zaterdag 1 februari 2014

Zelfgemaakt actief ventilatiesysteem -3

Meten = weten, zeggen we in isolatieland (en op veel andere plaatsen ook :).
Ik heb de CO2-meter op de verwarming gelegd. Deze is op dit moment niet actief. Het gaat me er dus nog niet om dat er verwarmde lucht uitkomt, maar puur om te kijken of er buitenlucht door het ventilatiesysteem naar binnen wordt geblazen.

Met de ventilator UIT, geeft de CO2-meter - na een kwartiertje - de volgende stand aan (met twee personen in de woonkamer!):
CO2-waarde in woonkamer met twee volwassenen aan boord.
Weer is de meter erg snel in het rood. Wat me dus eigenlijk tegenvalt, of misschien wel niet. Alles is zo geïsoleerd, dat met de ventilatie dicht (het rooster in het keukenraam is dicht) en nauwelijks afvoer via de centrale ventilatie-unit, is de meter binnen enkele minuten al in het rood.

Als 'vent-rate', oftewel ventilatie/luchtsnelheid geeft ie 4,7 l/p/s aan. 4,7 liter per persoon per seconde dus. Dat is een berekende waarde hoeveel lucht er wordt geventileerd per persoon, dus het is niet direct de hoeveelheid lucht die door het apparaat gaat (dat dacht ik eerst wel... helaas).

Wanneer ik de handleiding van onze Itho/Daalderop CVE ECO ventilatiebox erop nalees, dan zuigt die in de laagste stand (dus stand 1, waar die bij ons eigenlijk altijd op staat - behalve tijdens het koken) 75 m3/h moeten afzuigen. 75 kubieke meter per uur. Dat is dus 75.000 liter per uur, oftewel 20,83 liter per seconde...
Dat geeft de CO2-meter niet aan dus. Misschien ligt die wel op een niet zo handige locatie, maar mij is opgevallen dat de Vent Rate 's nachts wel die waarde (en meer) haalt, maar zodra er personen in de kamer zijn, dan is die meestal aanzienlijk lager. Geen idee hoe dat kan.
Wellicht dat een installatie-expert hierover eens kan uitweiden?

Nu zet ik de ventilator aan. Let wel. Ik kijk niet naar temperatuur, alleen wat voor - en hoeveel - lucht komt er uit de buis.


CO2-waarde met aanzuiging van buitenlucht via het actieve ventilatiesysteem
Na een minuutje is de CO2-waarde gezakt en redelijk constant. Ik heb weer ruim 15 minuten gewacht, maar op deze waarde bleef het apparaat ongeveer staan.
Het is dus in ieder geval duidelijk te zien dat er verse buitenlucht wordt ingeblazen. De waarde bevindt zich ruim onder de 800 (dan wordt het lampje oranje). Volgens de handleiding van de Senseware SW8 CO2-meter, is buitenlucht tussen de 350 - 450 ppm. Goede binnenlucht is minder dan 800 ppm. Normaal is tussen de 800 en 1200 ppm en boven de 1200 ppm wordt de luchtkwaliteit slecht genoemd.

Daarnaast is een Vent Rate te zien van 50 l/p/s. Dat is dus niet de hoeveelheid lucht, maar een waarde gerelateerd aan de CO2 in de lucht. Hoe lager de CO2-waarde, hoe hoger de Vent Rate en andersom.

Weet iemand hoe je op een makkelijke (goedkope) manier de hoeveelheid lucht kunt meten die eruit komt? Het lijkt me namelijk niet erg veel als ik met de hand voel.

De temperatuursensor maak ik misschien vanavond. Dat is een Velleman kitje en moet eerst nog in elkaar worden gesoldeerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten