woensdag 16 oktober 2013

IR Warmtefoto's

Vorig jaar heb ik het hele huis hartje winter (buiten lag de sneeuw) laten fotograferen door www.warmtecheck.nl. Ik heb toen eigenlijk nog niet concreet iets met die foto's en kennis gedaan, maar nu het weer kouder begint te worden en de verwarming al regelmatig draait, begint het weer te kriebelen...

Als ik 's avonds in de woonkamer zit: waar komt die koude luchtstroom vandaan: van de schuifpui?
IR Warmtefoto IR Warmtefoto

In ons gangetje bij de voordeur... Met nieuwe deur notabene. De deur en de ramen zijn prima, maar de ruimte eromheen is dus slecht geïsoleerd.
IR Warmtefoto

En bij het raam op zolder... dat is nog steeds een bron van koude, tocht en irritatie.

IR Warmtefoto

IR Warmtefoto
Hier wordt gewoon lucht van -3 graden naar binnen gezogen.
Dat deel wordt nog voor de winter aangepakt; In principe gaat dit raam verdwijnen en komt er aan de andere kant van de zolder een volledig nieuw Velux dakraam; type GGHU 0066 - 66 triple beglazing (net als al onze overige beglazing op de bovenverdieping) voor passiefhuistoepassing.

Het dichtmaken van het huidige raam, zal waarschijnlijk nu nog even geïmproviseerd worden (isolatiemateriaal tegen het raam en hout er tegen) om het volgend jaar permanent dicht te (gaan of laten) maken.

Let op bij het bekijken van de kleuren op de foto's. Per foto is de warmteschaal aangepast om de temperatuurverschillen beter zichtbaar te maken. Het blauw op de ene foto (bovenste rechts) is bijvoorbeeld 12,1 graden, terwijl het op de onderste foto -3,4 graden is.

2 opmerkingen:

 1. Wat ga je er mee doen? Wij hebben ons huis laten voorzien van nieuwe kozijnen, triple glas en een nieuwe schuifpui, maar nu met de eerste koudere dagen is het niet echt een pretje om er in de buurt te zitten. Maar wat is nou een esthetische, praktische oplossing?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn nog veel punten van verbetering, maar het is - behalve comfort - natuurlijk ook een kostenoverweging. Vooralsnog wordt het dakraam op zolder niet vervangen. Als ik het doe, wil ik het goed (laten) doen en dan kost het wel e.e.a. Dus dat schuiven we (weer) een jaartje door. Mischien komt van uitstel in dit geval wel afstel.
   Bij de schuifpui in de kamer zit op dit moment aan de buitenkant een 'frame' met bubbelfolie erin, waardoor de grootste kou niet de kans krijgt om bij het raam te komen.

   Als er minder wordt gestookt in een huis, krijg je volgens mij vaker te maken met koudere stromingen. Blijf je stoken, dan blijft ook warme lucht circuleren. Als de verwarming de hele avond niet hoeft te draaien, omdat het 19,5 graden is (en de verwarming staat op 19 ingesteld), dan voel je - als iemand opstaat en wegloopt bijvoorbeeld) even de 'frissere' lucht... Het zij zo.
   De schuifpui gaan we voorlopig ook echt niet laten vervangen, temeer daar ik niet weet of daarmee de koudestroom echt weg zou zijn.

   Verwijderen