zondag 16 maart 2014

IR Infrarood Warmtepanelen

De nachttemperaturen gaan iets omhoog en de temperaturen overdag ietsje minder. Twijfelachtig of de verwarming overdag nog uit kan blijven staan, of dat die aan moet. Zal een beetje van de ochtendtemperatuur in huis afhangen.

In dit perspectief ben ik aan het kijken naar IR warmtepanelen, oftewel lange golf infrarood panelen. Er wordt veel over geschreven. Door de leveranciers worden 'gouden bergen', oftewel heel veel besparing voorgeschoteld, en op - de beperkte - sites waar iets 'onafhankelijks' te zien zou kunnen zijn, zijn ze er meestal erg sceptisch over. Dat geeft me niet direct een goed gevoel. Als je goed doorleest, dan denk ik dat de besparingen die ze noemen vergeleken zijn met andere elektrische vormen van verwarmen... Ja, zo kan ik er nog wel meer. Vertel wat de werkelijke vergelijkingen met gasverbruik zijn. Vaak worden ook de lage installatiekosten vergeleken met gas, warmtepomp etc. Ja, zo kan ik het ook. Maar in mijn woning ligt gas en een CV, dus ook daarvan zijn installatiekosten € 0,-.

Bij de Gamma hangt een paneeltje van 50 x 50 cm. (geloof ik) van 400 W en dat kost al € 450,-. Niet iets wat ik zou kopen om eens uit te proberen.

Een paneel van 120 x 60 cm. zou ongeveer 25 m2 verwarmen. Ons woonkamer-zitgedeelte is ongeveer 4x5 dus 20 m2 (maar wel een grotere ruimte als ook de eethoek en open keuken meegerekend zou moeten worden), dus zou voldoende kunnen zijn. Prijzen worden niet op veel sites genoemd... alleen de webshops geven prijzen, maar de controller/thermostaten die daarbij komen, geven mij niet veel vertrouwen. Wat ik her en der lees en hoor is juist het op de goede manier schakelen van het paneel en het vermogen van het paneel van belang. Ja, een paneel verbruikt in piek misschien 1.000 W, maar de vraag is hoe lang verbruikt hij dat, en wat is het verbruik in z'n totaal per dag/week/maand/jaar.

Volgens mindergas.nl gaan we dit jaar in totaal ongeveer 876 m3 gas verbruiken, waarvan 528 m3 voor de verwarming zou zijn (veronderstelling op basis van de tot nu toe ingevoerde verbruiksgegevens). Op dit moment ligt ons verbruik op een bijzonder laag 0,17 m3/graaddag. Dat lage verbruik zullen we straks in de winter (eind 2014 komt die weer hoop ik/denk ik) wel niet helemaal kunnen volhouden, maar we proberen het wel.

Op olino.org - een site die ik lange tijd volg met vaak leuke testen en achtergrondinformatie - staat een test met een aantal IR warmtepanelen in een woning midden in de winter. Hier komt het IR warmtepaneel er niet zo goed uit, maar of dit nou aan de panelen, schakelmethode, thermostaat ligt of wat dan ook, is mij niet duidelijk. Op basis van deze test zou ik niet zo iets kopen, maar toch ben ik er wel door ge├»ntrigeerd. De vele opmerkingen erop spreken ook boekdelen. Veel negatief, maar diverse ook bijzonder positief. Daarnaast was de test van januari 2010. Dat hoeft op zich geen probleem te zijn aangezien dit soort systemen al langer bestaan, maar technieken veranderen wel en dus kan het er nu wel eens heel anders uit zien.

Op de Urgenda Regiotour staat een standje van iets met "De slimme manier van verwarmen" (IR panelen dus). Of dit waar is weet ik niet; ik heb een tweetje gestuurd. Eens kijken of daar reactie op komt.

Feit is natuurlijk - dat lees je overal - dat elektrisch verwarmen duurder is dan met gas, zo'n 2,5x duurder. Als je daarnaast ook nog meerekent dat elektriciteit uit het net eerste gemaakt moet worden met een (hopelijk wel groene) energiecentrale met een efficiency van 40%, dan is elektrische warmteenergie helemaal onrendabel.

