donderdag 2 januari 2014

Gasverbruik 2013

Het zal niemand verwonderen dat het gasverbruik over 2013 meer is dan over 2012. In 2012 was het 933 m3 en in 2013 (opgegeven aan GreenChoice) 990 m3.
Januari en februari waren veel minder dan 2012, maar maart t/m juni waren meer. Met name maart tikte aardig aan.

Ook november en december hebben we voor 2013 iets meer verbruikt en dat is eigenlijk vreemd. November was iets kouder dan in 2012, maar december was warmer en hebben we toch meer gas verbruikt. Hiervoor gebruik ik de graaddagen via mindergas.nl. Via de graaddagencalculator (3x woordwaarde :) kun je per periode voor je eigen locatie de graaddagen uitrekenen.Graaddagen

De lijn zijn de graaddagen per maand. Okober was voor 2013 iets lager aantal graaddagen en ook iets lager verbruik... mooi dus. November was een hoger aantal graaddagen en ook een iets hoger verbruik... mooi dus. December echter een lager aantal graaddagen, maar een hoger verbruik. Wellicht omdat we dit keer rond de kers meer thuis zijn geweest en dus meer gestookt hebben?


Via mindergas.nl komt dan bovenstaande grafiek met de waarden per maand en het gasverbruik per gewogen graaddag. Hieraan is dan snel te zien waar we 'de fout' in zijn gegaan.
Overall genomen zijn we nog altijd goed bezig. Over totaal 2012 was het gewogen gasverbruik 0,21m3/graaddag. Over 2013 was het 0,20 m3/graaddag.
Dus nog altijd een fractionele daling. Nu wordt het wel zaak om dit vast te houden en te kijken waar we nog dingen kunnen verbeteren zonder nog kapitalen uit te geven.

4 opmerkingen:

 1. Ik ben benieuwd hoe je aan het gasverbruik per maand komt? Ik heb ook alles op mindergas.nl staan maar zie daar nergens een optie om te exporteren?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Marcel,

   Naast invoeren bij Mindergas.nl hou ik het ook gewoon zelf nog in een excel-tabelletje bij. De bovenste grafiek komt daaruit. De onderste twee zijn van mindergas.nl, maar deze heb ik gewoon gekopieerd (screenprint) en in Photoshop tot een los plaatje gemaakt om hier in het blog te plaatsen.

   Paul

   Verwijderen
 2. Volgens officiƫle cijfers van het KNMI was de zoninstraling in de jaren 2011, 2012 en 2013 resp. 1026, 989 en 1003 Kwh/jr. De opbrengst van zonnepanelen is recht evenredig met de zoninstraling. Het jaar 2013 scoort dus iets beter (ongeveer 1%) beter dan het jaar daarvoor. De afname van je elektrische opbrengst is waarschijnlijk te wijten aan degradatie van de panelen door veroudering.
  Je instralingsgrafieken per maand voor 2012 en 2013 kan ik niet helemaal thuisbrengen. Ze lijken me niet afkomstig van gegevens van het KNMI?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Even voor de duidelijkheid: ik heb geen grafieken met instralingsgegevens van het KNMI of wat dan ook op mijn site. Het zijn grafieken met mijn eigen opbrengsten.
   Die vergelijk ik wel regelmatig met www.siderea.nl. Daar zijn praktische data beschikbaar (per maand/jaar/regio) van systemen in de praktijk en geen theoretische instralingsgegevens. Hier staat bijvoorbeeld voor mijn regio en voor 'minder gunstig liggend systeem' een opbrengst van 2011: 888 kWh, 2012: 867 kWh en 2013: 839 kWh. Dit komt beter overeen met wat ik zelf ervaar en wat ik op meer plaatsen hoor. 2011 was een goed jaar; 2012 en 2013 minder. Dit varieert natuurlijk per regio en ligging van je systeem.

   Dat mijn mindere opbrengst te maken zou hebben met degradatie van de panelen door veroudering lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ze liggen pas sinds januari 2012.
   Zo'n opmerking lijkt me dan te komen van iemand die andere panelen heeft of misschien zelf levert dan ik heb en vindt dat ik slechte panelen heb... Verklaar je anders nader zou ik zeggen.

   Verwijderen