woensdag 25 september 2013

Geen extra panelen

Bij het aanvragen van een offerte om het bestaande dakraam te verplaatsen, zijn we tegen een probleempje gelopen... Om het raam te verwijderen en dicht te maken - of om het te vervangen door een nieuw raam - moeten de panelen die tegen het raam liggen, tijdelijk verwijderd worden.

Daar wil de betreffende leverancier (van de ramen) - uiteraard - niet aan beginnen. Zelf zie ik dat ook niet zitten en om de leverancier van de panelen hiervoor te laten komen is ook een beetje overdreven. Dat zou dus betekenen dat ik het raam niet kan laten vervangen of dicht laten maken.
Het vervangen of dichtmaken van het raam zou geheel van binnenuit gedaan kunnen worden, maar om bij de panelen te komen, moet je op het dak en dat wordt heel wat meer werk.

Ik kan natuurlijk - los van dit raam - een raam aan de andere kant van het huis laten maken, en dit raam van binnenuit in de winter, dichtmaken, maar dat is toch maar een geïmproviseerde oplossing. Structureel wordt echter te kostbaar en dat loont niet denk ik. Het moet wel een beetje in verhouding staan.

Ik zou het het leukste vinden om op de plaats van het raam nog 2 panelen bij te kunnen plaatsen, maar als het alleen daar om te doen is, kan ik beter (goedkoper) aan de andere kant van het huis nog wat panelen plaatsen. Die liggen dan wel op de oost-zijde en zullen dus wel wat minder opbrengen, maar daar staat dan tegenover dat het aanzienlijk minder gaat kosten.

Moeten we nog even een nachtje over slapen.

5 opmerkingen:

 1. is het niet mogelijk om de 2 panelen gewoon over het raam te leggen en dan bv het raam van de binnenkant dichtmaken en isoleren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, helaas. Daar had ik als eerste al naar gekeken (en zelfs bij de eerste aanschaf van de panelen al naar gekeken). Het raam ligt op gelijke hoogte als de panelen. Had ik het nu maar voor de panelen laten verwijderen... maarja; achteraf gezien altijd makkelijk te zeggen.

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste Paul, ik twijfel en twijfel over het nemen van zonnepanelen. Ben je over het geheel genomen tevreden? Heb je problemen met je omvormer> (daar zit nl veel minder garantie op) groet van Gerrit Kalsbeek

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Gerrit,
   Waarom twijfel je? Heb je het geld ervoor? Dan zou ik het meteen weer doen.
   Ik ben 100% tevreden. Over de panelen en ook de omvormer. Die zal inderdaad waarschijnlijk minder lang mee gaan dan de panelen (8-10 jaar??). Het zij zo. Ik heb geen idee wat de lange termijn gaat brengen (of er iets stuk gaat dus), maar ik heb er nog geen moment spijt van. Iedere dag gewacht is (bij ons) 5 kWh verloren stroom. :)

   Verwijderen