vrijdag 3 januari 2014

Moet ik nou wel of geen BTW-nr aanvragen

Bleef nog de vraag of ik me nou wel of niet bij de belastingdienst moest melden voor de BTW over de afgenomen en teruggeleverde stroom. Ik heb het 'help' file van de belastingdienst meerder malen gelezen, maar dat is weer van die duidelijke taal, dat ik gisteren toch maar eens gebeld heb of dit nu wel of niet noodzakelijk was.

Ik kan de BTW van de aanschaf (2012) toch niet meer aftrekken, dus het gaat puur om de BTW die GreenChoice mij door berekent en die ik - voor de geleverde stroom - in rekening moet brengen. Aangezien mijn zonnepanelen eigenlijk 100% mijn verbruik dekken - niet veel meer en niet veel minder - gaat het hier dus om slechts enkele Euro's aan geleverde stroom, laat staan de BTW die daaroverheen gaat.

In het PDF van de belasting staat:
"Alleen voor zonnepaneeleigenaren geldt dat zij  zich niet hoeven aan te melden als ondernemer zolang het saldo BTW-bedrag (te betalen BTW over uw omzet na aftrek van de voorbelasting (BTW) op de aanschaf en installatie van de zonnepanelen) over een kalenderjaar € 1.345 of minder is. Dankzij de werking van de zogenoemde Kleine-ondernemersregeling hoeft u pas daadwerkelijk BTW te gaan betalen als het saldo BTW-bedrag over een kalenderjaar hoger is dan € 1.345. Particuliere eigenaren van zonnepanelen zullen deze grens in de praktijk niet bereiken. In dat geval neemt de Belastingdienst aan dat u heeft verzocht om niet te hoeven voldoen aan de administratieve verplichtingen als ondernemer (zoals bedoeld in artikel 25, lid 3, van de BTW-wet).  U mag dan echter ook geen BTW in rekening brengen. Als u hiervan geen gebruik wilt maken kunt u zich alsnog aanmelden als ondernemer. Als u zich al wél heeft aangemeld en om BTW-teruggaaf heeft verzocht zal de Belastingdienst beoordelen of uw aanmelding en verzoek om teruggaaf tijdig is geweest."

Deze alinea zegt het eigenlijk al, maar toch: blijf je onder de € 1.345,- dan hoef je dus niks te doen.
Koop je nu een grote installatie met een flink bedrag aan BTW, dan kan het zich dus wel lonen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten