maandag 24 december 2012

MinderGas.nl

Iedereen die geïnteresseerd is in het besparen op zijn gasverbruik moet een accountje nemen bij Mindergas.nl. Ik heb dit begin dit jaar ook gedaan, en zeker als je van plan bent te gaan isoleren of een ander stookgedrag te gaan hanteren, is het zeer zinvol om dit goed te kunnen vergelijken met je beginsituatie.

Spelen met getallen (en er geld mee verdienen)

Het blijft leuk om te spelen met alle getallen om je eigen verbruik te finetunen. Je kunt natuurlijk een duur apparaat aanschaffen of zo'n aanbieding van een energiemaatschappij om je verbruik te monitoren (waar je dan aan vast zit waarschijnlijk), maar het is heel simpel om dit zelf te doen. Als je het niet dagelijks wilt doen, doe het dan wekelijks of desnoods maandelijks. Even de standen opschrijven en invoeren in een excelletje.

Mindergas is zo'n site waar ik het liefst iedere dag mijn gasverbruik invoer om te kijken of ik weer lager uitkom... Ja, ik geef het toe, het is een beetje een tik. Meestal verwerk ik echter één keer per week alle cijfertjes.

Bij Mindergas zie ik de grafieken steeds verder naar links schuiven in vergelijk met anderen.
Onderstaande grafiek geeft weer in welke groep gasverbruikers ik zit.
Ik zit nu in cijfertje 6 (x 100 m3 = 600 m3) wat inhoud dat ik tot de elite groep behoor van ca. 7% van de deelnemers die minder dan 600 m3 gas (voor verwarming) gebruikt.
Er zijn er (natuurlijk) die nog minder verbruiken. Ik denk dat wij volgend jaar nog een trapje naar links kunnen gaan aangezien dit jaar januari en februari nog niet optimaal waren.

De volgende grafieken geven het verbruik over het jaar weer. Eerst het totaalverbruik (rood is voor gasverbruik 'overig' zoals koken en bad/douche; blauw is verwarming).


En het gasverbruik per gewogen graaddag. Duidelijk te zien dat januari en februari (ondanks dat die overigens erg koud waren) nog niet optimaal zijn en uiteindelijk onder of vlak boven de lijn van 0,20 m3/graaddag moet komen.

Het begrip graaddagen blijft een lastige om mee te rekenen. Wat kun je er praktisch mee?
Hoe graaddagen worden bepaald staat prima uitgelegd op mindergas.nl. Daar ga ik zelf niet aan beginnen. Maar hoe ik er mee reken is misschien wel handig.
2011 had 2.665 graaddagen. Als je een verbruik hebt van 0,60 m3/graaddag verbruik je per jaar dus 1.599 m3 aan gas. Ga je je verbruik - bijvoorbeeld door isolatie - terugbrengen naar 0,50 m3/graaddag, lijkt dat maar marginaal, maar hierdoor verbruik je slechts 1.332 m3 gas. Een vermindering van 266,5 m3 oftewel ca. € 173,- Dus voor iedere 'trap' die je met 0,1 naar beneden gaat in je verbruik bespaar je € 173,-.

2012 is kouder dan 2011

Ja, 2012 is een heel stuk kouder dan 2011. In KNMI station Ell was 2011 2.659 graaddagen en voor 2012 t/m 20 december (dus er moeten nog 11 dagen bij komen) was het al 2.818 graaddagen. Het formuletje van de besparing gaat natuurlijk ook op voor een eventueel meerverbruik.
Heb je dit jaar precies hetzelfde gestookt als vorig jaar? Dan verbruik je over de 159 extra graaddagen * 0,6 m3/graaddag = 95 m3 gas meer dan vorig jaar, oftewel € 62,-

1 opmerking:

  1. Mooie score Paul, ik hoop volgend jaar groep 9 of misschien zelfs 8 uit te komen.

    Een interessante aanvulling op de graaddagen misschien: het viel mij op dat er in december nogal een groot verschil zat in graaddagen. Soms maar 0,19 maar op een andere dag ineens 0,36. Dus ik ben een naar de historische gegevens van mijn lokaal weerstation Leeuwarden gaan kijken. Omdat ik hier op de open vlakte woon, is het verbruik op een dag met veel wind veel hoger dan op een vrijwel windstille dag. In de stad zul je hier minder last van ondervinden.
    In een grafiekje uitgezet kun je het verband duidelijk zien:
    http://www5.picturepush.com/photo/a/11762123/640/11762123.jpg

    BeantwoordenVerwijderen