woensdag 5 december 2012

Meterstanden Greenchoice

Ik had aan GreenChoice vorige week de volgende vraag gesteld:

"Wij hebben sinds begin dit jaar zonnepanelen (reeds gemeld) en veel geïsoleerd. Ons voorschot is tot midden dit jaar al verlaagd. Daarna ging dit niet meer omdat door de zonnepanelen de meter onder de beginstand kwam (in de min).
De zonnepanelen zijn precies zo aangeschaft om eigenlijk 100% (+ of - een beetje) van ons verbruik te genereren. Doordat wij een dubbele meter hebben, is het laagtarief tegen het eind van het jaar ongeveer 183 in de plus en de hoogtarief ongeveer 211 in de min. Kan ik dit straks invoeren bij de meteropgave?

Ik heb iets gelezen over de mogelijkheid de meters 'administratief' gelijk te zetten tegen één tarief. Gaat dit achteraf ook nog? Is dit voor 2013 anders zinvol?"

Ik kreeg van GreenChoice de volgende reactie:

"Het is mogelijk om uw verbruik tegen het enkel tarief te laten afrekenen. Het is echter wel aan te raden als uw meterstand negatief wordt om een slimme meter te laten plaatsen. Anders moeten wij namelijk de meterstanden gaan wijzigen en dit is niet mogelijk. Uw netbeheerder accepteeert geen negatieve standen. Als u teruglevering steeds rond 0 verbruik of daar onder zit. Is dit makkelijker te verwerken en te registreren met een nieuwe slimme meter. Deze kunt u na plaatsing van zonnepanelen kosteloos laten aanvragen bij uw netbeheerder."

Nou heb ik dit volgens mij wel eens eerder gehoord en meen ik toch op diverse plaatsen gelezen te hebben dat ik met mijn Ferrarismeter toch echt wel de min in mag gaan.

Kan iemand dit bevestigen?

1 opmerking:

  1. Geef nooit je Ferrarismeter zo maar op, als ie eenmaal weg is krijg je hem nooit weer terug. De netbeheerder is wettelijk verplicht om de juiste meterstanden bij te houden en door te geven. Ze kunnen zich niet beroepen op een slecht of niet juist functionerend administratiesysteem. De meter is niet defect dus ze kunnen je ook niet dwingen om een slimme meter te nemen.

    Bovendien lijkt het me in jouw geval toch juist beter om het dubbeltarief aan te houden? Overdag schijnt de zon en dan geldt het hoogtarief, dit wordt op je hoogtarief schijf verrekend en Greenchoice zal teruglevering tegen dit hogere tarief moeten vergoeden.

    Als je eenmaal een slimme meter hebt dan kan het best zo zijn dat je over een paar jaar alleen 's nachts een hoge terugleververgoeding krijgt en voor de stroom die je overdag teruglevert een veel lagere vergoeding.

    Je kunt er eens een brief of mailtje aan wagen naar de netbeheerder. Mochten ze negatieve standen niet kunnen of willen verwerken vraag ze dan op welk artikel van de Energiewet zij zich beroepen en waar zij uit opmaken dat zij in dat geval niet meer aan hun verplichtingen hoeven te voldoen. Ik kon het nergens vinden.

    BeantwoordenVerwijderen