Dus is de vraag: heb ik iets aan de investering van een IR warmtepaneel. Kan ik er jaarlijks een substantieel bedrag aan gas mee uitsparen, wanneer de stroom die het paneel verbruikt door de zonnepanelen worden opgewekt (en die moeten dus ook aangeschaft worden, want onze huidige panelen dekken onze huidige elektriciteitsvraag).

Een berekening; cijfers zijn natuurlijk inschattingen en aannames.
Gasverbruik verwarming 2014 (dus niet volledig gasverbruik; dat is immers voor koken, douchen etc.):
600 m3 = 600 * € 0,66222 = € 397,33

Het stookseizoen zijn ongeveer 7 maanden (van september/oktober tot april/mei). Januari en februari zijn meestal de koudste maanden.
Ik ga een paar veronderstellingen maken:

 • Aan het gasverbruik van april tot en met oktober kun je eigenlijk zien dat dit erg weinig is. Het is slechts nodig om meestal 's ochtends even op te warmen en daarna 's avonds; overdag niks. Van juni tot ergens in september staat de de verwarming meestal integraal uit! Over die 7 maanden is het gasverbruik voor de verwarming (over 2013) 103 m3 gas geweest. Dus excl. gas voor bad, koken etc. Dit zouden we kunnen vervangen door het IR paneel denk ik; het gaat hier immers om het verwarmen tijdens het zitten in de woonkamer, meestal alleen 's avonds.
 • Het gasverbruik tijdens de winter 2013 was voor de resterende 5 maanden 517 m3, waarbij januari, februari en maart alle drie ca. 115 m3 vroegen. November en december waren minder met 75 m3. Ik verwacht niet dit totaal met het IR paneel te kunnen doen. Ik ga er vooralsnog van uit dat de verwarming toch een (lage) basistemperatuur in de woonkamer moet houden, om te voorkomen dat alles door en door afkoelt. Bijvoorbeeld een temperatuur van 18 graden? Dan zou het resterende deel - 's avonds in de woonkamer - door een IR paneel gedaan kunnen worden.
  Welk gasverbruik blijft dan over? Geen idee. Ik heb de stand van de gasmeter vaak bijgehouden. De avondverwarming heeft regelmatig een verbruik van ongeveer 0,5 m3 gas (voor het vanaf ongeveer 18.00 uur tot bedtijd 'bijverwarmen' van 18,5 naar 19 graden en dit dan vasthouden). Als ik er eens van uitga, dat we in die 5 maanden iedere dag alleen de avond geen verwarming meer nodig zouden hebben, dan is dat 5 * 30 * 0,5 = 75 m3

Besparing aan gas per jaar voor zomerperiode en winterperiode is dan ca. 103 + 75 = 180 m3 gas = 180 * € 0,66222 = € 120,-
Er zou theoretisch ook nog een stukje comfortverbetering kunnen ontstaan. Aan de zijde van onze grote glazen schuifpui - naast de zithoek - komt nog altijd de koudeval; ook als de verwarming loopt. Indien het IR paneel dat zou kunnen tegengaan, zou dat nog een bijkomend pluspunt zijn naast een eventuele besparing.

Mogelijke besparingen met IR warmtepaneel

Aangeschaf: ca. € 1.000,-
Terugverdientijd alleen al van het paneel (zonder stroomkosten of zonnepanelen geteld te hebben) is zo dus iets meer dan 8 jaar.
Nu gaan we ons zelf rijk rekenen :) Stel dat we 80% van het gasverbruik zouden kunnen vervangen door de IR warmtepanelen? Dan besparen we 80% van 600 m3 = 480 m3 * € 0,66222 = € 318,-.
Dan is er een terugverdientijd van ruim 3 jaar. Dat komt al beter in de buurt.
Maar dan hebben we nog altijd niet het stroomverbruik van het paneel. Dat blijft een vaag punt van discussie en vragen.. Heeft niemand hier nu echt praktijkgegevens van?
Wanneer het paneel in die periode iedere dag 1 kWh zou verbruiken (paneel heeft piekvermogen van 1000 W bij opwarmen; daarna lager, maar geen idee hoe veel lager) is het stroomverbruik in die 5 maanden: 5 x 30 x 1 kW = 150 kWh * € 0,22 (gemiddeld hoog/laagtarief) = € 33,- stroom.
Netto winst zou dus €120 - € 33 = € 87,- kunnen zijn tot wellicht € 318 - € 33 = € 285,-. Dan is de terugverdientijd nog 3,5 jaar. Op zich niet slecht; daar zo ik de investering best voor willen doen.

Demonstratie iHeat panelen

De aanschaf van een paneel vind ik te duur om zomaar bij een webshop te doen. De kans dat het me niet bevalt vind ik te groot, om nog niet eens te spreken over twijfel aan kwaliteit. Zoals ik al schreef, heb ik ook niet veel prijzen kunnen vinden, alleen bij enkele webshops, die zeer summiere informatie bij de panelen of controllers/thermostaten geven.

Bij een beetje gevarieerd Googlen op IR, warmtepanelen etc. kom je ook uit bij de iHeat-panelen die de firma Maxxinno levert.
Het is in ieder geval een aantrekkelijke site, met ruim informatie over hun panelen ("zij zijn de beste" schrijven ze) en de daarbij horende - erg belangrijke lees ik - thermostaat/controller. Veel sites vind ik in verhouding tot de kwaliteit van het product er helaas niet goed uitzien. Geeft dus geen vertrouwen.
De site van iHeat - Maxxinno.nl uit Wijchen (nee ik heb geen aandelen en geen enkele contacten :) ) geeft geen prijzen en er zijn ook geen winkels of installateurs waar je ze kon kopen... Dat was even vreemd, dus heb ik via het formulier aangevraagd waar/hoe de panelen eventueel te koop zijn.
Tja, de - snelle - telefonische reactie was: ze zijn uitsluitend rechtstreeks bij hun te koop via een 1-op-1 verkoop. Hij komt langs met een demopaneel en laat zien wat het doet en hoe het het doet en wat het verbruikt kun je dan direct zelf meten... Een wellicht dure vorm van verkopen, maar blijkbaar hebben ze hun redenen. Het staat ook op hun site vermeld, maar dat had ik natuurlijk toen nog niet gelezen.
Kortom: ik heb voor komende woensdag een afspraak bij ons thuis voor de demonstratie van een panel. Ik geloof dat hij een 120 x 60 cm./ 1.000 W paneel meeneemt. Ik heb mij energiemeter klaarliggen om te kijken wat er opgeslurpt wordt.
Ik hoop op een goed een eerlijk advies en ben heel benieuwd of er - in ons toch al lage verbruik - nog meer winst/besparing gehaald kan worden met een IR warmtepaneel.

19 opmerkingen:

 1. Uit wat is de uitkomst van het hele gebeuren geweest.....is het positief of negatief uitgevallen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, zoals ik eigenlijk al zeg heb ik geen negatieve of positieve ervaringen... De demonstratie van het paneel op zich was duidelijk, maar ik weet nog steeds niet wat de stroomkosten gaan worden op de manier zoals ik het paneel wil gaan gebruiken.
   Ik snap dat dat heel moeilijk te bepalen is, maar als ze zouden willen, dan kan dat best denk ik.
   Daarnaast vind ik de manier van verkopen - middels demonstreren thuis - een rare vorm van verkoop. Het doet mij aan Tupperware party's denken en spreekt mij niet aan.

   Ik heb het overigens nog niet helemaal afgeschreven. Wanneer we weer richting najaar gaan en de verwarming weer (deels) zou moeten bijverwarmen, dan ga ik hier zeker weer over nadenken.

   Verwijderen
  2. Ben eigenlijk wel heel erg benieuwd naar de prijs van het paneel...

   Verwijderen
 2. Ik ben me hier ook in aan het verdiepen, mijn gasverbruik ligt wel een stukje hoger. Grootste voordeel vind ik dat iedere ruimte geheel los van andere kan worden verwarmd. Bijkomend voordeel: geen vastrechtkosten meer voor gas, ik gebruik gas nu alleen nog voor verwarming. Ben je bekend met de actie van Urgenda? ThermIQ IR-panelen + regelsysteem via www.thuisbaas.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Duurzame Buren Marian :).
   Ja ik ken Urgenda en hun actie. Ik twijfel echter nog steeds. Ons gasverbruik van ca. 800-900 m3 (dit jaar zelfs maar iets van 750 m3) bestaat voor de helft uit 'gasverbruik overig', dus douchen en warmwater. Ik bespaar dus maar iets van 400-450 m3. En ik verwacht niet dat de verwarming helemaal uit kan blijven, maar dat die een basistemperatuur van bijvoorbeeld 18 graden zou moeten geven, zodat de radiatoren op de gang, berging etc. ook af en toe iets doen. En om in iedere ruimte zo'n ding op te hangen (3 slaapkamers, werk/hobby zolder) is ook een flinke investering. Dan moeten er bovendien een paar zonnepanelen bij om de benodigde stroom te maken, want onze huidige panelen zijn voldoende voor ons huidige gebruik, maar niet veel meer.
   En ik vraag me nog steeds af hoeveel stroom bijvoorbeeld 1 paneel in de woonkamer (boven de zitbanken) op een avond/dag/week/maand aan stroom zou verbruiken.

   Verwijderen
 3. Hallo allen,

  Ik lees met bewondering dat jullie de interesse tonen in de werking van IR verwarming en met name wat het precieze verbruik is en wat het allemaal zal gaan opleveren. Welnu, voor dat je deze vragen kan beantwoorden zijn er eerst een aantal vragen die je jezelf behoort te stellen. De eerste vraag is is de vraagstelling aangaande de isolatiewaarde van je woning, Stel dat de woning goed is geïsoleerd(klasse A of B) dan mag je gaan rekenen met een stroombehoefte van 50Watt per M2, waarbij het verstandig is om het totale wattage te verdelen over meerdere panelen(dit ivm met de homogene verwarming van de ruimte). Stel je woonkamer is 20M2 dat heb je nodig 20X50Watt = 1000Watt, deze verdelen over een 3-tal platen zal komen op 2 platen van 300Watt en 1 van 400 Watt(eigenlijk zal je rekening behoren te houden met factor verliezen zoals bijvoorbeeld de ramen). Daarnaast zijn er nog veel meer vragen van belang die om de hoek komen kijken(wat is de vorm van de te verwarmen ruimte, is het een open ruimt, denk aan een open trap in de woonkamer, wat voor een maximale temperatuurspanning heeft het paneel, wat voor soort paneel enz. Ik ben van mening dat IR absoluut de toekomst heeft en dat het energiezuiniger dan conventionele verwarming met de waarschuwing dat elke belangrijke vraag op de goede manier beantwoord dient te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Rene,
   Dank voor je reactie. Ondanks je commerciele achtergrond (www.durensa.nl), is het geen commerciele reactie. Prima. Op zich kom ik die 50 w/m2 wel vaker tegen, maar ik mis reacties (vind ik ook nergens) van mensen die IR panelen hebben en er gewoon uit de praktijk iets over kunnen zeggen. En dan is het uiteraard voor iedere situatie verschillend.

   Overigens zou ik op jullie website wel de Wordpress Template wat persoonlijker maken met eigen beelden. De meeste beelden die er nu op staan lijken me uit de template zelf te komen (http://www.templatemonster.com/demo/48839.html). Maar dat zie ik als site-bouwer alleen. De meesten zullen dat niet opvallen.
   Verder wel een duidelijke site :)

   Verwijderen
 4. Ik heb sinds 1,5 jaar in mijn woning infrarood panelen van Redwell hangen, hiermee een besparing op de energienota van 21% t.o.v. CV gerealiseerd. Ik ben al met al dus zeer tevreden! Kijk maar eens op http://www.redwell-infraroodpanelen.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hi all, nu ons hele huis voorzien van Infrarood Warmte panelen. Best een uitdaging voor een huis uit 1905 met dubbelsteens muur maar zonder spouw. Kosten is 1 maar een groenere benadering mag ook wat kosten kan de keus zijn... Het grote voordeel van IR panelen is dat ik zeker een deel van de energie zelf kan opwekken: heb nu zo'n 11000wps aan zonnepanelen liggen en ja een kleine windmolen die met windkracht 5 zo'n 700W doet. De accu's komen nog wel. Het voordeel van de "oude" CV adiatoren tov IR is dat ze de kou van de ramen mooi camoufleren. Dat was ook de eerste les die ik kan trekken nadat de CV uit ging en de IR panelen uit: bij de ramen was het in eens een stuk frisser: verder in de kamer behagelijk.
  Dat ligt dus eigenlijk niet zo zeer aan de IR panelen als wel aan de dubbel ramen uit 1980 ... nog geen HR++. Dus die maar eens vervangen voor 3 dubbel glas: dus HR+++ (3 maal plus dus). Vanavond even met mer IR camera gemeten op de ramen die al 3 dubbel zijn en nog een paar oude: scheelt gewoon 2,5 graad ... en het is nu bij het 3 dubbel glas ook echt warmer. De moraal van mijn verhaal: IR is prima maar ontslaat je niet van goed isoleren (en natuurlijk ventileren). Ok de weg naar deze panelen was wel een lange ... eerst een paar test panelen aangeschaft die met name de hoge kamers (3 meter) gewoon niet aan konden. Inmiddels ben ik zo enthousiast dat ook voor mij zelf ga starten maar daar zal ik hier maar even geen reclame voor maken. Ik ben erg blij zonder gasaansluiting; het gevoel wil ook wat: geen gas uit Rusland of Groningen ... En dat warm water ?: daar heb ik zeer efficiente warmtepomp boiler voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Peter,

   Dank voor je uiteenzetting. Vaak wordt wel de Trias-energetica genoemd: eerst kijken waar je kunt besparen, dan isoleren en dan zelf opwekken...

   Welke IR-panelen heb je gekozen? Toen ik afgelopen weekend 's ochtends buiten in het zonnetje zat bij slechts 9 graden buitentemperatuur, was het toch zeer aangenaam... vergelijkbaar met IR-panelen.... Dus ik twijfel weer of ik ze toch niet moet gaan aanschaffen.
   Heb je ook op het gebied van stroomvoorziening in huis nog iets moeten doen?

   Verwijderen
 6. Zelf heb ik panelen van Degree-n. Werken echt heel goed. fijne temperatuur in huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Degree-n heeft ook een warmwater oplossing. Voor 11ltr gemengd warm water per minuut. Geen ervaring mee, maar lijkt mij interessant.
  Hoge plafonds en koude ramen blijven voor mij een zwak punt. Zo confortabel als een CV radiator zal het nooit worden vrees ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens de geruchten , ThermIQ verbergt veel dingen !!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad, ik ving trouwens ook al iets op over een faillissement en doorstart...heeft geen al te beste reputatie

   Verwijderen
  2. precies , blijkbaar je weet zaken als.....interessant

   Verwijderen
 9. Ik heb naar veel gedoe uiteindelijk mijn panelen in Duitsland gekocht. De kwaliteit is heel goed en de prijs ook. Eindelijk een goed gevoel bij de panelen en ze verwarmen ook nog eens naar behoren. Heb een aantal koude winters achter de rug doordat ik niet de juiste capaciteit panelen had (wilde de verkoper niet geloven; erg vervelende situatie). Ben nu heel blij met mijn panelen. Ze worden gewoon met de post bezorgd (wel eve iemand vragen om te helpen tillen!! Met name de verpakking is erg zwaar: ze zitten goed ingepakt) https://www.infrarotheizung-experten.de/infrarotheizungen/infrarotheizung-premium.html Infrarotverwarming is verrukkelijk!!! Alleen in de winter kunnen je benen koud worden als die onder het bureau zitten en zo niet warm gestraald worden. Een fleece dekentje werkt goed. Ik ga ook een klein paneeltje op een houten standaard maken zodat ik die onder mijn bureau kan laten stralen komende winter. Succes met de zoektocht en aankopen. Voor mij is het hele lange en niet altijd leuke zoektocht geweest...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ThermIQ absoluut niet aan te bevelen !!!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Kun je dat iets meer onderbouwen?
  Waarom is ThermIQ niet aan te bevelen?
  Is het slechter dan andere fabrikanten or geloof je niet in dit soort verwarming...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Is een koolstof verwarming dus verbruik is hoog en opbrengst laag. Het verhaal van lange warmtegolven klopt ook niet.

   Verwijderen