zaterdag 8 februari 2014

Temperatuursensor werkt

Inmiddels hebben we de Velleman MK138 temperatuursensor ook in elkaar gesoldeerd. Een klein kwartiertje werk. We hebben dit met onze zoon een aantal jaren terug ook gedaan met diverse andere kitjes, dus ik wist hoe het in elkaar zat.

Daarna was het even uitzoeken hoe je de bekabeling ook al weer moet doen. De MK138 is immers alleen maar een schakelaar. Die zet het poortje open naar - in dit geval - een ventilator. Het levert zelf echter geen stroom. Je hebt dus twee stroomkringen nodig

 1. De temperaruursensor is het gemakkelijkst. Die steek je met de pootjes in z'n houder en schroeft 'm vast.
 2. De Velleman MK138 krijgt via een 12V adapter zijn stroom. Simpelweg de plus en de min in het schroefklemmetje en het kitje werkt (maar doet verder nog niks).
 3. Dan zijn er nog drie stroom/schakelpunten over
  1. links met MO gemarkeerd
  2. midden met COM gemarkeerd
  3. rechts met MC gemarkeerd
De plus van de 12V (afgetakt van dezelfe adapter die de Velleman z'n stroom geeft) gaat in de COM en in de MC (dus de rechtse) gaat de zwarte draad van de ventilator. De rode draad die uit de ventilator komt gaat in de min van de adapter.
Als je de zwarte draad van de ventilator in de linkse (MO) stekker steekt, is het principe andersom. Dan gaat de ventilator draaien als de temperatuur laag is en gaat uit als de temperatuur hoog is.

Zoals het nu is, is het LED-lampje op de Vellemankit altijd aan (lage temperatuur) en gaat uit bij een hoge (zo hoog als ingesteld is met de potmeter; max is 30 graden C). Op dat moment gaat het relais open (of dicht, maar net hoe je het bekijkt) en gaat de ventilator draaien.
Ik zou natuurlijk het liefst hebben dat het LED-lampje aangaat bij de hogere temperatuur, gelijk met het aanspringen van de ventilator, maar ik geloof niet dat dat gaat.

Als demonstratie heb ik e.e.a. even gefilmd voor de duidelijkheid. Let niet op de kabels, wat dit is een 'test'opstelling.

Het is gemaakt met mijn gsm... niet zo'n hele goede, dus de resolutie is niet zo hoog. T.z.t. - als alles compleet is geïnstalleerd - maak ik nog eens een compleet filmpje met alles in werking.

Het idee van dit kitje is nu - net als bij Martin Kleinman (want daar heb ik het afgekeken) die hierover geblogd heeft - dat deze temperatuurschakelaar een aantal ventilatoren gaat aan- en uitschakelen.

Het effect moet tweeledig zijn:
 1. Zoals ik in eerste instantie wilde doen, wordt bij één radiator koele buitenlucht naar binnengezogen langs de CV-buis en via twee ventilatoren aan de onderkant van de radiator naar boven geblazen. Hiermee wordt de iets voorverwarmde ventilatielucht de kamer ingeblazen en krijgen we dus een geforceerde ventilatie. 
 2. Daarnaast wordt de warmte van de radiator beter en sneller verspreid door de kamer en bestaat zelfs de kans (zoals Marin Kleinman ook aangeeft) dat de retourtemperatuur van de verwarming lager wordt (Delta T) en de CV-installatie daardoor efficiënter.

Stroomvoorziening

De Vellemankit kan schakelen tot 24 V / 3 A.
De Akasa AK-190 BL van 8x8x2,5 cm draaien op 12 V / 0,14 A. 6 ventilatoren (3 radiatoren met elk 2 ventilatoren) zou dus geen enkel probleem moeten zijn.
Om echter te voorkomen dat we met 6 ventilatoren die elk 39,3 m3/h verplaatsen helemaal de kamer worden uitgeblazen, begin ik met 2 ventilatoren bij één radiator (de radiator die frisse lucht aan moet zuigen) om te kijken hoe dat gaat. Bij gebleken succes voeg ik de andere 4 dan later toe in dezelfde schakeling.

Om het toerental van de ventilatoren te kunnen regelen, heb ik ook nog een 'fanbesturing' aangeschaft om straks per radiator de ventilatoren zachter of harder te kunnen laten draaien. Hierop zitten simpele draaiknoppen.
De Vellemankit schakelt in dat geval de stroomvoorziening naar de fanbesturing in of uit, die dan op zijn beurt de ventilatoren laat draaien. 

Stel dat dit allemaal werkt, dan krijgen we frisse - verwarmde ventilatielucht - binnen en een snellere circulatie van die warme lucht. Hierdoor is de woonkamer sneller warm én hebben we meer frisse lucht én hebben we dus een lager gasverbruik voor onze HR-ketel.

Nadeel?

Zijn er ook nadelen? Ja, zelf als alles werkt zoals ik denk dat het werkt, is er één, vervelend nadeel: wanneer wil je (extra) frisse lucht? Wanneer er bijvoorbeeld meer mensen binnen zijn. Je hebt 24 gasten in je woonkamer die allemaal gezellig aan het borrelen zijn en lachen en plezier maken. Dan wil je extra frisse lucht. Maar die komt er dan niet (in ieder geval niet via mijn 'systeem'), omdat de verwarming niet loopt. Doordat er veel mensen binnen zijn, is de temperatuur zeer waarschijnlijk dusdanig hoog dat de sensor niet aanspringt. Dan moet ik dus handmatig de ventilator (en dan eigenlijk ook nog alleen die van de frisse lucht; niet de gewone) aanzetten. Maar dat moet ook wel kunnen denk ik.
Als ik de potmeter van de Velleman helemaal naar links draai (de laagste temperatuur), dan zou die direct aan moeten springen. In dat geval wordt er dus koude lucht aangezogen en de kamer ingeblazen. Maar ja, dat zou normaal via de ventilatieroosters in het raam ook gebeuren. Ik moet dus zorgen dat het Vellemankitje ergens netjes opgehangen is in een omhulsel, zodat ik makkelijk aan de potmeter kan draaien.

Wordt weer vervolgd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten