dinsdag 17 september 2013

Nieuw dakraam -> extra panelen?

Ons dak heeft in z'n huidige vorm maar plaats voor 9 panelen. Tijdens de aanschaf van de panelen had ik overwogen om het dakraam - dat toch al niet meer zo goed was - te (laten) verwijderen en dus het dak dicht te maken (dan het raam aan de andere kant van de zolder). Dan zou er met een beetje proppen plaats zijn voor 2 extra panelen.
Dat was toen echter een te grote investering en zag ik toen niet zitten.


Het dakraam is echter een doorn in het oog. Het is slecht geïsoleerd, tocht aan alle kanten, irriteert ontzetten als er in de zomer veel lichtinval is (ondanks het nieuwe rolgordijn).
Vorige winter heb ik het raam helemaal dichtgetimmerd met platen hout met isolatiemateriaal en folie... Niet erg goed, omdat het vocht onvoldoende weg kon, maar het was in ieder geval minder tochtig.

Velux

Dat er een keer iets moest gebeuren was dus toch wel een feit.
Nu heb ik een offerte bij www.dakplus.nl aangevraagd - in eerste instantie - voor het vervangen van het raam. De kosten hiervan vielen me eigenlijk dusdanig mee, dat ik nu een nieuwe offerte heb aangevraagd om het raam aan de voorzijde dicht te maken en aan de achterzijde van het huis een nieuw raam te plaatsen.

En dan niet een standaard raam, maar de 'passief huis toepassing', met triple-glas en eventueel een isolerend rolluik.

2 extra panelen?

En dan kunnen er twee extra panelen voor op.
Aangezien de omvormer natuurlijk gericht is op de bestaande 9 panelen, moet er ook een omvormer bij komen. Ik dacht om dit - aangezien het slechts twee panelen zijn - wellicht te doen met twee micro-omvormers en de panelen dan rechtstreeks op het net aan te sluiten.
Om het dak er een beetje mooi te laten uitzien, moeten het wel dezelfde (of op z'n minst hetzelfde formaat/kleur) panelen zijn en de vraag is natuurlijk of deze te krijgen zijn die geschikt zijn voor micro-omvormers.

Wordt vervolgd.

1 opmerking:

  1. Wat handig om dat thuis te plaatsen. In de loop der jaren gaat het geheid schelen.

    BeantwoordenVerwijderen