dinsdag 11 december 2012

Bad vs douche; wat kost het nu echt

Al in oktober ben ik bezig geweest met het kijken wat het verschil in verbruik van gas en water is van een bad t.o.v. een douchebeurt. Logisch redeneren zegt dat een douche goedkoper is dan een bad. Er van uitgaande dat je een waterbesparende douchekop hebt, die niet meer dan ca. 7 liter water per minuut doorlaat. Als je dan 10 minuten douchet, heb je in ieder geval minder water verbruikt dan wanneer je in bad gaat.

Meten is weten

Tja, meten is weten zeggen we altijd. Dus heb ik van ongeveer 30 douche- en badbeurten bijgehouden wat het water- en vooral het gasverbruik was. Dit in een tabelletje onder elkaar gezet om gemiddelden uit te halen. Dan komt er het volgende uit. Even specificeren wat wij hebben: een normaal huis tuin en keuken bad met een thermostatische kraan.
De douche (in bad) heeft een bijzonder zuinige kraan erop, die slechts 4-7 liter water verbruikt... een beetje afhankelijk hoe hard je de kraan open draait. Meestal is het 4 liter per minuut.

Wat gebruikt een bad aan gas en water?

Een badvulling kost gemiddeld 106,8 liter water. Hiervoor wordt 0,441 m3 gas verbruikt om de boiler weer aan te vullen. Gemiddeld wordt er dus 0,004553 m3 gas verbruikt om 1 liter water te verwarmen.

Wat gebruikt de douche aan gas en water?

Een gemiddelde douchebeurt verbruikt bij ons 25,633 liter water en daarbij wordt 0,122 m3 gas verbruikt. Omgerekend is dit 0,005111 m3 gas per liter water.

In een tabelletje ziet dit er dan als volgt uit:

aantal m3 gem. kosten aantal l. gem. kosten totaalkosten gemiddeld m3 gas per liter warm water
douche 0,122 m3 gas per douchebeurt   € 0,08 25,633liter water per douchebeurt   € 0,04  € 0,11 0,00511
bad 0,441m3 gas per badbeurt  € 0,29 106,840 liter water per
badbeurt 
€ 0,16  € 0,45 0,00416

Een gemiddelde douchebeurt kost dus ca. € 0,11 en een badbeurt € 0,45. Let wel: als je aanzienlijk langer doucht en aanzienlijk meer water door de douchekop gaat, dan zal je verbruik dus ook omhoog schieten.

De laatste kolom in de tabel laat zien wat het gasverbruik per liter water is. Dit is bij de douche iets hoger dan bij het bad... Geen idee hoe dat komt, maar stel dat je 10 minuten doucht en je hebt zo'n supersonische douchekop die 10 liter (of nog meer?) per minuut eruit spuit, dan heb je dus evenveel water verbruikt als wanneer je in bad zou zijn gegaan. En dan is de douche dus iets duurder uit.

Op de website financieel.infonu.nl staan eveneens tabellen en veel info over de kosten van een douche.

Loont het zich nu om het bad eruit te gooien en daar een douche voor in de plaats te zetten? Dan moet je weten hoe vaak we met z'n vieren in bad en/of douche gaan. En, laten we dat toch ook 'gemeten' hebben in de laatste 2 maanden.
Het blijkt dat we gemiddeld genomen 1,2x per dag in de douche gaan en 0,81x in bad. Of dit op jaarbasis precies klopt, weet ik niet. Ik denk dat in de zomer (de douche in ieder geval) deze getallen wel iets hoger zullen zijn, maar laten we maar even aannemen dat we het hier mee doen.
Dan kosten per jaar de douchebeurten: 365 x 1,2 = 438 x € 0,11 = € 48,18.

De badgangers kosten per jaar: 365 x 0,81 = 296 x € 0,45 = € 133,-.
Als dit een douche zou worden, had het gekost: 365 x 0,81 = 296 x € 0,11 = € 32,56.
Het vervangen van die 296 badbeurten naar douchebeurten bespaart dus € 133,- - € 32,56 = € 100,44.

Zoals we nu badderen en douche, zijn bij ons de totale kosten hiervoor dus een kleine € 185,-  Ga er maar van uit dat het bij u MEER is!

Terugverdientijd douche met WTW

Het vervangen van het bad door een douche kost natuurlijk geld. Een beetje eenvoudige douchebak met deur zal toch al snel € 700,- en meer kosten. Tel daarbij nog wat leidingwerk etc. en dan denk ik dat een douche (werkzaamheden zelf uitgevoerd en geen designspul) ergens op € 1.000,- uit zou komen.
Dan hebben we een terugverdientijd van 10 jaar... of ik daarvoor het comfort van het bad wil missen weet ik nog niet.
Als ik daarnaast ook nog een WTW wil installeren, wordt het water- en gasverbruik weliswaar nog minder, maar de investering ook weer (aanzienlijk) hoger.

Dan moet je ook nog de keuze maken welk WTW-systeem.

  • horizontaal
  • verticaal
  • wtw-douchebak
  • Quench Showers-systeem
Dit laatste lijkt mee fantastisch. Het water (voor en nadat je je gewassen hebt) laat je het water dat wegloopt simpelweg weer terugpompen en opnieuw door de douchekop komen. Dit hoeft nauwelijks verwarmd te worden en kost dus 0 water extra. Lijkt me het ei van Columbus, maar ik ben bang dat het een heel duur ei is.
Een WTW-douchebak is bij ons denk ik de enigste oplossing. Om de muren te gaan openbreken om een verticale wtw-pijp te laten installeren is volgens mij niet echt zinvol.


Nu zijn wij redelijk aan de zuinige kant. Je kunt 1 minuut, 2 minuten of 15 minuten en langer onder de douche staan. Dan nemen de kosten natuurlijk ook flink toe. Ik kan me goed voorstellen dat bij de meeste mensen de douche duurder is dan het bad, juist omdat ze zo lang douchen en er veel water door de douchekop gaat.

1 opmerking:

  1. Het verschil in gasverbruik bij douchen of het bad laten vollopen, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat je bij douchen continu water mengt, en een bad vol laten lopen begint over het algemeen met alleen warm water. Het mengen van warm met koud verlaagt de waterdruk in je geiser, waardoor het rendement achteruit gaat. Het beste is dan ook de temperatur van je geiser zo af te stellen dan je niet bij hoeft te mengen.
    Mvg. David.

    BeantwoordenVerwijderen