zaterdag 1 februari 2014

Zelfgemaakt actief ventilatiesysteem -1

Ik heb vanmiddag het zelfgemaakte ventilatie'systeem' afgewerkt en netjes bevestigd. De temperatuursensor is er nog niet aan gekoppeld, dat gebeurd morgen denk ik, maar de rest is zoals het moet zijn.

De kap die om het ventilatierooster zit heb ik met radiatorfolie aan de binnenzijde met dubbelzijdige tape bekleed. De koude buitenlucht kan dan tenminste niet via de kap 'doorstralen'.
De kap van de binnenzijde gezien met dubbelzijdig tape erop.

De kap van de binnenzijde met de radiatorfolie erop geplakt en de ventilator

Close-up van de ventilator in de kap.
Het is maar een klein ventilatortje van 4 x 4 cm. Groter past niet. Het is dus de vraag of dat ding wel genoeg blaast. Aan de andere kant moet het ook niet te veel zijn, anders wordt de koude lucht te snel door de pijp geblazen en komt er weer koud aan de andere kant uit.... Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

2 opmerkingen:

 1. Hoi Paul,

  Met zo'n klein axiaal ventilatortje kun je bijna geen druk opbouwen. Dat is prima om in je gezicht te waaien of om over een koelblok te blazen, maar jij hebt een relatief lang systeem van buizen voorzien zag ik in een nieuwere post. Met al die buizen heb je aardig wat statisch drukverlies en dat moet je overwinnen met de ventilator. Van het debiet blijft dus niet veel over waarschijnlijk. De oplossing is een grotere ventilator en/of hogere toeren of toch een radiaal ventilator. Radiaal ventilatoren zijn inherent beter geschikt om een hogere druk op te bouwen. Praktisch alle mechanische ventilatiesystemen werken daarom ook met radiaal ventilatoren.

  Groeten,

  Paul

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Paul,

   Inmiddels was ik hier ook achter gekomen. Deze week breek ik het weer af en laat ik alleen de ventilatoren hangen om de warme lucht (heel zachtjes) iets sneller de ruimte in te blazen.

   Verwijderen