zondag 9 december 2012

Zonnestroom Producenten Vereniging

Aangezien ik zonnepanelen heb, ben ik 'natuurlijk' lid van de Zonnestroom Producenten Vereniging (ZPV). Het lidmaatschap kost niet veel en je hebt daardoor toch contact met een groep mensen die gelijkgesteld zijn (vaak niet alleen met betrekking tot zonnepanelen, maar energiebewust in het algemeen) en waaraan je indien gewenst vragen kunt stellen.

Negatieve meterstanden

Mijn vraag in dit geval was natuurlijk: "kan, cq. mag ik negatieve meterstanden doorgeven?" De uitgebreide reactie van de ZPV is de volgende: 

"Het verhaal van Greenchoice klopt wel als boodschap; met hun conclusie zijn we het echter niet eens.

De energiebedrijven weten nog steeds niet goed hoe ze met een negatief jaarverbruik moeten omgaan; ze beweren dat hun 'systeem' deze situatie niet aan kan. Dat is echter hun probleem; zij zullen steeds vaker ermee geconfronteerd worden en naar oplossingen moeten zoeken.
Voor alle duidelijkheid: de slimme meter is geen oplossing. Daarmee worden wel het verbruik en de teruglevering uit elkaar gehouden. Je krijgt dan eerst een afrekening over het volle jaarverbruik, en voor de volle prijs (incl. milieubelasting en BTW). Vervolgens -en dus altijd later!- ontvang je een zogenaamde creditnota waarmee de teruggeleverde stroom wordt afgerekend.

Bij GreenChoice heb dan je gelukkig twee voordelen:

 • je mag ten eerste onbeperkt salderen (meer dan de wettelijke grens van 5.000 kWh voor de volle prijs aftrekken van je verbruik);
 • als je meer terug levert dan verbruikt, krijg je tot een maximum van 1.000 kWh eveneens de volle prijs via de creditnota terug;
Het uitbetalen van de creditnota vindt dan nog eens later plaats. Bij veel leveranciers zit tussen de jaarrekening (jij betaalt het verbruik) en het overboeken van het bedrag op de creditnota (Nuon betaalt jou voor je zonnestroom) stelselmatig na 6 tot 8 weken. Zo lang staan jouw centen op de rekening van de energieboer...
Er komt nog iets vervelends bij: de maandelijkse voorschotten die het energiebedrijf vraagt, zijn gebaseerd op... het verbruik! Er wordt dus geen rekening gehouden met het feit dat je ook producent bent. Soms lukt het om met de leverancier hierover een redelijke afspraak te maken, maar hij is er niet toe verplicht.

Bij een ferrarismeter echter kan de energieleverancier niet zien hoeveel je hebt afgenomen en geproduceerd; alleen het eindresultaat is zichtbaar. Er komt dus ook geen dure jaarafrekening, en evenmin worden er hoge voorschotten gevraagd (wat niet wegneemt dat men het soms probeert...). Het administratieve probleem van de lagere tellerstand ligt bij de netbeheerder en/of de leverancier.
Liander b.v. zet een negatieve stand administratief om in een nulstand: de eindstand van de teller wordt gelijkgesteld aan de beginstand, elk jaar weer opnieuw. De echte stand wordt wel netjes doorgegeven aan b.v. Nuon dat vervolgens ook met een kloppende creditnota komt. Zij het meestal na enig aandringen..."

En zoals iedereen inmiddels heeft kunnen lezen, heb ik de - negatieve - meterstand ingevuld bij GreenChoice en is het óf afwachten op een reactie, óf op de eindnota.

2 opmerkingen:

 1. Mooie resultaten Paul. Ik heb de keteltemperatuur verlaagd naar 70 graden (was 85) en zat de afgelopen week rond de 0,25 m3/graaddag (was 0,27) en dat maakt dus wel degelijk verschil.

  Wees blij met je Ferrarismeter, ik heb een digitale (geen slimme) en moet dus eerst vooruitbetalen om het later weer allemaal terug te krijgen. Maar ik kan er mee leven. ;)

  Heb je het raam met bubbeltjesplastic geïsoleerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik weet niet of ik die 0,14 m3/graaddag vol hou hoor. Het moet wel gezellig en knus blijven binnen natuurlijk, maar zolang van de familie niemand klaagt, blijft de thermostaat zo staan als die nu staat.
   Als iemand het koud heeft mag die 'm gerust hoger zetten, maar dan wel 'met beleid'... oftewel: zodra het is opgewarmd, weer terugzetten. Het valt dan gewoon op hoe lang het binnen warm blijft. Zeker 's avonds in de woonkamer.

   Het zolderraam is inderdaad gewoon met bubbelfolie ervoor. Maar dat is een tijdelijke oplossing. Vorig jaar had ik 2 houten MDF platen ertegen getimmerd, die waren voorzien van steenwol isolatie. Werkte nog beter denk ik, maar het was pikkedonker en luchten ging totaal niet. Nu kan ik de folie gewoon een gedeelte weghalen om het raam af en toe eens open te zetten.

   Een permanente oplossing heb ik (nog) niet. Een nieuw raam is me te duur en een voorzetraam wordt veel te zwaar.
   Ik ben aan het kijken bij www.inflector.nl Een nieuwe firma die een of ander voorzetsysteem heeft. Maar het is iets nieuws (en waarschijnlijk duur) en maar af wachten hoe het werkt.
   Ik heb ze gezegd dat ze het bij mij gratis mogen komen plaatsen voor reclame... :)

   Verwijderen