maandag 20 mei 2013

Schoonmaken Zonnepanelen

Het stond al enige tijd op mijn 'to do'-lijstje: de zonnepanelen schoonmaken. Tot vandaag nog altijd niet aa toegekomen, maar vanmorgen was het de perfecte dag daarvoor: geen zon, niet te warm (zeg maar gerust fris) maar wel droog.

Schoonmaken zonnepanelen

Tja, vanaf de onderkant zie je niet echt of de panelen smerig zijn. Je ziet wel wat vlekjes en zo, maar in detail valt dat niet op.
Nu heb ik een groot (kantel/kiep)raam op zolder, dat ik - als ik de vergrendeling eruit haal - helemaal kan kantelen. Plaats genoeg dus om goed aan alle kanten bij de panelen te kunnen komen.
  
Om te beginnen heb ik ook het dakraam maar eens goed schoongemaakt. Ook dat is eigenlijk nog nooit echt goed gebeurd, en dan merk je wel hoe veel aanslag (zwarte spikkels) erop zitten, die zeer moeilijk te verwijderen zijn. Het raam heb ik met een beetje wasmiddel en een microvezeldoek een paar keer goed ingesopt, waarna die schoon was.

Als we dan goed naar de panelen kijken, dan zien we toch heel wat vervuiling. De nodige mussen of duiven die het nodig vonden om op mijn panelen te schijten... vlekken en andere minder ernstige vervuiling.
 

 

 

 

 

 

 
De foto's zijn vanuit allerlei rare hoeken genomen vanuit het gekantelde dakraam, maar het  geeft een aardig beeld van hoe de panelen er na ruim één jaar (januari 2012) uitzien.

Ik kan het iedereen met zonnepanelen aanraden: wassen die dingen. Als je er tenminste bijkomt. Het zal niet zozeer invloed hebben op de directe opbrengst, maar zeker wel voor de levensduur, want die mussenstront is volgens mij niet zo goed (kijk maar naar je auto als je daar een jaar lang zoiets op laat zitten).

Ik ben begonnen met de bovenste 4 panelen even af te spuiten. Met de tuinslang aan de kraan van de wasmachine op zolder gekoppeld, was dat geen probleem. Om onze glazen overkapping schoon te maken hebben we al lang geleden een lange uitschuifbare stok (van Wolf-Garten tuingereedschap) met diverse verwisselbare eindstukken gekocht. Hierop hebben ik een eindstuk waarop je een microvezeldoek kunt klemmen.

Met dit op de stok gekoppeld heb ik de panelen één voor één schoon geveegd. Alleen met water dus. Geen wasmiddel of andere spullen. Daarna zag alles er weer schoon uit.
Daarna de 2 panelen naast het raam en als laatste de 3 onderste panelen. De hele klus heeft nog geen half uur geduurd.
Aangezien ik zelf de foto's moet maken en ook zelf de panelen moet schoonmaken, heb ik dus geen foto's hoe ik uit het dak omhoog steek met de stok in handen, maar dat moet je me maar geloven.

7 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Zonnepanelen zijn altijd een lastig deel van het schoonmaken, maar het moet toch gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk even op www.schoonmakenzonnepanelen.nl gratis offerte aanvragen voor het reinigen van de zonnepanelen het werkt en kost niets top

   Verwijderen
 2. Ten eerste complimenten over de geschreven artikelen. Ze zijn erg informatief. Wel wil ik opmerken dat wij onze klanten aanraden de zonnepanelen met kalkvrij water te reinigen. Dan zijn er geen schadelijke detergenten die het zonnepaneel mogelijk kunnen aantasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt Zonneplan. Op zich klinkt dat niet slecht. Maar wat voor schadelijke detergenten zouden er in moeten zitten? Ik drink het water immers ook. En ja: ons drinkwater heeft natuurlijk sporen van allerlei restmateriaal, maar zou dat effect hebben op de panelen?
   Zou onze (zure) regen soms niet veel erger zijn?

   Verwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze site is slechts een 'tussenstation' als ik het goed begrijp? Je krijgt informatie van (andere) bedrijven die zonnepanelen schoonmaken... Slaat dus helemaal nergens op.

   Verwijderen
 4. Goed bezig, wij raden onze klanten ook aan dit minimaal eenmaal per jaar te doen, liefst vaker. Het probleem is vaak wel dat men dit niet zelf durft omdat de zonnepanelen vaak toch op grote hoogte liggen. Vergt wel wat lef!

  BeantwoordenVerwijderen