maandag 24 december 2012

Meterstanden niet doorgeven aan netbeheerder?

Toen ik vorige week het briefje van Stedin in de bus kreeg om de meterstanden door te geven, heb ik er geen moment aan gedacht om dat niet te doen. Ik vond het wel vreemd, want bij mijn weten heb ik nog nooit in het verleden van hun een verzoek gekregen. Ik dacht dat het wel te maken zal hebben met de aangemelde zonnepanelen... op zich logisch.

Zoals gemeld, was het online invoeren van de standen op zicht geen probleem. De melding dat de standen wel erg laag waren, kon je doorklikken. Dus ik verwacht geen problemen.
Maar zoals zo vaak, lees ik allerlei nieuwsberichten. Dan kom je ook wel eens wat oudere berichten tegen die je blijkbaar gemist hebt (of die toen niet interessant leken). Ik kwam op de site van Energie en Water (energieenwater.net), waarop een bericht van 25 mei 2012 stond om vooral NIET de meterstanden door te geven aan de netbeheerder(s).

Quote van Energie en Water:
"U kunt het beste uw meterstanden alleen doorgeven aan uw energieleverancier, en niet meer aan de netbeheerder. Dus wel: Nuon, Essent, NHEC, Greenchoice en Eneco, maar niet aan Alliander, Stedin en Enexis. U neemt stroom en gas af van de leverancier en niet van de netbeheerder. Die leverancier moet ook de rekening opmaken. Dus het heeft geen zin om de standen aan de netbeheerder door te geven. En u bent het ook niet verplicht. De kaartjes die zij eens per jaar in de bus doen kunt u daarom het beste negeren.

De netbeheerder heeft niets te maken met uw standen. Want u neemt stroom en gas af van de leverancier en niet van de netbeheerder. De netbeheerder zal zeggen: 'maar de meter in de meterkast is van mij'. Dat heeft er echter niets mee te maken. Als u een brood koopt bij de bakker, laat die bakker het opmaken van de rekening ook niet over aan de leverancier van de kassa die op de toonbank staat. Of de netbeheerder zegt: 'u moet ook aan mij betalen, namelijk transportkosten'. Dat is wel zo, maar dit is een vast bedrag en is dus niet afhankelijk van de meterstanden. Deze transportkosten worden trouwens geïnd door de leverancier, zo is ook in de wet vastgelegd."

Ik kan me nu weer herinneren dat ik dit eerder gelezen heb of ergens gezien heb. Misschien wel op TV bij Kassa... Ik heb er nu al spijt van dat ik de standen aan hun heb doorgegeven en wacht met spanning de eindafrekening van GreenChoice. Dit hebben immers ook (al twee weken eerder) de meterstanden gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten