zondag 9 februari 2014

CV retourtemperatuur

Al veel over gelezen, maar zelf nog nooit naar gekeken, omdat ik er geen meetapparatuur voor had: de aan- en afvoer temperatuur van de CV.

Met mijn nieuwe (van de Lidl) IR-temperatuurmeter zou dat - in ieder geval bij redelijke benadering - wel moeten lukken. Dus hebben we afgelopen week een aantal malen de aanvoertemperatuur bij de radiatoren en ketel.

CV-ketel

De temperaturen bij de ketel zijn voor de aanvoer 42-48 graden en de retour 30-36 graden. Tenminste wat het apparaat meet...  De temperatuur van de ketel zou rond de 50 graden moeten worden/zijn volgens de instelling. Dus die aanvoer van 48 graden kan kloppen. Als ik de leiding vastpak, lijkt die (met name de retour) mij veel warmer :(

Radiator

De temperatuur boven in de radiator is rond de 32-36 graden. Onderin rond de 22-24 graden. Dat komt dus voor geen meter overeen met wat ik bij de ketel meet.Is de temperatuur van het water wanneer dit bij de radiator aankomt dan al zo ver afgekoeld? Dat kan ik me bijna niet voorstellen. Alle leidingen zijn flink geïsoleerd. Dan zouden we onderweg dus meer dan 10 graden verloren zijn...

Wellicht is de meetmethode met de IR-meter niet helemaal goed? Soms meet die op de buis maar 18 graden, terwijl die dus ergens rond de 45 graden is. Ik heb er een stukje schilderstape opgeplakt en verschillende hoeken en afstanden geprobeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten