zaterdag 8 maart 2014

Overwegingen voor 2014

Op dit moment heb ik verschillende overwegingen die ik de revue laat passeren om ook dit jaar nog een stukje op het gasverbruik te kunnen besparen.

  • extra setje zonnepanelen?
  • zonneboiler?
  • close in boiler in keuken?
  • vaatwasmaschine in de keuken?
  • IR warmtepane(e)l(en) in de woonkamer?
  • raam zolder laten vervangen
  • raam zolder laten verplaatsen en huidig raam dichtmaken
  • bad in de badkamer vervangen door douche met WTW

Zonneboiler

Allemaal zinvolle aanpassingen. De een is meer ingrijpend en duurder (bad - douche) dan de ander en de besparingen per onderdeel zijn lastig te bepalen. Hoeveel bespaar je met een zonneboiler op een dak dat op 75 graden oost georiënteerd is? In het algemeen wordt gesproken over 20-30% besparing. Op 988 m3 gas is dat dus maximaal 296 m3 gas oftewel € 195,- per jaar. Met een investering van toch wel een € 3.000,- zie ik dat eigenlijk niet zitten. Temeer daar mijn opbrengst (zeer) waarschijnlijk (aanzienlijk) lager uit zal vallen.

Extra set zonnepanelen en close in boiler

Zie een van mijn vorige posts. Loont zich ook de investering niet.

Extra set zonnepanelen IR warmtepaneel

Dit vind ik op zich wel een overweging waard. IR panelen worden op veel plaatsen geroemd, maar ook op veel plaatsen uitgemaakt voor energievreters.
Feit is en blijft dat warmte uit stroom in verhouding aanzienlijk duurder is dan warmte uit gas.
Wanneer je echter de IR warmte lokaal brengt daar waar het nodig is (bijvoorbeeld op de badkamer of boven de zitbank), dan kan wellicht met beperkte investering (een redelijk paneel kost een paar honderd Euro) en dan de zonnepanelen die die extra stroom moeten opwekken (en die ik eigenlijk toch al wil aanschaffen) best interessant zijn.

Raam zolder

Ook al lang over aan het denken. Samen met een extra isolatie (waarvoor we de spullen al klaar hebben liggen), denk ik nog steeds dat dit een zinvolle investering is. Het oude en versleten raam is in slechte staat en ik denk echt dat we hierdoor veel warmte verliezen. Gelukkige hebben we deze winter geen echt winter gehad, waardoor het warmteverlies minimaal is gebleven. 
Moet denk ik wel gaan gebeuren dit voorjaar/zomer/najaar. In ieder geval voor de volgende winter.

Bad - Douche

Tja, nog zo'n overweging die ingrijpend is. Als ik het bad door een douche vervang, dan 'moet' dit met een WTW-pijp zijn en dat houdt in dat ook de muur naar beneden, waardoorheen de afvoer/aanvoer loopt open moet... Daar heb ik weinig zin in... Dus ook dit blijft op de lange baan.
Daarnaast is ook hier de besparing wellicht beperkt.
Wanneer we 2x per dag een bad (à 0,45 m3 gas per keer) vervangen door 2x per dag douche (ca. 0,15 m3 gas per keer), dan kost het bad aan gas per jaar: 0,45 * 2 * 365 * € 0,66 = € 216,81.
De douche kost dan per jaar 0,15 * 2 * 365 * € 0,66 = € 72,27.

Een besparing dus van € 144,54 per jaar. In 2012 had ik deze gedachten ook al met vergelijkbare berekeningen (het ligt er maar net aan hoeveel dagen, hoeveel m3 je in de berekening neemt). Zie http://mijnzonnepanelen.blogspot.nl/2012/12/bad-vs-douche-wat-kost-het-nu-echt.html voor dezelfde ideeën.
€ 1.000,- investeren (bij zelf alles doen en geen designspul), om jaarlijks ca. € 140,- te besparen klinkt toch best aantrekkelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten