woensdag 2 januari 2013

Stroomverbruikers

Naar aanleiding van een opmerking op een oudere post, geef ik hieronder de top-10 stroomverbruikers van ons. Let wel. Dit kan (nee, dit zál) voor iedereen anders zijn. Heb je in de woonkamer 6 halogeen spotjes van 50 Watt? Dan wordt het verhaal meteen heel anders.


opgenomen vermogen totaal kWh/jr
- TV etc. aan 180 324,00
- wasmachine 725 230,75
- computer aan + 2beeldsch 200 159,00
- koel/vries combinatie350 127,75
- verwarmingsketel/pomp 700 115,50
- oven 2500 93,75
- computer (+beeldscherm+audio) 110 80,30
- verwarmingsketel/pomp 165 dagen 350 57,75
- strijkijzer 614 49,12
- klokradio 5 43,80

Gek genoeg staat op de laatste plaats de wekkerradio die 'maar' 5 W vermogen opneemt, maar natuurlijk wel 24 uur per dag en het hele jaar aan staat.
Verder is het natuurlijk geen exacte wiskunde. Ik heb van diverse apparaten ingeschat, of over langere periode gemeten, en op basis daarvan het totaalverbruik op berekend. Het totaalverbruik in mijn excel staat echter op 1.864 kWh. In werkelijkheid heb ik 'slechts' 1.800 kWh verbruikt. Een verschil van maar 64 kWh, dus het schemaatje klopt redelijk denk ik.

Maar nogmaals dit is een indicatie van ons verbruik en zal bij iedereen anders zijn. Laat je je computer de hele dag (en nacht?) aan staan? Veel halogeenlampen of flinke gewone lampen? Laat je de buitenverlichting de hele nacht aan? etc... allemaal facetten die meespelen en voor iedereen anders zijn.

Daarnaast zijn er een paar dingen veranderd die ook van invloed zullen zijn op het stroomverbruik. We zijn sinds vandaag over op glasvezel. Hierdoor hebben we naast de bestaande WIFI-router ook de glasvezelmodem liggen. Deze heeft ook stroom nodig (de vorige verbinding ging via de ADSL, waar geen stroom voor nodig was). Die moet ik nog een keer doormeten wat dat nu in totaal (router en modem) verbruikt.

2 opmerkingen:

 1. thanks voor de snelle actie,

  gebruik/aanwezigheid van:
  -wadroger
  -vaatwasser
  -(balans)ventilatie
  -waterbed
  -koelkast
  -close-in boiler
  -deurbel
  zijn verwaarloosbaar?
  of heb je hier slimme keuzes in gemaakt?
  Ben je alleen of met partner en 6 kinderen in huis?
  Ik kom op meer dan het dubbele uit :-(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Thijs,

  Alle items die jij noemt (behalve de koelkast) hebben wij niet. In mijn schema staat diepvries, maar dat moet koel/vriescombinatie zijn (nieuw gekocht; A+++ 150 kWh/jaar volgens het boekje)
  De deurbel weet ik eerlijk gezegd niet wat die verbruikt. Kan me niet voorstellen dat dat meer dan een wekkerradio is. Overigens gaat ook die 's nachts automatisch van de stroom af.
  De ventilatie-unit is vorig jaar ook vervangen door een zuinige Itho (geen balans).

  Over beide onderwerpen heb ik uitgebreid geschreven.

  Er zijn uiteraard nog heel veel andere stroomverbruikers (verlichting, stofzuiger etc.) die tussen de 5 en 40 kWh per jaar verbruiken, maar die ga ik niet allemaal noemen.

  Wij wonen met 2 volwassenen en 2 kinderen (13/16 jr) in een tussenwoning en verbruikten eerst ruim 2.800 kWh per jaar. Na diverse investeringen en de zonnepanelen (die 1.800 genereerden afgelopen jaar) komen we uit op 0. Dus 1.000 kWh bespaard en 1.800 via de zonnepanelen.

  Overigens kan het best zijn dat we naar een close-in boiler teruggaan in de keuken, om het gasverbruik terug te dringen, maar dat weet ik nog niet. Ik heb nog diverse ideeën, maar dat worden geen grote besparingen meer, dus het moet wel een beetje in verhouding staan.

  BeantwoordenVerwijderen