vrijdag 27 december 2013

Vergelijken van de opbrengsten zonnepanelen

Het vergelijken of controleren van de opbrengsten van je zonnepanelen kan op diverse manieren.
Je kunt je eigen data natuurlijk bijhouden, en zolang die redelijk in lijn liggen, zal er weinig aan het handje zijn. Daarnaast kun je diverse sites afstruinen (zoals mijn blog) en daar de data vergelijken met je eigen. In dat geval zijn de genormeerde waardes het gemakkelijkst. Die kun je dan direct 1-op-1 met elkaar vergelijken, zonder nog iets te moeten omrekenen. Bij sommige sites is dat wel even zoeken of puzzelen om dat te kunnen vinden. Soms moet je gebruik maken van absolute waarden per maand/jaar die je dan zelf moet omrekenen.

Opbrengstsites

Er zijn ook diverse sites waarop je je eigen waardes - al dan niet automatisch - kunt invoeren, waarna die site mooie grafieken genereert en je vaak de mogelijkheid biedt om vergelijkingen te maken met andere systemen in Nederland, maar ook in andere landen.
Een van die sites - waar ik mijn waardes op invoer - is zonnestroomopbrengst.eu. Een van oorsprong Duitse site (er zitten ruim 8.800 systemen uit Duitsland in hun database) met heel veel informatie. Nederland en België zijn beide met beide meer dan 1.000 systemen aanwezig.
Daarnaast biedt Siderea een algemeen overzicht van opbrengsten van Nederland. Zijn geven ongeveer per provincie de theoretische opbrengst van een optimaal georiënteerd systeem en van een gemiddeld georiënteerd systeem. Gegevens per jaar, totalen, per maand etc. Heel interessant en geven een goede indruk van de opbrengsten. Daarnaast kun je er - betaald - nog meer informatie krijgen die veel specifieker voor je eigen systeem is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten