donderdag 16 januari 2014

CO2-waarde woonkamer

Sinds een week of twee heb ik een geleende CO2-meter in de woonkamer staan. Die met door de loop van de dag mooi de waarden van de CO2 in onze woonkamer. Waarom? Omdat we nogal wat hebben geïsoleerd en ik het idee heb dat onze centrale afzuiging in de woonkamer geen fluit uithaalt.

Metingen

's Ochtends staat de stand zo tussen de 400 en 600 ppm. De luchtdoorvoor die het apparaat aangeeft is ca. 20-25 l/s, oftewel 75/90 m3 per uur. Dat kan ongeveer kloppen, want de laagste stand van de afzuiging staat - als ik de knopjes goed interpreteer op de Itho rond de 75 m3/h.

Nadat ik opsta en ik alleen of soms met z'n tweeën in de woonkamer met het ontbijt bezig zijn, valt op dat de waarde al snel tot boven de 800 oploopt. Het lampje op de sensor wordt oranje...
Wanneer er drie of vier personen in de woonkamer zijn, loopt het al snel op tot boven de 1.200 ppm en het lampje gaat rood branden.
Wat eveneens opvalt is dat de luchtdoorvoer nog maar 5-7 l/s is. Dat is nog geen 18 m3/h. Wanneer ik 's avonds de luchtafvoer (handmatig) hoger zet, heeft dit totaal geen effect op de CO2-waarde in huis. En hierbij maakt het ook nog eens geen verschil of ik de ventilatieroosters in de ramen al dan niet aan heb staan. Heel vreemd.

Duidelijke reden hiervoor heb ik niet, behalve dat de afvoer van de lucht (waardoor schone lucht zou moeten worden aangezogen) ontoereikend is in zelfs de hoogste stand. Daardoor heeft ook de afzuigkap in de keuken (die immers een onderdeel van de centrale afzuiging is) nooit naar behoren de lucht kunnen afzuigen.
De keuken/kamer zit op het allerlaatste stuk van de afzuiging en het verst van de afzuigunit van Itho (op zolder). Wanneer ik op het toilet (wat één 'station' eerder is) aan de roosters voel op de laagste stand, voel ik dat er een lichte zuigende werking is.

Kleinste stand

Wanneer ik mijn hand in de keuken op het rooster houd, voel ik totaal niks. Een  test met een lucifer toont op het toilet een schuine vlam, die naar het rooster wordt toegetrokken. In de keuken beweegt de vlam totaal niet.

Hoogste stand

Op de hoogste stand, wordt de vlam van de lucifer in de keuken wel een beetje gebogen, maar op het toilet gaat de vlam zelfs uit door de zuigende werking...

In de keuken/woonkamer is dus duidelijk veel te weinig afzuiging. Hoe kunnen we dat verbeteren?


4 opmerkingen:

 1. De verhouding tussen je ventilatieventielen afstellen. Bij ons in de woonkamer is dat ventiel ook diegene met de langste 'route' naar de centrale aftuiging. Deze staat vrijwel geheel open (stand 6) terwijl die in toilet boven (recht boven de MV) op stand 1 staat. Ofwel ik zou ergens anders gaan knijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marcel,
   Dat is al (gedeeltelijk) zo... Ik heb welliswaar geen standen op de kapjes op de afzuigkanalen, maar die op de toilet staat eigenlijk nagenoeg helemaal dicht. Alleen de badkamer, die staat wel helemaal open. Verder heb ik niks om te 'knijpen'. Ik zou wel op de badkamer een 'vraaggestuurde' afsluiter kunnen plaatsen, die alleen als er iemand in douche/bad is aangezet kan worden en verder op een minimale stand staat (zeker tijdens de kook-tijd, wanneer er juist flink afgezogen moet worden).
   Ik ben echter ook bezig om op een andere manier meer frisse lucht binnen te krijgen. Moet ik echter nog uitwerken.

   Verwijderen
 2. hoi
  er zijn wat dingen waar je op moet lette.
  1 zorg dat de ventilator schoon is kanalen en roosters ook.
  2 wat afvoert moet je ook toevoegen anders krijg je een vacium.
  3 kijk of je een meter krijgt waar mee je lucht hoeveel heden kunt meten en dan kun je ook bepalen of een vacium hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1 -> ja, logisch. Het is nu nog nieuw, maar moet natuurlijk om de zoveel tijd schoon worden gemaakt.
   2. vacuüm is onmogelijk; De ventilatiegaten in de ramen staan immers open (en zelfs als ze dicht waren, was er nog geen vacuüm),
   3. De CO2 meter laat ook de hoeveelheid verplaatste lucht zien, dus ik ben aan het kijken waar de lucht naar toe gaat.

   Verwijderen