zaterdag 9 februari 2013

Warmtefoto's "het dak"

Alweer te lang geleden (16 januari) heb ik onze woning laten fotograferen door www.warmtecheck.nl. Van buiten, van binnen en toen nog eens van binnen, waarbij door middel van een grote ventilator onderdruk in de woning werd gecreëerd om nog beter de tochtgaten te kunnen bepalen.

Lezen van IR/Warmtefoto's

De kleuren/instellingen van de foto's zijn zo ingesteld dat de temperaturen voor de vlakken die we op dat moment wilden beoordelen het beste zichtbaar zijn. Na het maken van de foto's, heeft de fotograaf op de laptop alle foto's op die manier ingeregeld. Dit hoefde dus niet op de camera, maar gebeurde achteraf met speciale software.
Alle foto's die van buiten zijn gemaakt, zijn mooi blauw (koud) gekleurd, met de warmte in rood die erdoorheen komt. Alle foto's die van binnen zijn gemaakt zijn rood (warm) gekleurd en de tocht/koude plekken zijn blauw.
Het is dus niet zo dat blauw of rood op de ene foto exact dezelfde temperatuur weergeeft als op een andere. Iedere foto is anders afgeregeld. Op de onderstaande foto links is blauw bijvoorbeeld -9,3 graden en rood -1,1. Op de rechtse foto (van binnenuit genomen) is blauw 10,0 en rood 18,1 graden.


Het dak

Om te beginnen zijn er opnames gemaakt van de buitenzijde van het huis. Hier het dak aan de achterzijde.
Direct is te zien dat de nok van het dak wel wat warmte lekt. Rechtsboven in beeld zijn de pijpen voor de verwarming en ontluchting van de ventilatie, die logischerwijs wel aanzienlijke warmte uitstralen. Op zicht valt het me niet tegen. Met name de aansluiting naar de woning van de buren (zowel links als rechts) levert een iets mindere isolatie/warmere temperatuur op.


Let op: de rode kleuren betekenen dus NIET dat het daar erg warm is (2,3 graden op de foto hierboven; -0,6 op de foto hieronder), maar geeft wel aan dat het daar duidelijk warmer is dan het koudste deel (bijna 10 graden temperatuurverschil).


De voorzijde van het huis laat een vergelijkbaar beeld zien. De nok en aansluitingen naar de buren geven duidelijke warmtelekken weer. Links in beeld (met de rode ramen) dat is natuurlijk van de buren. ;)


Op onderstaande foto is het linkse gedeelte van ons (met de zonnepanelen onder de sneeuw). De aansluiting tussen het iets hoger liggende dak van de buren geeft weer een duidelijk temperatuurlek weer en het dakraam is warmer.

De zolder is duidelijk een serieus probleem dat een integrale oplossing vereist. In de winter komt veel koude lucht naar beneden, terwijl de warmte naar boven verdwijnt.

Wanneer we de foto's van de binnenkant van de zolder bekijken, dan valt vooral het dakraam (aan de voorzijde van de woning) op. Dit is altijd al een tochtgat geweest, waar notabene ook nog mijn computer onder staat. In voor- en najaar en zomer is dit heerlijk, maar in de winter is het letterlijk blauwbekken van de kou.
Helaas is ons dit al lang bekend en nu nog meer bevestigd dan ik al dacht. Tijdens de foto's die met onderdruk werden gemaakt, voelde je de wind (letterlijk) van zolder naar beneden waaien. Het grootste gedeelte van de luchtstroom kwam uit de richting van het dakraam.

Opname zonder onderdruk: laagste temperatuur 4,9 graden

Opname met onderdruk: duidelijk grotere en koudere luchtstroom onder het raam/hout
Daarnaast waren er nog meer kieren langs de wanden en langs het zwevende plafond. Duidelijk valt op, dat wanneer je iets maar half doet (dus dat laatste stripje niet of niet goed plaatst), je net zo goed niks kunt doen.
Mogelijke oplossingen:
 • nieuw dakraam (140 x 160 cm.) tussen € 700,- en € 1.200,- (moeten we laten doen)
  Dit verbetert de isolatie van de zolder, waardoor de ruimte bruikbaar blijft in de winter. Of het echter voldoende is, weet ik niet; wellicht dat ook de dakisolatie zelf onvoldoende is. Het vervangen van het raam zou wel een gelegenheid zijn om tussen de pannen en het dakbeschot te kunnen kijken en er mogelijk van daar uit iets aan te (laten) doen.
 • afsluiten zolder met luik (kunnen we eventueel zelf).
  Hierdoor beperken we de luchtstroom (koud naar beneden/warm naar boven) tot een minimum wat zeer zeker in minder gasverbruik zal resulteren. Dit is echter wel veel minder praktisch.
  De zolder is dan immers nog minder bruikbaar in de winter. Daarnaast hangt hier ook verwarmingsketel en boiler, die dan misschien iets minder zuinig worden en staat de wasmachine er.
 • Verdere isolatie van het dak is zonder professionele hulp niet verantwoord te doen denk ik. Ik kan niet zomaar aan de binnenzijde platen isolatie gaan bevestigen, want dan ben ik ervan overtuigd dat we vocht problemen gaan creëren. Als er iets gebeurd, dan zal een bedrijf iets moeten doen aan de isolatie tussen de pannen en het beschot (en dus onder de zonnepanelen). Ik weet het: dat had eigenlijk moeten gebeuren voordat de zonnepanelen erop gingen...
Kortom: we kunnen nog heel wat doen dit jaar, maar het moet wel opwegen tegen de kosten.

1 opmerking:

 1. Ik heb je boek over aflossen gelezen. Superleuk. Ik werk als financieel planner en ben tegen de wind in al 12 jaar aan het aflossen. Moets in het begin mij steeds verantwoorden bij collega planners. Nu niet meer. Waar een crisis toch goed voor is.

  Oplossing voor het luchtlekke raamkozijn. Aan de buitenkant de aansluiting van het kozijn tochtdicht maken met (liefst ademende) folie.

  Oplossing voor koude ruit. Passend frame maken van hout. Aan beide zijden plexiglas er op bevestigen. Boor daarvoor kleine gaatjes in het plexiglas en schroef vervolgens het plexiglas aan op het frame. Daartussen misschien wat tochtstrip plakken. Gebruik ook rubber ringetjes om te voorkomen dat het plexiglas barst wanneer je de schroefjes aandraait. Bij condens tussen de ruiten gaatjes in het frame boren of silica-gel tussen de ruiten stoppen (zakjes bij verpakking van medicijnen en elektronica).

  Vriendelijke groet
  Harry Mijland

  BeantwoordenVerwijderen