zaterdag 25 januari 2014

Koude ventilatielucht opwarmen

De welbekende ventilatieroosters in de ramen - de dauerlufting - zijn een doorn in het oog. Met name in de winterperiode, op momenten dat je frisse - maar niet koude - lucht binnen wilt krijgen is het buiten ijskoud. Als het buiten zoals nu 's nachts tegen het vriespunt is en overdag een graadje of 5, komt er koude lucht binnen. Hoognodig voor de frisse lucht natuurlijk, maar het is naast 'frisse' lucht ook koude lucht die moet worden opgewarmd. Gezien het feit dat de CO2 waarde (zie vorige post) eigenlijk te hoog is (maar ik heb inmiddels ook bij anderen gemeten en ik heb nog nergens een groen lampje binnen gezien; alleen maar oranje =800-1200 ppm en vaak rood= boven 1200 ppm), wil ik daar iets aan proberen te doen voor een gezonder binnenklimaat.

En ja, nu hoor ik iedereen zeggen, dat hoort zo. Deze lucht moet zich mengen met de warme lucht van de radiatoren of vloerverwarming etc. etc. Maar als je woning dusdanig geïsoleerd is dat de verwarming steeds minder draait, dan komt er dus letterlijk koude lucht naar binnen. Overdag staat de verwarming op 18 graden ('s nachts daalt de binnentemperatuur op dit moment tot rond de 17 graden; dus net één graad). 's Avonds staat de verwarming meestal op 19, soms 19,5 graden. In extreme gevallen gaat ie even naar 20, maar dat is echt ontzettend weinig en dan maar heel kort om net even een 'boost' te krijgen.
Verder hebben we natuurlijk warme kleding aan, want aangezien we ook hypotheekvrij proberen te worden zoals Gerhard Hormann, doen we om te beginnen een trui aan als het frisser begint te worden. Pas daarna kijken we naar de verwarming. Dat heeft mede geresulteerd in alles wat op dit blog te lezen is.

Koude ventilatielucht voelt als tocht

Bij ons voelt die koude ventilatielucht dus als tocht. Die mengt zich dus te weinig met warme lucht van de radiatoren. Deze koude lucht 'valt omlaag', terwijl de warme lucht opstijgt.
Kan dat niet anders?

Ja, dat kan, maar dat is meestal geen goedkope oplossing tenzij het bij de bouw van het huis wordt geïntegreerd. Gebalanceerde ventilatie, die inkomende lucht via de nog warme afgevoerde lucht opwarmt en de woning 'inblaast'. Of radiatoren met daarachter door de muur een verbinding naar buiten. De binnenstromende lucht wordt daar via een speciaal systeem via de radiator verwarmd en in de kamer geblazen.

Op dit laatste principe zat ik te denken of dit niet low budget zelf te proberen zou zijn: Lucht die via de ventilatierooster naar binnenkomt opvangen, deze omlaag leiden tot onder de radiator en die dan door de radiator naar boven laten gaan. Moet ik er alleen voor zorgen dat dit alleen gebeurd wanneer de verwarming draait, zodat de binnenkomende lucht alleen stroomt als de radiator een bepaalde temperatuur heeft, dus als de verwarming loopt...

Velleman MK138

Ik zag hier tot voor kort eigenlijk geen goedkope oplossing voor, totdat ik een oudere blogpost tegenkwam op de site van Martin Kleinman. Ik heb deze site al vaker bekeken, maar deze informatie (uit 2012) had ik nog niet gevonden. Martin plaatst een aantal ventilatoren onder zijn radiatoren om de lucht die ze opwarmen sneller te laten circuleren. De ventilatoren worden temperatuur geschakeld via een zelfbouw kit van Velleman, de MK138 temperatuursensor.


Nota bene heeft onze zoon van Velleman diverse interessante kits al in elkaar gezet als 'leerproces', dus eigenlijk had ik hier ook aan kunnen denken.

Met deze kleine schakeling kan ik de ventilatoren aan laten springen als de verwarmingsbuis bijvoorbeeld 30 graden is. Of wellicht als de retourbuis 30 graden is. In dat geval is de radiator zeker 30 graden.

Deze kit kost slechts € 7,50. Let op: bij onlinewinkels zoals conrad.nl en andere technische webwinkels is die één hele euro duurder! Ik heb 'm bij ons in Weert gekocht bij HB Electronica gekocht. Die moeten ´m ook bestellen, maar de aanschaf is goedkoper én ik heb geen portokosten!

Neem dan nog een paar buizen-kokers om de lucht naar beneden te voeren en twee kleine ventilatoren om de lucht aan te zuigen of weg te blazen van enkel euro's, dan ben ik met een paar tientjes klaar. In ieder geval om te kijken of het principe werkt... Of het de mooiste en meest efficiënte oplossing is, weet ik niet. Daarvoor zou je het een en ander moeten meten natuurlijk.
Maar het is een leuk hobbyproject om aan te werken.

Wel heb ik nog wat twijfelpuntjes:

  • Wat ik bijvoorbeeld niet weet is of de lucht wel aangezogen/weggeblazen moet worden. Wanneer er over de ventilatierooster een kap wordt gezet met een buis naar beneden tot boven op de verwarming, kan ik met voorstellen dat de lucht vanzelf ´omlaag valt´... Maar als die dan opwarmt, stijgt die weer op... dus dat gaat niet goed.
  • Ook weet ik niet of de ventilatoren die lucht door een buis of koker blazen niet veel te veel geluid produceren. De ventilatoren zelf zullen wel meevallen, maar lucht die door een buis stroomt kan een vreemd geluid maken. Moet de lucht dan gewoon de radiator inblazen, of moet die misschien via een 'geperforeerde' buis onder de volledige radiator doorlopen om een goede verdeling te creëren?
  • Wordt de binnenkomende lucht op deze manier wel voldoende opgewarmd deze manier, of blaas ik alleen maar extra snel de koude lucht de kamer in? In dat geval is de proef zo afgelopen.
  • En dan moet ik nog proberen de lucht uit de roosters op te vangen en naar beneden te geleiden. Ik heb nog geen exact idee waarmee. 
  • En het geheel moet redelijk luchtdicht zijn om niet alsnog 'tocht'-gaten te krijgen.
Ok, dat zijn geen twijfelpuntjes, maar twijfelpunten! Eigenlijk heb ik geen flauw idee of het kan werken, maar ik ga het gewoon proberen.


Als dit zou werken, dan sla ik twee vliegen in één klap: gezondere, frissere (maar niet koudere) binnenlucht én een betere of snellere stroming van de warme lucht van die radiator. Want dan is de proef snel afgelopen. Aangezien de verwarming 's nachts niet werkt, wordt ook geen koude lucht naar binnengelaten (behalve via de overige natuurlijke ventilatiestromen die er altijd zijn). Wanneer 's morgens de verwarming gaat lopen om de woonkamer naar 18 graden op te warmen, en de temperatuurschakeling werkt, wordt op dat moment direct frisse lucht mee naar binnen geblazen.

Wordt vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten