zaterdag 22 maart 2014

Demo IR warmtepanelen

Afgelopen week heb ik de demonstratie gehad van het iHeatpanel van Maxxinno. Zo'n demo is eigenlijk te kort om echt een goed idee te krijgen van wat het paneel doet, wanneer je 's avonds TV aan het kijken bent en er staat geen verwarming aan, maar er hangt een IR paneel boven je hoofd. Je voelde het paneel warm worden, de vermogensmeter gaf een verbruik van 990 W aan, terwijl het paneel - dat uit de auto kwam en dus helemaal afgekoeld - aan het opwarmen was.

Op zich sta ik er (nog) iets positiever tegenover dan eerst, maar twijfelpunt blijft het stroomverbruik, want ondanks dat iedereen zegt dat ze zuinig zijn, weet ik niet wat dat bij ons in de praktijk kan betekenen.
Zoals al eerder geschreven verbruiken we aan verwarming 600 m3 gas. Wanneer we dat voor 50% zouden kunnen verlagen, dan besparen we een kleine € 200,- per jaar aan gas, maar verbruiken we ook een xxx kWh stroom meer.
Op de website van een ander IR warmtepaneel: warmtepaneel.nl, staat op de vragen-pagina geschreven: "onder Nederlandse dagelijkse omstandigheden kan men het jaarlijks verbruik verwachten tussen 20 - 40 kWh/m²". Laten we er van uitgaan dat we zuinig zijn en het laagste verbruik voor ons zou gelden. De kamer waar verwarmd wordt is ca. 4x5 = 20 m2, dus 20 m2 x 20 kW = 400 kWh per jaar.
Er staat op diezelfde website ook (andere pagina) een gemiddeld verbruik VANAF 5 W/m2.
20 m2 x 5 W = 100 W x 10 uur x 200 dagen = 200 kWh. Of zoiets... Ben redelijk goed in rekenen, maar de eenheden staan niet helemaal goed gedefinieerd denk ik.

De controller/zender die warmtepaneel bij het paneel levert, lijkt me nog iets geavanceerder dan die van de iHeatpanelen. Deze houdt namelijk ook het stroomverbruik bij... En dat is natuurlijk iets wat we willen bijhouden. Voor de testopstelling was het geen probleem om het paneel even aan de meter te hangen, maar als het paneel eenmaal aan het plafond hangt gaat dat niet meer. Dan is het koffiedik kijken.

Op zich denk ik wel dat ik er energie en dus kosten mee verdien. Het is alleen de vraag of het voldoende is om de investering te rechtvaardigen.
Aanschafkosten zijn € 1.050,- voor een paneel.
De besparingen zouden waarschijnlijk rond de € 250,- per jaar kunnen liggen (verminderd gasverbruik en verminderd stroomverbruik verwarmingsketel en meer stroomverbruik van het paneel).

De panelen van Sunnyheat (warmtepaneel.nl) en iHeat (Maxxinno) lijken trouwens erg veel op elkaar. Alleen de controller ziet er wel anders uit en is bij Sunnyheat dus iets geavanceerder (denk ik).
Voor Sunnyheat is ziek ik net ook een Limburgse vertegenwoordiger: www.zonnewarm.nl. Gaan we die ook eens contacten.

Zou er nu niemand zijn die iets zinnigs kan zeggen vanuit de praktijk van een woonkamer?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten