zaterdag 1 december 2012

Zoldertrap en zolderraam

Wij hebben een open trap naar de zolder... Altijd handig om snel even naar boven te vliegen, maar het is ook een groot open gat waardoor veel warmte vanuit de hal beneden naar boven stroomt. Misschien is dat ook wel de hoofdreden dat er een koudestroom door ons huis blijft gaan.

Zoldertrap dichtmaken

Vandaag heb ik - deels - de traptredes van de trap naar de zolder dichtgemaakt. De openingen tussen de treden heb ik voorzien van verticale houten panelen, waardoor de tredes nu dicht zijn. Morgen hang ik voor de winter nog een dik gordijn voor het trapdeel, zodat zo min mogelijk warmte naar de zolder kan verdwijnen.
Wellicht dat dit weer een beetje helpt in nog een stukje energiebesparing of meer comfortgevoel.
Ook op de bovenverdieping kan het hierdoor weer net een beetje warmer blijven misschien.

Tocht door het zolderraam

Ook het zolderraam blijft een probleem. Dat was vorig jaar al zo, en is nu nog zo. Hier is ook niks aan gedaan, behalve de strips die ik er vorige winter tussen heb geplakt. Het blijft echter een tochtgat. Ik heb er nu bubbelfolie tegenaan als buffer. Dat is een beetje geïmproviseerd gedaan, omdat de maten niet helemaal klopten. Ik heb het meer gedaan om te kijken of het iets uithaalt.
Er is een klein gaatje aan de onderkant, waar de folie niet vast zit en terwijl ik dit aan het typen ben (de computer staat dus op zolder), en mijn hand voor dat kleine kiertje houd, voel ik de tocht en koude lucht (het is buiten tegen het vriespunt) de zolder binnenkomen.
Het wordt dus echt zaak dit voor eens en voor altijd goed af te sluiten. Vorig jaar had ik hier een complete houten paneel met Isover tussenin getimmerd. Hierdoor is de zolder echter compleet luchtdicht afgesloten en kon ook het raam niet meer open. Ventileren was dus onmogelijk... niet echt wenselijk.
Ook was het er donker. Nu heb je daar 's avonds geen last van, want dan is het overal donker, maar toch... een beetje licht is wel fijn.

Opties:

  • voorzetraam in meerdere delen (duur)
  • nieuw zolderraam (nog duurder)
  • weer het hout ertegen met isolatiemateriaal (niet echt fraai)
  • bubbelfolie beter aanbrengen zonder openingen (ook niet fraai; wel goedkoop en ik denk effectief).
  • ...iemand andere idee├źn?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten