vrijdag 28 december 2012

Instellingen warmwatervoorziening

Op duurzameburen.nl, het platform waar alle 'gekken' bij elkaar komen die duurzaam bezig zijn ;) is een interessant vraagstuk over de afstelling/instelling van je verwarming. Wel of niet de temperatuur van je HR-ketel omlaag (van bijv. 85graden naar 40 graden), al dan niet continu verwarmen (met die lagere instelling) in plaats van af en toe (op hoog vermogen) en het al dan niet afzetten van de verwarming 's nachts.

Instellingen Nefit Ecomline HR Excellent

Ik ga hier natuurlijk niet nog een keer diezelfde discussie beginnen, maar uiteindelijk natuurlijk wel de (mogelijke) conclusies van de veranderingen die ik nu zelf heb aangebracht aan ons verwarmingssysteem:

 • instelling van de verwarming naar maximale aanvoertemperatuur van 40 graden (stand 2 op de ketel)
 • deellast van de brander iets verlaagd naar ca. 85%
 • en de verwarming blijft nu op een constante temperatuur staan (in plaats van zoals ik tot nu toe de verwarming handmatig aanzetten als ik/we het nodig vonden). 
 • 's nachts gaat de verwarming wel nog steeds uit. Ik kan me niet voorstellen dat dat ene graadje opwarmen 's morgens zoveel extra zou kosten t.o.v. de hele nacht door blijven verwarmen... Maar wellicht gaan we dat ook nog een keer uitproberen
Eens kijken of hier een besparing of juist een vermeerdering van het gasverbruik door ontstaat. Aangezien dit soort veranderingen niet op een dag te meten zijn, zal ik dit toch zeker een week of wat vol moeten houden.
Wordt vervolgd dus.3 opmerkingen:

 1. Je blijft nieuwsgierig en zoeken naar nieuwe verbeteringen,maar je gas verbruik is al super laag!
  Het gasverbruik een jaar lang op hetzelfde niveau houden van 0.30 per graad dag,zou ook een focus kunnen zijn. Wat je ook doet, de meter gaat helaas niet achteruitlopen. ;)
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Martine,

  Klopt wat je zegt, maar ik ben ook nog op zoek naar optimaalste afstelling. Het is net als proberen zuinig auto te rijden. Daar moet je (continu) bewust mee bezig zijn door je rechtervoet in bedwang te houden. Zo zie ik het hier ook een beetje.
  Daarbij is 2012 - een jaar waarin we veel hebben gedaan (lees: uitgegeven) - een bijzonder inspirerend jaar geweest.
  Ik heb veel geleerd door er veel over te lezen, vragen te stellen en deel te nemen aan diverse andere sites.
  Natuurlijk moet je alles met een reƫle nuchterheid blijven bekijken en ook zelf blijven nadenken (ook als je mijn blog leest ;) en niet blind staren op wat anderen zeggen.

  2013 wordt een jaar waarin ik zeker niet zo ver zal gaan als nu. Ik blijf wel de meterstanden (dagelijks) opschrijven en om de zoveel tijd invoeren. Maar dan is nog zuiniger bijna niet meer mogelijk en misschien zelfs niet meer leuk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Paul,
  Je hebt zeker veel bereikt,en gedaan. Het is je ook niet aan komen waaien deze enorme verbeteringen en bezuinigingen. Dan moet je veel lezen,weten,leren en doen.
  Je weet nu dat je invloed kunt uitoefenen op je verbruik. Met de instelling van bv de ketel zou je kunnen besparen, maar ook kunnen kiezen voor meer comfort binnen je verbruik. Dus bijvoorbeeld een minuutje langer onder de douche staan of de verwarming een uurtje langer aan.
  Wij merken ook direct verschil in verbruik bij niet dagelijks bijhouden,maar kies daar nu ook voor ivm vakantie van puber zoons!verbruik (stroom en gas)is nu veel hoger en om dan dagelijks deze confrontatie aan te gaan, is niet heel gezellig.
  Hoe gaat het met de opbrengst van de zonnepanelen? Wij wonen in het noorden de opbrengst van december is erg laag.
  Martine

  BeantwoordenVerwijderen