zondag 14 december 2014

Slordig; Tocht

Tja, op de zoektocht naar tocht :) kwam ik vandaag weer wat tegen.
Onze berging/aanbouw achter het huis... een kleine ruimte van ca. 2 x 3 meter is nooit de warmste ruimte van het huis geweest, maar door diverse isolatiewerkzaamheden (plafond/dak) en de nieuwe kunststof deur die er in januari 2012 in is gezet, was het stukken beter.

Toch bleef ik vinden dat het ergens tochtte, maar kon en kan er nog steeds niet de vinger op leggen waardoor dat kwam. De spouwmuur - al regelmatig besproken - is hier zeker voor een deel schuldig aan.
Maar vandaag zag ik nog wat anders. De aansluiting van het deurkozijn met de bestaande bouw, was aan de bovenzijde maar matig afgewerkt met het originele plankje dat er oorspronkelijk ook zat...
De isolatie achter dit plankje is ook altijd twijfelachtig geweest en wilde ik al vaker bekijken/verbeteren.

Dus ik dacht vandaag "laat ik dat plankje dus maar eens weghalen".
Zo gezegd zo gedaan. Paar schroefjes los, even een stukje breken en het plankje komt eraf.

Wat schetst mijn verbazing:


Tussen het deurkozijn en de erboven hangende isolatie en balken van de originele deur zit ruim 2 centimeter 'lucht'... Je kunt zo naar buiten kijken. Daar zit aan de buitenzijde weliswaar een hoop kit, dus het is geen directe verbinding, maar dit is zwaar klote.
Minpunt voor Derjans Bouwtechniek die dit gedaan heeft. Ik heb er vooraf zo op gehamerd dat de reden dat we dit doen (nieuwe deuren en kozijnen met 3-dubbel glas) isolatie en energiebesparing is; en dan werken ze het zo af...
Ik had er toch bij moeten zijn, want dit geeft niet veel hoop hoe dit bij de voordeur en ramen op de bovenverdieping is gedaan. De voordeur is denk ik wel goed, want die loopt helemaal tot boven, maar de ramen op de bovenverdieping hebben ook van de houten plankjes er boven (en ook aan de buitenkant zelfs).
Dit wordt denk ik een klus voor het voorjaar.

Daarnaast is aan de rechterzijde (onder de grijze balk en links van de groene PUR) een zwart gat te zien. Nu weten we vanuit de sterrenkunde al langer van het bestaan van zwarte gaten, maar dat ik die ook had wist ik niet. Hier kijk je dus zo in de spouwmuur van de aanbouw. En aangezien het een zwart gat is, kun je er niks in zien.


Ik heb er met een lange stok eens voorzichtig in geprikt, en ik voelde totaal geen weerstand van enige isolatiemateriaal en uit dat gat kwam de koude lucht. Met een lamp erbij zie je een soort gaas/draad zitten, maar verder bijzonder weinig.


Daar moet ik eens met een endoscoop-camera iets verder in kunnen kijken. Dan wist ik het zeker...

Wordt vervolgd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten