zondag 16 december 2012

2012 bijna om

2012 is bijna om en we kunnen terugkijken op een zeer geslaagd jaar. We hebben veel van onze besparingsplannen gerealiseerd en hebben nog diverse puntjes voor verbetering die we eventueel volgend jaar nog kunnen gaan uitvoeren (zoals het bad, de zolder- en berginisolatie toch nog iets verbeteren en met warmtebeelden eens goed laten kijken waar we warmte verliezen). Misschien ga ik volgend jaar nog wel kijken voor een zonneboiler of toch woonkamer (bij)verwarmen met een warmtepomp... Ik heb ook volgend jaar in ieder geval nog genoeg om over te schrijven. Maar volgend jaar staat ook de hypotheek op de schop... maar daar mijn andere blog over!

Elektriciteit

Hierover kunnen we redelijk kort zijn. Over beide meters bekeken, hebben we gelijk gespeeld. Geen stroom verbruikt; geen stroom teruggeleverd. De exacte waarden volgen op 31 december.
Van 2.880 kWh naar 0. Dat is toch netjes of niet soms. 1.000 kWh bespaard en de rest met zonnepanelen opgewekt! Dit scheelt ca. € 618,- op de nota.

Aangezien 2012 geen super zonnestroomjaar was (heb ik me laten vertellen), kan 2013 eigenlijk alleen maar beter worden... hoop ik.

Gas

In het gasverbruik hebben we veel bespaard (maar hier hebben we ook het meeste voor uitgegeven). Van 1.788 m3 gas (0,66 m3/graaddag) gaan we dit jaar naar 963 m3 (0,21 m3/graaddag), oftewel 825 m3 gas minder. Een besparing van ongeveer € 500,-. Exacte waarden volgen op 31 december.

Als ik deze gegevens invul in mijn jaarnota (excelletje met overzicht van jaarnota's van afgelopen 5 jaar; hierin zitten alle kosten en de belastingkorting verwerkt), dan blijft er een te betalen bedrag over van € 522,-.
Aan voorschotten hebben we betaald (2x € 145,-/ 3x € 100,- en 7x € 80,-) = € 1.150,-. Oftewel we zouden rond de € 628,- terug moeten krijgen.
Daarnaast zou theoretisch het voorschotbedrag rond de € 50,- per maand kunnen worden. Ik weet niet hoe ze dit precies bepalen, maar ze zullen bij GreenChoice wel een slag om de arm houden en dit hoger stellen.

Vooruitblik op het verbruik van 2013

Hoe verwacht ik het verbruik voor 2013? Ik denk dat we op het gebied van gas nog wel e.e.a. kunnen besparen zonder verdere ingrepen te doen. Door (nog) iets efficiƫnter met de verwarming om te springen en wellicht af en toe elektrisch bij te verwarmen met stroom die we toch over hebben, gaat dit nog iets omlaag. Meteen hieraan vast komt dus dat het stroomverbruik iets omhoog zal gaan, of beter gezegd ik verwacht dat de hoge stand in plaats van in de min, volgend jaar op nul zal uitkomen (dus een verhoging van maximaal + 200 kWh).

1 opmerking:

  1. Hele knappe prestatie Paul, en je hebt ook in korte tijd die besparingsmaatregelen allemaal doorgevoerd.
    Ik hoop ook komend jaar (aug. 2012 - aug. 2013) met elektra op 0 uit te komen en gas zou dan nog met 54 euro per maand kunnen. Ik volg je op gepaste afstand. ;)
    Nu de hypotheek nog. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen