maandag 19 januari 2015

Daikin Ururu Sahara warmtepomp

Op het 'sociale netwerk' van duurzame buren, was een post van iemand die een Daikin Ururu Sahara warmtepomp had. Een airco-unit die ook kan verwarmen. Iets waar ik ook al eens vaker naar heb gekeken, maar tot op heden weer niks mee gedaan heb.

Een warmtepomp is niks anders dan een omgekeerde koelkast. Het systeem haalt warmte uit de (ook koude) buitenlucht en geeft die af aan de binnenlucht, waarmee je dus een ruimte kunt verwarmen. Hiervoor wordt elektriciteit gebruikt. Dat is op zich niet efficiënt, maar de warmtepompen zijn dar - in het algemeen - toch wel zeer goed in. De Daikin Ururu Sahara heeft een COP (Energieprestatiecoëfficient) van meer dan 5,0. Wat betekent dat voor iedere kW aan elektriciteit die er in gaat, er 5 kW aan warmte geleverd wordt.

Geen idee of ik nu goed ga redeneren:
Op dit moment verbruiken we per dag ongeveer tussen de 3 en 5 m3 gas voor verwarming per dag (ja, dat is niet veel). Het omrekenen van m3 naar kWh gaat met een vaste formule en daar komt uit, dat 1 m3 gas gelijk is aan 9,769 kWh aan stroom.
Als we even afronden dat we 4 m3 gas per dag verbruiken, komt dat overeen met 4 x 9,769 = 39 kWh.
Die 4 m3 gas kosten (à € 0,60) dus maar € 2,40. Zou je datzelfde met stroom gaan verwarmen (via conventionele elektrische kachels) dan zou 39 kWh (à € 0,25) € 9,75 kosten... Niet echt rendabel dus.

Maar daar komt de COP-waarde van de warmtepomp om de hoek. Een COP van 5 zou dus geen 39, maar slechts 39/5 = 7,8 kWh aan stroom kosten en dat is € 1,95...
Daarnaast zou ik (geheel of gedeeltelijk) die stroom door de zonnepanelen moeten laten maken.

De warmtepomp heeft nog meer voordelen. Hij kan ook bevochtigen en ontvochtigen én hij kan ventileren (tenminste de genoemde Daikin Ururu Sahara), waarbij frisse verwarmde buitenlucht binnengeblazen wordt. Weg met de ventilatiegaten in de ramen!
Uiteraard kan een warmtepomp (het is immers een Airco) ook koelen, maar dat kost me te veel energie en zal ik niet/nauwelijks gebruiken.

Er zijn natuurlijk enkele kanttekeningen.
Haalt de warmtepomp echt wel een COP van 5? Ook / Juist op de koudste dagen van het jaar, waarbij het buiten dus misschien -10 is, moet het systeem maximaal presteren, maar zal de COP (denk ik) minder zijn.

Een warmtepomp verwarmt één ruimte. Wanneer hierdoor de centrale verwarming niet meer aan hoeft, is de rest van het huis dus niet verwarmd. Voor de slaapkamers zou dit niet zo'n probleem zijn, maar in de badkamer wordt dat dan toch wel bikkelen. Daarvoor moeten we dan een compact andere oplossing voor zoeken. Wellicht daar dan een IR-warmtepaneel, of simpelweg een klein elektrisch straalkacheltje (ofschoon die in verhouding weinig warmte geven, die snel weer weg is en daarnaast veel stroom kosten).

2 opmerkingen:

 1. "Een warmtepomp verwarmt één ruimte.", maar warmte stijgt van nature op ;)

  "Wanneer hierdoor de centrale verwarming niet meer aan hoeft, is de rest van het huis dus niet verwarmd" Je kan de radiatoren in die kamer dicht zetten en als nog stoken in de overige ruimten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zoek even op Google (ook Afbeeldingen) op 'COP daikin ururu sarara' en je vindt de verschillende COP's en verwarmingsvermogens bij verschillende buitentemperaturen (en binnentemperaturen vanzelfsprekend). Bij -15 gr heb je nog COP = 3 ongeveer. Daarbij verwarm je nog steeds iets voordeliger dan met gas, al is het verwarmingsvermogen wel veel minder.

  De berekening voor vergelijking met gas klopt niet helemaal. Wat je in je ketel stopt kun je vast goed meten, maar wat eruit komt aan warmte is minder dan dat (nl, het ketelrendement is volgens de theorie 107% maar in de praktijk <<100%, misschien eerder 70-95%, varieert soms nogal). Zoals je snapt werkt dit in het voordeel van de warmtepomp.

  Koelen valt nogal mee, zeker als je zonnepanelen hebt; je zou bij veel zon de zonnestroom direct kunnen gebruiken om zeer efficiënt te koelen. Dat kost je eigenlijk niets, en als salderen wegvalt wordt direct verbruik des te interessanter.

  BeantwoordenVerwijderen