woensdag 26 maart 2014

Geen IR-paneel

Voorlopig komt er toch geen IR warmtepaneel. Ik kan onvoldoende de mogelijke voordelen ervan bereken. In de beste gevallen speel ik gelijk met de minderkosten van gas t.o.v. de meerkosten van de stroom.

Wellicht in een later stadium.

2 opmerkingen:

 1. Beste Paul,

  wij hebben een vakantiehuis dat volledig op elektra wordt verwarmd, geen andere mogelijkheid... we gebruiken hiervoor standaard elektra verwarming radiatoren met thermostaat voor.... Denk jij dat er besparing valt te halen in het stroom verbruik door deze radiatoren te vervangen door IR panelen. Ik struin momenteel heel internet af opzoek naar meer info maar het blijft allemaal een beetje vaag. alvast bedankt voor de moeite.
  mvgr
  Frank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Frank,

   De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat ik daar geen echt antwoord op heb. Ik ben net als jij (denk ik) een 'zoekende' consument en zeker geen specialist. Het is echter wel zo, dat een radiator een ruimte (lucht) verwarmt en een IR-paneel veel directer een gebied of object in die ruimte verwarmt. Ik kan me voorstellen dat je het in de ruimte met IR-verwarming sneller comfortabel warm voelt aanvoelen (als je het paneel bijvoorbeeld boven de bank hebt hangen). De radiator zal enige tijd nodig hebben om de ruimte warm te krijgen. Wat uiteindelijk beter, goedkoper, comfortabeler of efficiƫnter is zou ik echt niet weten.
   Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel factoren als mate van isolatie, ligt het huisje in Zuid Spanje of Noorwegen (of Nederland), wat is dan de buitentemperatuur... etc.

   De informatie over IR-panelen is over het algemeen bijzonder vaag. Over radiatoren (CV of elektrisch) in alle maten en vormen kun je heel veel over vinden, daar kun je ook de nodige van berekenen hoeveel capaciteit je nodig hebt en wat dan het geschat verbruik is. Bij IR-panelen vond ik de informatie dusdanig dat ik - zoals je hebt kunnen lezen - (nog) niet tot aanschaf ben overgegaan. Ik ben het echter niet vergeten en blijf zoeken. Ook hierin komen steeds meer aanbieders en wellicht dat daar dan bruikbaardere info uit komt...

   Succes

   Verwijderen