zondag 26 januari 2014

Koude ventilatielucht opwarmen (2)

Inmiddels heb ik een 'proefopstelling' gemaakt om de koude ventilatielucht in ieder geval gedeeltelijk weg te leiden en op te warmen. Het is nog niet temperatuur geschakeld, maar loopt nu gewoon langs/over de verwarmingsbuizen en radiator.

Het volgende heb ik gedaan:

1. Een vlakkanaal (110 x 55 mm.) heb ik doorgezaagd en over de ventilatierooster geplaatst. Dit past (afgezaagd op de juiste lengte uiteraard) exact tussen het kozijn in. De dikte van 55 mm (na het afzagen van één zijde blijft er ongeveer 45 mm dikte over) is precies goed om over de ventilatierooster te vallen en door de 110 mm. hoogte is er plaats genoeg voor de lucht en straks nog de ventilator.

2. Vanuit het vlakkanaal loopt een flexibele plastic slang van 40 mm doorsnede (en 40 cm lengte) naar de verwarmingsbuis


3. Daar komt deze slang in een t-stuk dat om de verwarmingsbuis zit.


4. Van daaruit gaan een PPC-buis van een meter om de verwarmingsbuis omlaag.


5. Aan het eind van die buis zit weer een t-stuk, vanwaaruit weer een flexibele slang een stuk tot boven over de radiator loopt.

Niet de mooiste oplossing, ofschoon je er eigenlijk niks van ziet. Alles zit achter het gordijn en de buis om de verwarming is net zo wit als de buizen zelf, dus die vallen niet op.
De kap over het rooster zie je wel, maar die valt niet op. Het is net alsof het gewoon erbij hoort.

Foto's volgen als het licht is.... Dit was een avondklusje.
Al met al een uurtje werk om alles op maat te krijgen en te monteren. Het toevoegen van de ventilator en dan het laten schakelen door de temperatuur van de buis is zeker ook nog even werk, maar dat gaat zeker lukken.
Aan materiaal heb ik (vlakkanaal, 1 buis, 2 flexibele buizen, 2 t-stukken) bij elkaar € 45,24 uitgegeven. Aangezien ik de buis gisteren al gekocht had en toen een bon van de Gamma kreeg van € 5,- korting op zondag, hebben we over dit bedrag dus nog korting gekregen. Netto dus € 40,24.
Daar komt dan nog bij de Velleman MK138 temperatuursensor van € 7,50 en een ventilatortje van een paar Euro's.

Met € 50,- ben ik dus klaar. Nu nog kijken of het principe werkt.

1 opmerking: