zondag 4 november 2012

Zonnepanelen Rendement

Ik heb inmiddels bijna een jaar zonnepanelen op het dak liggen en nog steeds leer ik bij over wat nou alles betekend van de panelen en alle cijfertjes die daar bij weergegeven staan. Bij het aanvragen van de offertes vliegen je allerhande gegevens om de oren waar je maar op moet vertrouwen dat je leverancier je de beste panelen aanbiedt...

Paneelrendement

Zo is er het paneelrendement. Iets wat ik eigenlijk nu pas snap. Ik heb Yingly panelen van 240 Wp per stuk, met een rendement van 14,7%. Ik had ook een offerte gekregen voor de iets 'betere' Yingly Panda-panelen, die 260 Wp leveren, met een rendement van 15,9%.
Dat heb ik nooit helemaal gesnapt wat daar nu eigenlijk het verband tussen is, tussen dat rendement en de Wp van een paneel. Het paneel levert toch 240 Wp, wat heeft dat dan met het rendement te maken? Waarom heeft een paneel van 260 Wp dan een hoger rendement?

Eigenlijk is het heel simpel. Het rendement geeft eigenlijk exact hetzelfde aan als de Wp van een paneel. Eigenlijk zou een leverancier kunnen volstaan door aan te geven dat een paneel een efficiency heeft van bijv. 14,7%. Dan kun je zelf uitrekenen wat dit paneel oplevert.

Zonneopbrengst 1000 W/m2

Het is immers zo, dat op één vierkante meter 1.000 W aan zonnevermogen 'valt'. Een paneel van 166 x 99 cm. (= 1,6434 m2) met 100% rendement zou dus 1.643,4 W hebben. Bij 'slechts' 14,7% is het vermogen van het paneel dus 1,.643,4 * 14,7% = 241,6 W -> dus 240 W.
Hetzelfde formaat paneel (Yingly Panda of zo'n beetje ieder ander merk) met een rendement van 15,9% levert dus 1.643,4 * 15,9% = 261,3 W.
Heb je een hoog rendement paneel van bijvoorbeeld 19%, maar levert dat paneel toch 'maar' 240 W, dan is dit paneel simpelweg een stukje kleiner (en heeft dus minder vierkante meters).
Een voorbeeld is de Sanyo HIT-H245E01. Deze heeft een paneelrendement van 17,7%, maar is 1,61 x 86,1 cm (oftewel 1,386 m2). Dit paneel levert dus 1.386 * 17,7% = 245,3 Wp.

Is een hoger paneelrendement dan ook beter? Geen idee. In ieder geval is het zo, dat je uit eenzelfde oppervlakte meer Wp haalt. Hetzelfde aantal panelen met meer opbrengst. Of iets meer panelen (omdat ze kleiner zijn) met daardoor meer opbrengst.
In mijn geval had ik in plaats van 240 Wp dus 260 Wp kunnen leggen. In plaats van 2.160 Wp had ik dan 2.340 Wp gehad. Netto op jaarbasis ongeveer 153 kWh meer opbrengst oftewel € 38,25 (bij € 0,25 per kWh).
De méérinvestering (in januari 2012) hiervoor was echter:
prijsverschil tussen de 240 en 260 versie = € 993,60 (dus € 110,- per paneel)
prijsverschil tussen de omvormer SB2000 HF-30 t.o.v. SB2500 HF-30 = € 220,58
In totaal dus meerkosten van € 1.214,18.

Dus (afgerond) € 1.200 meer voor per jaar extra verdiensten van € 40,-
Dat komt neer op een terugverdientijd (ondanks dat ik hier niet graag over praat...) van 30 jaar....

Het is dus zaak om goed te overwegen of een meerprijs voor 'betere' panelen, cq. panelen met een hoger rendement het je waard zijn.

Bij metdezon.nl staan losse panelen op hun site:
200 Wp (158 x 80 cm)
250 Wp (165 x 99 cm)
300 Wp (195 x 99 cm)
Ik zou genegen zijn te denken dat de 300 Wp-panelen beter zijn. Die leveren immers meer. Maar als we via de oppervlakte het rendement berekenen, dan leveren ze alle drie een rendement van ca. 15,5%.

Als ik bij Metdezon overigens de kosten van een systeem opvraag wat met 2.200 Wp zeer dicht bij het mijne ligt en kijk wat dit nu (bij hun) moet kosten, dan ben ik daar ongeveer € 500,- méér voor kwijt... Ik dacht dat de prijzen van panelen aan het zakken waren?

Het loont zich dus echt om bij een aantal goede leveranciers offertes op te vragen van verschillende systemen/panelen.

12 opmerkingen:

 1. Wij kunnen ook "maar" negen panelen kwijt op ons dak...ben erg geneigd om voor de zwaardere/grotere panelen te gaan.
  Tuin is bij ons pal op het zuiden,ik heb wel een set gevonden wat in totaal 2610Wp kan leveren onder de gunstigste omstandigheden zal deze set dan 2349 kWh/ jaar kunnen leveren (dat zal het bij mij niet opleveren denk ik). De totale prijs voor de set is met een SMA SB2100TL omvormer voor € 4.047,- Incl. BTW en excl montage... ook voor de montage zal ik nog iemand voor moeten vinden,zie er allemaal best tegen op maar ja... In het voorjaar wil ik het graag ten uitvoer brengen.
  Ik heb ook al zo veel opgaves van prijzen gedaan dat ik het steeds moeilijker ga vinden en de verschillen kwa prijzen voor de montage en instalatie zijn ook erg groot bij veel levereanciers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Montage is inderdaad ook een behoorlijke post. Er is een klein moment dat ik gedacht heb het misschien wel zelf te doen, maar ben achteraf toch blij dat ik dat niet gedaan heb.
   De prijs die je noemt is denk ik helemaal niet slecht.

   Onze panelen zijn geïnstalleerd door www.atama.nl. De leverancier van de panelen (sunshinecompany.nl) werkte daar standaard mee. Wat ik van de monteur begreep deden veel leveranciers dat. Je kunt als particulier ook rechtstreeks alles met Atama doen. Wellicht een optie om ook daar een prijs te vragen (als je die van hun nog niet hebt).

   Verwijderen
  2. Daar heb ik nog geen opgave gedaan (dat het nog kan), zal ook daar eens een opgave doen.
   Over zelf plaatsen denk ik hetzelfde,klinkt aantrekkelijk als je sommige leveranciers moet geloven maar ik denk (ook) dat het beter is dit aan de vakman over te laten.
   Bedankt voor uw antwoord en hopelijk neem ik de juiste beslissing komend voorjaar.

   Verwijderen
 2. Wij leveren een compleet systeem met 9 Canadian Solar 245 Wp Poly panelen en een SMA SB 2100 TL inclusief installatie voor 4.076,66 E. incl. BTW. Het systeem wordt werkend opgeleverd. Het kan dus veel goedkoper! Kijk op www.solarstream.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is niet veel. De 245 Wp is maar 5 Wp meer dan die van mij, maar de prijs is wel behoorlijk lager dan waar ik ze in december 2011 voor gekocht heb. Hadden jullie deze prijs toen ook?

   Verwijderen
  2. Hoi Paul,

   Niet dezelfde prijs, maar scheelt niet heel veel. Wij waren i.i.g. met het complete systeem (9 Yingli 245 Wp i.c.m. SMA omvormer) in december 2011 veel goedkoper dan The Sunshine Company! Onze offerte heb je toen ook gehad. Dit systeem leveren wij nu voor 4.037,46 E incl. 21% BTW en compleet geinstalleerd door onze eigen monteurs. De prijzen staan ook op onze website www.solarstream.nl

   Verwijderen
  3. Hoi Mustafa,

   Je brengt me aan het twijfelen over mijn goede keuze (die al moeilijk genoeg was in deze ondoorzichtige markt waar je niet echt producten kunt zien, vergelijken of proberen).

   Je antwoord klopt niet helemaal... In eerste instantie heb ik een offerte gekregen voor 9x235 Wp (geen 240 Wp) met een SMA SB 2100 TL omvormer. Dit was voor een totaalbedrag van incl. montage en BTW € 5.878,44.
   Daarna heb ik nog wat grotere (meer en andere panelen) alternatieven gekregen omdat ik meer vermogen wilde (wat helemaal niet ging bij mij, maar dat begreep ik pas later).

   Toen ik je een mail stuurde met mijn keuze voor een andere aanbieder en ik vertelde je offerte "enkele honderden euro's duurder" was dan bij The Sunshine Company, kreeg ik nog een aanbieding voor € 5.250,- (voor 9 x 240 Wp met SMA SB 2100 TL omvormer). Een vergelijkbare prijs met die ik toen betaald heb bij The Sunshine Company. Je was dus niet "veel goedkoper"! laten we eerlijk zijn.

   In dit geval zeg ik: je offerte had direct een goede prijs moeten hebben. Ik ben een slechte onderhandelaar. Ik ga niet liggen zeuren om korting of wat dan ook.
   Zo werk ik zakelijk en privé ook.

   Het zou leuk zijn als we de prijs van The Sunshine Company voor dit systeem nu zouden weten, maar dat is aan hun om al dan niet te reageren.

   Het blijkt wel dat het zaak is absoluut meerdere offertes aan te vragen (en dan dus ook nog zeuren om korting?).

   Verwijderen
 3. Waarom gebruiken jullie allemaal (oude) traditionele omvormers?
  Met het gebruikt van de micro-omvormer kan je tot soms wel 25% meer opbrengst genereren.

  ook is het veel brandveiliger op het dak met de micro-omvormer.

  Ook kun je op deze manier realtime online en via een app inzien wat elk paneel afzonderlijk opbrengt. En mocht er een probleem zijn met een probleem (bv schaduw of storing) krijg je een mailtje van het systeem.

  Groetje Marco

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marco van www.de-isolateur.nl

   Dank voor je reactie. Hij is erg bot opgesteld en als je zakelijk deelneemt aan blogs moet je oppassen hoe je dat doet. Dit wekt bij mij alleen maar irritatie en nodigt niet uit om bij jou te gaan kopen.
   Zo'n opmerking zou ik van een 'particulier' verwachten, maar niet van iemand uit de branche. Als je als bedrijf een punt wilt maken via een blog, moet je dat op een betere manier doen door e.e.a. goed uit te leggen.

   Je doet voorkomen alsof alle zonnepanelenbezitter een foute omvormer hebben. Alsof de jarenlange gebruikte 'oude' omvormers slecht zijn. Jullie hebben dus nooit systemen met 'oude' omvormers geleverd? Ik heb een SMA omvormer. SMA is nog steeds een topmerk.

   Op jullie eigen site vermelden jullie "De Enphase micro-omvormer is een nieuwe benadering van zonne-energie...". Als het een nieuwe benadering is, wil dat niet zeggen dat die van 'ons' oud zijn en het wil niet zeggen dat het nieuwste altijd het beste is.

   Ik ben het zeker met je eens dat microomvormers beter kunnen zijn. Zeker bij storingen op één paneel wordt het hele systeem aangetast met een omvormer. Op je site staat dat mooi omschreven waarom dat zou kunnen...

   Verwijderen
  2. Nog een opmerking. De microomvormer heeft ook slechte tijden gehad. Met de OK4E problemen leken de micro's zelfs het onderspit te gaan delven. Pas medio 2010/2011 zijn ze volgens mij weer zo'n beetje in opkomst en hebben ze een reden van bestaan.

   Zie de Zonnestroomproducentenvereniging:
   http://www.zonnestroomproducenten.org/docs/pttp/Power_to_the_people_2011-4.pdf

   Verwijderen
  3. Sorry, ik kan het niet laten... Ook dit kun je over micro-omvormers zeggen (bron: www.solar-projects.nl)

   quote:
   Micro omvormers, gebruik ze waar ze voor bedoeld zijn! Op dit moment worden door steeds meer installateurs micro omvormers aangeboden. Micro omvormers zijn bedoel om vooral schaduw werking op zonnepanelen te minimaliseren.  Ze worden per zonnepaneel gebruikt en worden achter of dichtbij het zonnepaneel zelf gemonteerd. Je hebt dus niet een grote omvormer maar een aantal kleinere. Op deze manier worden de zonnepanelen apart van elkaar geregeld hen hebben ze geen invloed op elkaars opbrengst.Er zijn situaties waar micro omvormers zeker een hogere rendement kunnen bieden, maar in de meeste gevallen zijn conventionele omvormers de betere en juiste keuze. Micro omvormers hebben een aantal voordelen, maar ook een aantal nadelen ten opzichte van conventionele omvormers. De voordelen moeten vooral gezocht worden in de vrijheid van systeem indeling. Het verminderen van de schaduw effect op de zonnepanelen. Alle zonnepanelen werken onafhankelijk van elkaar. Heeft u een dak met verschillende vlakken, hellingshoeken of schaduw dan kunnen micro omvormers een uitkomst bieden. Liggen de panelen echter allemaal qua richting en hellingshoek gelijk dan is het qua prijs en opbrengst in 95% van de gevallen beter om voor een conventionele omvormer te kiezen. Het is ook zo dat je met micro omvormers meer onderdelen hebt, waardoor je meer kans op storingen creëert. Zo worden ze aan of dicht bij de zonnepanelen op het dak gemonteerd waardoor je er niet makkelijk bij kan bij eventuele storing. Er kan dus niet gezegd worden dat micro inverters beter of slechter zijn dan gewone omvormers. Er zijn genoeg voordelen maar zeker net zo veel nadelen.  Voor welk type omvormer u kiest hangt helemaal af van u specifieke situatie. Laat u goed informeren door een vakman. Vraag desnoods bij meerdere bedrijven advies. 
   ---
   end quote

   Verwijderen
 4. Zonnepanelen blijven een goede investering, zeker omdat je het snel terug verdient. Bovendien dalen je energiekosten en stijgt de waarde van je woning.

  BeantwoordenVerwijderen