donderdag 1 november 2012

Prognose zonneopbrengst

Zoals iedere maand ook weer even kijken naar de prognose van ons systeem... loopt het een beetje op schema met anderen en met een (theoretische) prognose.


Zoals tot noch toe iedere maand, is de realisatie (donkergroen) altijd meer dan de prognose (rose) van EU-website waar een berekenmodule op staat.
De prestatie t.o.v. de prognose is tussen de 12% (april) en 46% (september) méér dan de berekening. Als de resterende maanden op dezelfde manier opbrengen, dan komt het totaal dit jaar uit op ca. 1.818 kWh (prognose was 1.423). Dit is 84,1% van de nominale waarde van de panelen (2.160 Wp).
Wanneer we bovendien bedenken dat dit jaar niet zo super was voor de zonnepanelen, is het aan te nemen dat andere jaren (nog) beter zullen zijn en het rendement zéker 85% is, ondanks dat de panelen op 255 graden west liggen.

Ten opzichte van Siderea (waarden van oktober zijn nu nog niet bekend), is de realisatie wel iets minder. Dit schommelt tussen de -20% (februari) en +8 (juli). Maar plaatselijk kunnen de omstandigheden natuurlijk anders zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten