zondag 13 oktober 2013

Dak kapot; pan weg

Help. Het is zondag en vanmorgen merkten we dat er water druppelde op de wasmachine op zolder... Dat kan natuurlijk niet, maar toch was het zo. Zoeken, voelen, kijken en het bleek dus inderdaad dat er langs de dwarsbalk water druppelde. Het moest ergens van boven het (vorig jaar gemaakte) schrootjesplafond komen.

Slopen

Nou, dat was dus niet leuk. Ik heb 6 stroken van de schrootjes verwijderd en de bovenliggende isolatie een stuk terug gerold om een ruimte vrij te maken zodat ik er doorheen kon tot in de nok van de zolder. Toen dat gebeurd was, zag ik dat de houten binnenbekleding van het dak nat was en het water erlangs omlaag druppelde. Het water kwam naar binnen bij een deel van het plafond waar ooit een pijp heeft gezeten van ik geloof een geiser die in de woning zat toen we deze kochten. Nadat we ooit een andere CV-ketel hebben laten hangen met boiler, was deze pijp overbodig en hebben ze die dicht gemaakt. Hoe ze dat toen precies gedaan hebben, heb ik me nooit druk over gemaakt. Van buiten lagen er pannen en van binnen was het hout netjes dichtgetimmerd.
Maar er kwam nu dus wel degelijk water door naar binnen.

Met moeite heb ik de houten beplating van spaanplaat weggehaald (die was nat en brokkelde helemaal weg), waarna ik het probleem letterlijk direct zag: ik kon recht naar boven naar buiten kijken.


Het was gelukkig niet zeiknat, maar wel merkbaar vochtig. Ik heb ook geen idee hoe lang dit al zo is. Het is gelukkig lange tijd erg droog geweest, dus manifesteert het probleem zich nu pas. Het isolatiemateriaal was niet erg nat, dus in principe is er nog niet veel beschadigd.

Van buiten uit is te zien dat twee pannen er raar uit zien. Eentje is omlaag gezakt en een ander lijkt verhoogt te liggen. Wanneer ik tussen het hout en de pannen kijk, zie ik het probleem. Er is een stuk pannenlat weg. De pan die op de plaats van het gat moet liggen heeft geen drager meer en is dus omlaag geschoven en ligt nog op het dak tegen de pijp van de verwarmingsketel aan, die iets lager is. Gelukkige is die niet van het hele dak omlaag gegleden, want dan was die waarschijnlijk op onze glazen terrasoverkapping gevallen. De andere pan, die over de weggeschoven pan ligt, is een stukje ingezakt, maar zit wel nog op z'n plaats.

Op zondag is het bovendien erg moeilijk om iemand te vinden om het te repareren. Gelukkig is het hier in Limburg niet zo nat, en denk ik dat het niet zo erg is om het tot maandagmorgen te laten liggen. Ik heb wel de 'nood'dienst van Dakdekkersbedrijf Verkoelen gebeld en ze konden wel komen, maar op zondag zou dat natuurlijk extra geld kosten. Indien het niet nodig was, konden ze het wel meteen maandagmorgen komen oplossen. Dat hebben we dus maar afgesproken. Maandagmorgen 07:30 uur staan ze op de stoep. Ben benieuwd of ze dit van binnen oplossen (dan moeten ze nog meer hout los halen) of buiten om het dak op moeten... Ik heb ooit iemand heel behendig het dak op zien lopen. Steeds een pan omhoog schuiven en hoppa.Ik heb het gat nu van binneuit dichtgeduwd met een gevulde plastic zak. Dit voorkomt niet dat er totaal geen regen binnenkomt, maar het zal minimaal zijn. Voor één nachtje moet dat kunnen.
Van buiten kun je zien dat de rode zak tussen de pannen zit.
Wordt vervolgd.

1 opmerking:

  1. De c.v. ketel is voor mij een van de belangrijkste wat er in een huis hoort te zitten. Als die kapot gaat...... Wil er geen eens over nadenken!

    BeantwoordenVerwijderen