik gewoon dat een handafwasbeurt € 0,12 kost en een machinale afwasbeurt - zonder afschrijvingen - € 0,35. Dat is toch bijna drie keer zoveel.

Handafwas per keer € 0,1173 / per jaar € 85,63
Machinale afwas per keer € 0, 37 / per jaar € 135,- (excl. afschrijving)
Machinale afwas per keer € 0,49 / per jaar € 178,85 (incl. afschrijving) en dit kan nog meer zijn.

Eigenlijk valt mij de prijs van de wastabs bijzonder tegen. Ik had me hier nooit in verdiept omdat ik die niet nodig heb. Ik ben daarnaast nog uitgegaan van de - voor zover ik kon vinden - goedkoopste Dreft All in One tabletten, maar er zijn nog veel duurdere. Als je de vaat ook nog moet afspoelen (met warm water?) voordat die in de machine gaat komt er nog wat extra bij...

Als slot nog: het moge duidelijk zijn: wij wassen met de hand af.
Bij de berekeningen heb ik €0,25 per kWh geteld; € 0,67 per m3 gas en € 1,51 per m3 water.

4 opmerkingen:

 1. Mooi dat dit eens netjes in bedragen is uitgedrukt. Dit appartement is in 2001 opgeleverd en we hebben meteen een nieuwe keuken laten plaatsen. Vaatwasser is een AEG Favorit 65450.
  Binnen twee jaar tijd raakten de afvoerleidingen zodanig verstopt dat we er een specialist bij moesten halen. Tot drie maal toe. Volgens hem was het te wijten aan de vaatwasser; in de eco stand word bij het naspoelen water bespaard waardoor zeep-resten in de leidingen blijven staan die naar verloop van tijd steeds verder aankoeken. En iedere keer weer laten ontstoppen begon een dure grap te worden.

  Ook gaat met de hand wassen veel sneller, afwas voor twee personen twee maal daag en binnen 5 à 6 minuten staat het weer droog in de kast. De vaatwasser doet er minstens 80 minuten over, bovendien moet je voorspoelen en omdat de vaat nooit helemaal droog is ook nog nadrogen.

  Het was ons dan ook al gauw duidelijk dat met de hand afwassen niet alleen veel handiger maar ook een stuk voordeliger is.

  Bedankt voor je berekening!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je stroom/waterverbruik voor de productie en het transport van de machine ook meerekent is het duidelijk hoeveel meer een vaatwasser niet alleen jouzelf maar ook de planeet kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. [quote]Aangezien je met zo'n machine niet iedere kleine wasbeurt doet, maar het een beetje opspaart (maar ik neem aan toch wel iedere dag één machientje draait?)[/quote]

  Om de dag is realistischer, soms nog wel een dag later. (afhankelijk van je gezinssamenstelling uiteraard, maar even uitgaande van 2 personen)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons draait de vaatwasser een keer per 5 dagen

  BeantwoordenVerwijderen